SLUČAJ (NE)ODRŽAVANJA NARODNJAČKOG KONCERTA U DOMU SPORTOVA

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić: "Drago mi je da je sud donio ovakvu odluku, a moj stav danas je isti kao i tada"

| Autor: Marcello ROSANDA
Filip Zoričić (Snimio Danilo Memedović)

Filip Zoričić (Snimio Danilo Memedović)


"Drago mi je da je sud donio ovakvu odluku, a moj stav danas je isti kao i tada", poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić nakon današnjeg sudskog epiloga priče koja je u posljednjih nekoliko tjedana izazvala buru reakcije u cijeloj državi, ali i regiji.

Naime, koncert narodnjačke glazbe u pulskom Domu Sportova Mate Parlov, kojeg je Zoričić nedavno zabranio, ipak se neće održati, odlučio je Trgovački sud u Pazinu, odnosno sudac Damir Rabar.

Podsjetimo, nakon što je Glas Istre prvi pisao o toj temi koja se brzinom svjetlosti proširila po cijelom Balkanu, priča je dobila i svoj pravosudni krak, pa je agencija Hiljadarka, odnosno tvrtka Cimar production kao organizator koncerta, podnijela tužbu Trgovačkom sudu u Pazinu protiv gradskog poduzeća Pula Sport, vlasnika i upravitelja dvorane u kojoj su trebali nastupiti Duško Kuliš i prijatelji - Dragan Kojić Keba, Ana Bekuta i Zorana Mićanović.

"Najviše smeta što je netko na prevaru i ispod žita htio u gradskoj imovini promovirati sadržaj koji inicijalno nije najavio. Moj posao je donositi odluke i voditi grad kako vjerujem da je to najbolje za grad. Tko što sluša je pravo svakog pojedinca, što će se događati u Areni, kazalištu, dvorani Mate Parlov ili ostaloj gradskoj imovini je naša odluka", kaže Zoričić i podsjeća da ovog ljeta u pulski Amfiteatar stižu Robbie Williams, Simply red, Florence, Imagine Dragons, Eros Ramazzotti i još brojna domaća i strana imena.

"Ove je godine je 70. Pula film festival. Najotvoreniji smo grad u Hrvatskoj, ali tražimo normalan odnos, poštovanje i pridržavanje pravila i kulture ovog grada. Vrsta glazbe je onda nebitna. Kao Grad nas je ovaj slučaj naučio puno toga. Ovakvi likovi ne biraju sredstva ni načine. Dok koriste pravni put, to je njihovo pravo, a i naše da branimo ono u što vjerujemo. Ali ne dozvoljavam da nas se vara", oštar je Zoričić.

Jer, podsjetimo još jednom, gradonačelnik Zoričić svojim je utjecajem omogućio zabranu održavanja koncerta, koji je bio već gotovo rasprodan, jer mu se ne sviđa ta vrsta glazbe. U međuvremenu, organizator i Pula Sport već su bili sklopili ugovor i počeli se dogovarati o tehničkim detaljima.

Kako bilo, organizatori su kao nadoknadu za financijsku štetu tražili privremenu mjeru kojom bi se omogućilo održavanje koncerta 25. ožujka, te su usput najavili da bi u tom slučaju odustali od daljnjih postupaka, točnije od novčanih potraživanja.

Međutim, sud je utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za određivanje predložene privremene mjere o održavanju koncerta, pa je za pretpostaviti da će organizator nesuđenog koncerta ići dalje s tužbom, ali ovaj put za naknadu štete.

Valja istaknuti da sud nije, naravno, u svom odlučivanju uzimao u obzir glazbeni žanr, već se radi o primjeni prava gdje, u ovom konkretnom slučaju, nisu postignute pretpostavke za prihvaćanje privremene koju je tražio organizator koncerta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter