U SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Predavanje Aljoše Duplića "Zeleno financiranje: izazov tranzicije na okolišno održivo i niskougljično društvo"

| Autor: Glas Istre
Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode

Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode


"Zeleno financiranje: izazov tranzicije na okolišno održivo i niskougljično društvo" naslov je predavanja koje će u petak, 24. ožujka, u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli održati ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoša Duplić.

Predavanje u sklopu projekta Zelena knjižnica organizira Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Tri okolišne krize (klima, bioraznolikost i onečišćenje), kao posljedica ljudskih aktivnosti, mogle bi biti nepremostiv izazov za današnju civilizaciju. Odgovor traži sustavnu i cjelovitu transformativnu promjenu na okolišno održivo, niskougljično društvo, obnovu prirode i podizanje otpornosti na klimatske promjene.

Iako su globalne okolišne politike postavile ambiciozne ciljeve, rezultat započetog procesa će uvelike ovisiti o osiguravanju potrebnih financija.

Danas u financiranju mjera dominira javni novac, a to neće biti dovoljno. Imperativ je mobiliziranje privatnog kapitala, postupno ukidanje subvencije koje štete bioraznolikosti do 2030. godine za najmanje 500 milijardi dolara godišnje, promoviranje moralnog kodeksa i stvaranje pravnog okvira za izbjegavanje greenwashinga.

Uz to, upravo okolišne krize utječu na financijsko tržište i investicije. Prema Globalnom izvješću o rizicima za 2023. klimatska kriza i kriza bioraznolikosti predstavljaju glavne rizike za svijet u idućih 10 godina.

Više o ovim temama i primjerima dobre prakse na predavanju u petak.

Aljoša Duplić od osnovnoškolskih dana aktivan je na okolišnim temama. Nakon što je završio smjer prof. biologije i kemije na zagrebačkom PMF-u 2006. godine okrunio je ljubav prema prirodi započevši s radom u Državnom zavodu za zaštitu prirode. U radnom vijeku najviše se bavio različitim temama iz zaštite prirode na nacionalnoj i međunarodnoj razini, a dvije i pol godine radio je kao nastavnik na Veleučilištu u Karlovcu.

Aktivno je sudjelovao u izradi Prijedloga nacionalne ekološke mreže i hrvatskog prijedloga ekološke mreže Natura 2000. Također, radio je na invazivnim stranim vrstama i provedbi Konvencije o trgovini ugroženim vrstama. Tijekom cijele svoje profesionalne karijere bio je posebno usmjeren na očuvanje slatkovodnih riba i slatkovodnih ekosustava te je 2014. godine doktorirao na mekousnoj, endemskoj pastrvi.

Od 2020. je ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te ima široku sliku o aktualnim okolišnim temama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini