KVADRATI ODOŠE U NEBO

Stanovi u Puli poskupjeli i do 70 posto

| Autor: Lara BAGAR
Dvosobni stan u Šijani od 75 kvadrata prodaje se za 200.000 eura (Snimio Dejan Štifanić)

Dvosobni stan u Šijani od 75 kvadrata prodaje se za 200.000 eura (Snimio Dejan Štifanić)


Potpuno namješten stan u potkrovlju austrougarske zgrade od 48,57 četvornih metara na Stoji prodaje se za 135.000 eura. Znači, kvadrat stana na Stoji košta 2.779 eura. Dvosobni stan u Šijani od 75 kvadrata u zgradi iz 2008. godine prodaje se za 200.000 eura ili, ako je nekome lakše po starome - za milijun i pol kuna.

Tu je kvadrat pak 2.666 eura. Novi rezidencijalni dio u nastajanju u Marina Verudi nudi luksuzne stanove s bazenom, gdje jednosobni stan u prizemlju od 51,41 kvadrata, po principu "ključ u ruke", dođe 289.181 eura.

E, tu je cijena kvadrata 5.624 eura. To si jedan Puljanin teško sa svojih deset prstiju radeći u većini tvrtki može priuštiti, ali na lokaciji iznad Marine Verude vjerojatno to i nije namijenjeno Puljanima već nekom strancu, možda imućnijem koji će sa svoje jahtice moći 'skočiti' do stančića ili će ga, dok je na jahti, moći rentati.

To je na neki način slika tržišta nekretnina koje je, sudeći po cijenama kvadrata, namijenjen kupcu iz zapadne i središnje Europe, ali ne i Puljaninu čija je prosječna radnička plaća, plus minus od 700 eura naviše.

"Bez obzira na kamate, cijene su toliko skočile da ih naš kupac ne može pratiti", kaže nam Sergio Ricchiuto, vlasnik pulske agencije Immobilia nekretnine, koji se tim poslom bavi više od 40 godina. Kaže da ne zna zašto su kvadrati u Puli toliko poskupjeli.

- Mediji kažu da su cijene išle gore oko 10 do 20 posto, što nije baš tako jer su cijene nekih nekretnina skočile od 50 do 70 posto, zavisno od lokacije do lokacije. Našim građanima, posebno mladim ljudima i mladim bračnim parovima koji misle kupiti stan to postaje nemoguća misija jer si po tim cijenama oni to ne mogu priuštiti bez obzira na trenutnu kamatu koja je mala stavka u odnosu na cijenu, komentira Ricchiuto pitanje koliko je povećanje kamata na kredite utjecalo na kreditnu sposobnost građana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of