EKSKLUZIVNO: PROGRAMSKA DEKLARACIJA DANKA KONČARA, NOVOG VLASNIKA ULJANIKA I 3. MAJA

Uljanik grupa je vrh, matica - sve ide u nju, i Brodotrogir, i finski Arctech, i svi koji žele partnerstvo s nama


"Apsolutni prioritet je nastavak i razvijanje brodograđevne djelatnosti. Moramo završiti ugovorene poslove i spriječiti aktiviranje državnih jamstava. Jedan od ciljeva je pronaći modele povrata pozajmica 3. maju, a odmah moramo razgovarati sa sindikatima od kojih očekujemo da nam postanu partneri. Sve u svemu, imamo puno posla, a pred nama su dinamična vremena. Drugi tjedan sam u Puli i krećemo punim jedrima naprijed", rekao nam je Danko Končar, prvi čovjek Kermas Grupe, koja je izabrana kao strateški partner u restrukturiranju i transformaciji Uljanik Grupe. Kao vlasnik Brodotrogira, a sada i 3. maja i Uljanika, ali i finskog brodogradilišta Arctech, Danko Končar postaje, dok je pred njim dug, složen i kompliciran put restrukturiranja i dokapitalizacije Uljanik Grupe, prvi čovjek hrvatske brodogradnje.

Po svemu sudeći, razni poslovi razgranati po cijelom svijetu donose mu uglavnom profite iz kojih očito pokriva dubioze iz Hrvatske. Ne skriva da je uzbuđen činjenicom da u svoje ruke preuzima najveći dio hrvatske brodogradnje.

Kralj ili sluga

Na početku razgovora ga provociramo, kažemo da postaje kralj hrvatske brodogradnje nakon što su ga mediji godinama nazivali svjetskim kraljem kroma zbog bogatih rudnika koje ima u Južnoafričkoj Republici.

"Ne osjećam se kraljem, nego slugom hrvatske brodogradnje. Osjećam enormnu odgovornost", uzvratio je i zahvalio na ukazanom povjerenju onima koji su odlučili da njegova Kermas Grupa preuzme upravljanje Uljanik Grupom.

"Ovo je velik, težak, ali i izazovan trenutak. Učinit ćemo sve da Uljanik Grupu dignemo na noge. Uljanik Grupa je srž svega. Ona je vrh, sve ide pod njen kišobran i pod njenu kapu, i Brodotrogir i finski Arctech, te sva hrvatska i strana brodogradilišta koja iskažu interes za partnerstvo s nama, a imaju što za ponuditi", kaže je Končar.

- Mnogi se pitaju što vam sve ovo treba u 75. godini života. Puno ste toga postigli, radite na svjetskom tržištu, nije li ovo vrijeme kad se taj poslovni ciklus zatvara i prepušta drugima? Što vas pokreće?

- Genetika.

- Kako to mislite?

- Pokojni ujak, mamin brat, umro je u 95. godini, a radio je do pred smrt, i to kao liječnik. Kad je u SAD-u završio u mirovini, otišao je u Texas, jedinu državu gdje je nakon 70-e mogao raditi kao liječnik. Osnovao je svoju firmu koja ga je iznajmljivala bolnici. Čak je, da bi radio u struci, radio i u hitnoj službi. Možda ne vjerujete, ali on je stvarno radio do par mjeseci prije smrti. Točnije, mjesec dana. Ja ću raditi dokle god budem mogao, dokle god budem osjetio ne samo da mogu, nego i da imam motivaciju i ideju. I nisam na kraju poslovnog puta, kao što sugerirate, već negdje na sredini. Imam još mnogo toga za dati. Uostalom, u ovom poslu nisam sam. Kroz protekle godine, i kroz Brodotrogir, stvorena je kvalitetna ekipa ljudi. A i u Uljanik Grupi ima itekako dobrih kadrova, dapače odličnih i kvalitetnih. Oni će se međusobno uklopiti, i to će biti nova vrijednost. Kad smo došli u Brodotrogir, nikoga nismo izbacili. Svi su ostali, većina do danas.

- Je li to pohvalno, ili niste imali hrabrosti povući neke poteze?

- Gledajte, mi sad imamo iskustva. Nismo više tabula rasa kao pred pet godina kad smo preuzimali Brodotrogir. Stekli smo određena znanja i iskustva, shvatili smo gdje smo griješili. Sada znamo kako treba raditi.

- Što će vam sada biti prvi koraci? Sigurno je da nećete imati ne 100, nego ni dan mira.

- Mi smo donijeli jedan naš strateški dokument ili programsku deklaraciju Kermas Grupe kao strateškog partnera Uljanik Grupe. Definirali smo korake i ciljeve. Prvo i osnovno je omogućiti daljnji razvoj i zadržavanje brodograđevne djelatnosti.

- A što je s nautičkim sadržajem na prostoru Uljanika, o čemu se spekulira kao vašem krajnjem cilju, zbog kojeg ste navodno preuzeli Uljanik Grupu?

- Mislim da sam vam odgovorio. Naš je prioritet zadržavanje brodograđevne djelatnosti. U Uljanik Grupu ne ulazimo zato da se ona prestane baviti svojom osnovnom djelatnošću, nego zato da je zadržimo i dodatno razvijemo. Vjerujemo u Uljanik Grupu, što pokazujemo na način da će sva partnerstva i svi modeli suradnje s Brodotrogirom ili nekim drugim brodogradilištima biti vezana uz Uljanik Grupu kao maticu. Ona je, opet ću ponoviti, centralno mjesto naše brodograđevne djelatnosti. Smatramo da nam okrupnjavanje i spajanje kroz Uljanik Grupu pruža odlične mogućnosti za daljnji razvoj. Ovim povezivanjem lakše ćemo se kandidirati za ozbiljne poslove koje pojedinačno nismo mogli preuzimati. Imamo niz poslovnih planova, a za ozbiljne igrače ima i ozbiljnih poslova. Budućnost europske brodogradnje je u racionalizaciji. Kad dođe do okrupnjavanja, kad spojiš pojedinačne firme s nekim svojim posebnostima u jednu cjelinu, onda to ima svoje prednosti. Tada postaješ, što dotad nisi bio, i više nego konkurentan. (Robert FRANK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter