DANAS U SABORU

Lerotić: Pa neće se valjda u centru Pule proizvoditi oružje

| Autor: Glas Istre
Marin Lerotić (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Marin Lerotić (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Marin Lerotić je u Saboru govorio o prodaji Uljanik Brodogradnje 1856, za koji je interes iskazala češka kompanija CE Industries.

"Poduzeće CE Industries u Češkoj i Slovačkoj bavi se proizvodnjom i prodajom naoružanja te je u svojoj ponudi prilikom pokušaja kupnje brodogradilišta Uljanik najavilo da će se nastaviti baviti brodogradnjom, ali i drugim djelatnostima u kojima posjeduju iskustvo i znanje. Može se zaključiti da je to proizvodnja naoružanja.

Meni osobno, a vjerujem da i svim građanima u Puli, nije prihvatljivo da se takvo što dogodi te da se u centru Pule proizvodi oružje, municija ili druga naoružanja. Ono što tome definitivno ide u prilog jesu i trenutni prostorni planovi Grada Pule koji definiraju to područje kao brodograđevno područje, što je izuzetno bitno i za Pulu, Istru ali i Hrvatsku, kojoj je nasušno potrebna proizvodna djelatnost i izvozne industrije.

Želim jasno istaknuti da država i Vlada moraju jasno i nedvosmisleno odgovoriti na pitanja što žele da se proizvodi u Puli i za to dobiti i podršku građana Pule, ali i gradskog vijeća, te se postaviti po pitanju brodogradnje u Hrvatskoj, naročito kada znamo da brodogradnja može i mora biti strateška djelatnost u RH.

Ponašenje Vlade prema pulskom brodogradilištu, kakvo je bilo 2018. i 2019. godine, je nedopustivo. Prisjetimo se tada je pulsko brodogradilište prolazilo svoje najteže trenutke a država je kao najveći pojedinačni vlasnik s 25 posto udjela digla ruke od brodogradnje u Puli, poslavši jasnu poruku kada na zadnjoj skupštini društva nije predložila člana nadzornog odbora ispred države iako je, ponavljam, bila najveći pojedinačni vlasnik. Ne želimo da se to ponavlja te država mora stati iza brodogradnje, kao što je svojevremeno stala iza Podravke kada se ovdje, na Markovom trgu, birala nova predsjednica uprave, bivša ministrica, gospođa Dalić. Javnost treba znati da je i u Podravci udio države u vlašništu istih 25 posto, kao što je tada bio i u brodogradilištu Uljanik.

Brodogradnja čini veliki dio pulskog identiteta te je vrijeme da ova Vlada pokaže razumijevanje prema tom identitetu i napokon po pitanju Uljanika učini ispravnu stvar", rekao je Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum