SUTRA KREĆE PROCES

Evo što se sve prodaje u paketu s Uljanikom, koja je cijena i što će biti sa 666.000 kvadrata usred Pule koje kontrolira ta tvrtka

| Autor: Paulo Gregorović
Jedan od ulaza u Uljanik (snimio Amir MUSEMIĆ)

Jedan od ulaza u Uljanik (snimio Amir MUSEMIĆ)


U srijedu 25. siječnja očekuje se objava javnog poziva na kojem će se oglasiti prodaja 54,77 posto udjela u tvrtki Uljanik Brodogradnja 1856. Najavio nam je to jučer Loris Rak, stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta u stečaju, društva koje posjeduje navedeni udio, a koji će biti ponuđen na prodaju. Dodao je da će taj poziv biti objavljen na sudačkoj mreži.

Podsjećamo da je objava natječaja posljedica prošlotjedne odluke Skupštine vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju kada je glasovima Ivana Madunića, ravnatelja državne Agencije za

osiguranje radničkih tražbina, odlučeno da se Uljanik Brodogradnja 1856 neće direktno prodati češkoj grupi CE Industries, u vlasništvu Jaroslava Strnada. Ovaj potonji je ranije ponudio 20,57 milijuna eura i još najmanje 10 milijuna dodatnog kapitala da bi se pokrili nastali gubici i stabilizirao poslovanje Uljanik Brodogradnje 1856.

Na Skupštini vjerovnika se odlučilo za prodaju putem javnog natječaja po cijeni od 27,64 milijuna eura, a kako bi saznali ima li još zainteresiranih osim češke grupacije, od koje se također očekuje da će ponovno dati svoju ponudu.

Među neupućenim Puljanima se često može čuti mišljenje da će na prodaju biti ponuđeno pulsko priobalje i pripadajuće zgrade, odnosno sve ono što se nalazi unutar Uljanikovog zida, a što se proteže od Visoke tehničko-poslovne škole Politehnika Pula na sjeveru do mola Carbone na jugu. No, to nije točno jer pomorsko dobro ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske, a novi kupac dobiva udio u društvu koje u svom vlasništvu ima samo pokretnine.

Što će točno dobiti onaj tko kupi više od polovice kapitala pulskog društva? Analizom lani objavljene bilance Uljanika utvrdili smo da su pokretnine najveća vrijednost Uljanik Brodogradnje 1856. Najveća stavka je gradnja "526", odnosno nikada dovršeni brod za prijevoz stoke, koji se nalazi na navozu Uljanika, popularno nazvan "stočar". Tu je gradnju tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856 kupila za jednu kunu 2021. godine putem javne dražbe od Uljanika u stečaju te uz to dobila materijal za opremanje broda.

Jedan od ulaza u Uljanik Stočar ili "gradnja 526" (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Kako je moguće da je uložena jedna kuna kasnije u bilanci navedena kao vrijednost veća od stotinu milijuna kuna? Uljanik Brodogradnja 1856 je po stjecanju gradnje "526" angažirala sudskog vještaka koji je procijenio taj nedovršeni brod na 105,86 milijuna kuna (14,05 milijuna eura) te dodatna tri milijuna eura na zalihe materijala.

Dakle, budući kupac većinskog paketa Uljanik Brodogradnje 1856 steći će upravljačka prava nad bilancom društva gdje su najveće stavke "proizvodnja u tijeku" i "materijalna imovina u pripremi". To je vrijednost od 35,5 milijuna eura.

Osim gradnje "526" (stočar), tu je još i gradnja "535", odnosno budući brod dužine 22,5 metra kojeg je naručio norveški naručitelj za ribolov na sjevernim morima. I kao posljednji, na listi u imovini Uljanika je gradnja "536", što predstavlja specijalni plutajući dok sa šest pontona ugovoren za izraelskog naručitelja, a čija vrijednost premašuje milijun eura.

Dio tih gradnji vodi se u bilanci kao pod stavkom "u pripremi", a dio kao "sirovina i materijal". Samo računovodstvo Uljanika može točno reći koliko je eura na današnji dan pod svakom stavkom, a javnosti preostaje jedino da promatra posljednje, lani objavljeno izvješće.

Iduća velika stavka su postrojenja i oprema u vrijednosti devet milijuna eura te 4,9 milijuna eura vrijedna sirovina i materijal. Ove gore nabrojene stavke ukupno su teške 49,45 milijuna eura i predstavljaju 92 posto ukupne imovine Uljanik Brodogradnje 1856, koje će dobiti na upravljanje novi većinski vlasnik.

Novi vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 neće steći samo udio u pokretninama već i udio u dugu. Društvo je do 30. lipnja 2023. u obvezi povrata kredita dobivenog prije dvije godine od HBOR-a za pokretanje proizvodnje. Riječ je o dugu teškom 4,3 milijuna eura koji je odobren uz jamstvo Republike Hrvatske.

Uz to, Ukjanik Brodogradnji 1856 je u 2021. godini odobren kredit HBOR-a za financiranje troškova izgradnje "535" ukupne vrijednosti 6,4 milijuna eura. Kredit je odobren uz jamstvo Republike Hrvatske u visini od 80 posto iznosa kredita. Predviđeno je da će se povrat kredita izvršiti iz primopredajne rate gradnje "535".

Nakon objave javnog natječaja, idući korak u prodaji je očekivanje pisma namjere zainteresiranih kupaca. Oni će, nakon što plate vrijednost od 10.000 kuna (u eurima), moći izvršiti dubinsko snimanje (due diligance) Uljanik Brodogradnje 1856, ali samo ako potpišu Ugovor o čuvanju povjerljivih podataka.

Nakon uvida u poslovanje, zainteresirani moraju uplatiti vrijednost od 10 milijuna kuna, u eurima, kao jamstvo za svoju obvezujuću ponudu. Zaprimljene ponude otvarat će se javno, a Odluku o najboljem ponuditelju donijet će Skupština vjerovnika Uljanik Brodogradilišta u stečaju na prijedlog stečajnog upravitelja Lorisa Raka. Prošlog je tjedna najavljeno da će do sredine ožujka biti dovršen čitav taj posao. No, ukoliko ne bude zainteresiranih, onda se sve ponavlja, ali se cijena Uljanika snižava za 10 posto i dodatnih 10 posto u eventualnom trećem pokušaju. Novcem od prodaje Uljanika namirit će se dugovanja prema vjerovnicima, a to su država i radnici "starog" Uljanika.

Zemljište na kojem posluje Uljanik Brodogradnja 1856 ostat će i dalje u vlasništvu Države i nakon što bude prodan većinski udio u tom društvu. Na taj novi Uljanik je prije tri godine prenesena 30-godišnja koncesija, od 2011. do 2041., tijekom koje tvrtka plaća državi tri kune po četvornom metru za lučko područje od 666.871 metar kvadratni. Od toga je 326.471 metar kvadratni kopneni prostor, a 340.400 metara kvadratnih morski akvatorij. Pored toga, Uljanik je u obvezi plaćati državi jedan posto od ukupnog godišnjeg prihoda.

Jedan od ulaza u Uljanik Uljanik zauzima veliko područje u centru Pule

Vlasnička struktura Uljanik Brodogradnje 1856

 

Suvlasnici

u mil. €*

u %

1.

Uljanik Brodogradilište u stečaju

17,74

54,77**

2.

Republika Hrvatska (CERP)

13,63

42,10

3.

Metal Marine i Motortech Consulting

0,66

2,05

4.

Uljanik Tehnički Plinovi

0,34

1,06

 

UKUPNO

32,38

100,00

* - vrijednost u temeljnom kapitalu

** - udio koji bi sutra trebao biti ponuđen na prodaju

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini