POČEO PULSKI KARNEVAL

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU / Pulu zaposjelo peto godišnje doba: Najmlađe maškarice preuzele ključeve grada!

| Autor: Marcello ROSANDA


Male princeze, gusari, spidermeni, hulkovi, superjunaci iz crtića, bubamare, leptirići, pa djeca supermeni, mali čarobnjaci i kornjače - sve se to danas moglo vidjeti na pulskim ulicama gdje je započeo maškarani program, a djeca su bila, naravno, prva na redu.

Jer, kad maškare preuzmu ključeve grada počinje peto godišnje doba, doba veselja i ludiranja za velike i male. Danas su, naime, ključeve grada Pule preuzele najmlađe maškare, a svatko je mogao biti baš ono što želi. Uz zabavu, šalu i ples, najmlađe maškare čekale su i nagrade, točnije forumsko blago. Čitavu priču koordinirao je Goran Franinović iz pulske Turističke zajednice.

"Od jutros smo na terenu i uživamo u ovogodišnjem programu maškara za djecu koji podrazumijeva male vođene ture koje vode sve do blaga na Forumu. Danas je krenulo peto godišnje doba, vrijeme nas je odlično poslužilo, a sve karte za autobus su bile podijeljene. Slobodnom procjenom bilo je tu oko 500-injak djece s roditeljima.

Veseli karnevalski autobus

Sve je počelo ispred Arene gdje su se djeca ukrcavala u autobus, pa su ih na Giardinima dočekali veseljaci iz Čarobnjakove družine, a na portarati je svoje odradio mađioničar Stefano. Bilo je tu i oslikavanja malih dječjih lica u Rozi make up corneru, pa smo preko Parka grada Graza, gdje se održala mala 'škola maškara', stigli do Foruma gdje su oni najbrži pronašli blago. Jer, na svakoj se lokaciji skupljao po jedan pečat, pa je svaka mala maškara mogla doći na Forum gdje bi se dobilo skriveno blago u obliku slatkiša, balona i slično, a i besplatne predstavne u organizacije Teatra naranča", kaže nam Franinović i ističe da su maske zaista bile kreativne te da su se roditelji stvarno potrudili.

Raspoložena za razgovor bila je i odgojiteljica Vesna Mileta Laković, osnivačica pulske Udruge Birikina.

"Današnji dječji karneval u Puli u organizaciji Turističke zajednice Grada Pule, uz mnoge istaknute dječje izvođače, program su započeli članovi i rasplesano društvo Udruge Birikina Pula u poznatom 'Veselom karnevalskom autobusu'. Ovom prigodom Pulapromet je ustupio svog vozača i autobus", kaže nam Vesna.

"U predstavi koja se odvijala u autobusu u pet jutarnjih termina, članovi Udruge Birikina Pula odigrali su priču čiji likovi balerina Albina, Il Dottore i Harlekin-birikin dolaze, iz stare Venecije te se pripremaju za Krabuljni ples. No lijepa balerina Albina nema s kime otići na karneval te upravo ovdje svoju priliku da sebi nađe pratnju vidi stari škrtac - bogatun Il Dottore", prepričava nam Vesna, ali napominje da je njegovo udvaranje Albini ipak neuspješno, jer ljubav ponekad ide kroz želudac, ali najčešće putem srca. Albina ga, naime, odbija te susreće Harlekina, zabavljača i spletkaroša.

"Nastaje kaos i borba za naklonost lijepe Albine! Na kraju priče, glavna protagonistica odlučno odbija i jednog i drugog udvarača vođena mišlju 'bolje sam nego slabo kompanjan' na što su pljeskom i odobravanjem reagirali putnici! Djecu u autobusu posebno je veselila interakcija likova i mogućnost da sudjeluju u priči na četiri kotača", ističe Vesna i potvrđuje da je svih pet vožnji bilo dupkom popunjeno te se tražilo sjedalo više.

Posebnu zahvalu Birikinci upućuju ljubaznom šoferu Pulaprometa, gospodinu Josipu te pomoćnici "Štrumpfeti" Ivoni Hrgović, Birikininoj biljeterki.

Inače, u predstavi su sudjelovali članovi Udruge Birikina Pula - Dejan Gotal, Melisa Kamenčić i Sedina Cerovac, te Vesna Mileta Laković. No, to nije sve. Pri izlasku iz autobusa, djecu i roditelje je dočekao div koji ih je uputio na iduće aktivnosti dječjeg karnevala.

Nastavlja se bogat karnevalski program

Zabava za velike maškare bit će u režiji Karnevalske skupine Veli Vrh – Valmade - u subotu, 11. veljače, kreću veseli đirevi i to po Valmadama od 10 do 11 sati i po Velom Vrhu od 11 sati, a "štala" će potrajati sve do 19 sati.

U petak 17. veljače u Areni će se održati već tradicionalni Dječji karneval za vrtićke i školske skupine s početkom u 10 sati u organizaciji Društvo naša djeca, dok će dan kasnije u subotu 18. veljače Dječja maškarana matineja okupiti najmaštovitije likove u tunelu Zerostrasse od 17.30 do 21 sat, uz dječju zabavu koju osiguravaju Zemlja zabave i Pula Nightlife.

Za one velike zabava pod maskama nastavlja se 18. veljače u Zerostrasse od 23 sata pod nazivom Carnival underground DJ party. U međuvremenu svi se mogu zagrijati na DJ punktovima pod nazivom "Masquerades in the city" i to od 19 do 2 sata na Danteovom trgu, Portarati i Giardinima u suradnji s Pula Nightlifeom i lokalnim ugostiteljima koji će imati posebnu ponudu za posjetitelje.

I veliko finale za kraj, prije početka korizme, bit će u utorak 21. veljače kada će se na tržnici od 10 do 13 sati organizirati Pusna marenda s obrtnicima Udruženja obrtnika Pule uz kobasice, kiseli kapus, fritule ili kroštule i vino…, dok će krivac za sve nedaće, pust, točnije pustnica nazvana Krizična Recesijanka, biti spaljena nakon čitanja šentence u 19 sati na Velom Vrhu kod Gardelina.

U slučaju loše vremenske prognoze može doći do određenih izmjena u programu.

Preuzimanje karata za Veseli karnevalski autobus moguće je dan prije u TZ-u Pula, (Forum 3) od 8 do 17 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter