Na listi čekanja 2.687 osoba

Država nudi novac za gradnju novih kapaciteta za smještaj starijih osoba: Grad Pula i Županija zatražit će bespovratna sredstva za dogradnju "Štiglića"

U ovoj nas godini očekuje početak dogradnje "Štiglića", što je zajednički projekt Istarske županije i Grada Pule, koji ćemo zajednički prijaviti na poziv resornog ministarstva, kaže Gordana Antić, županijska pročelnica za zdravstvo

| Autor: Jasna Orlić
Dom za starije osobe "Alfredo Štiglić"(snimio Danilo Memedović)

Dom za starije osobe "Alfredo Štiglić"(snimio Danilo Memedović)


Na listi za smještaj u pulski Dom za starije osobe "Alfredo Štiglić" trenutno je 2.687 osoba, a kapacitet je skromnih 153 mjesta. Potrebe su u ogromnom nesrazmjeru s mogućnostima. Ove godine trebalo bi konačno početi proširenje "Štiglića", čime bi se dobilo novih 90 mjesta. I pored toga, kapacitet neće biti dostatan, stoga zanimljivo zvuči javni poziv Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike putem kojeg se nudi bespovratan novac za gradnju i opremanje centara za starije osobe.

Javni poziv objavljen je početkom godine, a na njega se treba javiti do 23. ožujka. Radi se o izgradnji i opremanju centara za starije osobe putem kojeg bi se mogli zbrinuti izvan i unutar institucija. Dosad je interes pokazalo osam županija s gradovima. S obzirom na dugačke liste čekanja za smještaj u "Štiglić", pitali smo Grad Pulu i Istarsku županiju hoće li sudjelovati na ovom javnom pozivu Ministarstva. Prijavitelji su gradovi i općine, a županije partneri.

"Grad Pula zajedno s Istarskom županijom razmatra mogućnosti prijave i javljanja na poziv Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge). Svakako da nam je u interesu prijaviti se na javni poziv resornog ministarstva radi gradnje i opremanja Centra za starije osobe," odgovorili su općenito iz Grada.

Isto smo pitanje postavili i Istarskoj županiji, gdje su bili konkretniji. Nadležna pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordana Antić potvrdila je da će Istarska županija biti partner jedinicama lokalne samouprave koje budu prijavile svoje projekte, a vjerojatno će to biti Pula. Prijavit će se, kaže, postojeći projekt dogradnje "Štiglića" koji kreće ove godine. Ukoliko dobiju bespovratna sredstva iz Ministarstva, usmjerit će ga za dogradnju tog istog pulskog "Štiglića". Na taj će se način "osloboditi" već osiguran novac planiran za dogradnju ove ustanove, te preusmjeriti za istu namjenu - smještaj za starije osobe. Gdje će se izgraditi ili urediti, treba tek vidjeti. To bi bio novi projekt na nekoj drugoj lokaciji budući da pored "Štiglića" nema dodatnog mjesta nakon planirane dogradnje.

- Povećanje smještajnih kapaciteta u domovima za starije osobe za Istarsku županiju jedan je od prioriteta. Istarska županija osnivač je četiri doma za starije osobe i to onog u Novigradu, Doma „Domenico Pergolis“ Rovinj, "Štiglića“ te Doma za starije Raša. Međutim, iako nije osnivač navedenih domova, Istarska županija sudjeluje u sufinanciranju kapitalnih investicija izgradnje domova za starije u Labinu i Pazinu s 50 posto, kao i dogradnji Doma u Buzetu. Napominjemo i da smo jedina županija u Hrvatskoj koja trenutno gradi i dograđuje tri doma za starije osobe. U ovoj nas godini također očekuje početak dogradnje "Štiglića", što je zajednički projekt Istarske županije i Grada Pule, koji ćemo prijaviti na navedeni poziv, kaže Antić.

U Ministarstvu rada napominju da u cijeloj Hrvatskoj planiraju izgraditi osam centara za starije, čime će se osigurati dodatni kapaciteti za 800 korisnika i dvostruko veći kapaciteti izvaninstitucionalnih usluga. Trošak izgradnje osam centara u Hrvatskoj iznosi 29 milijuna kuna. Riječ je o jednom od ciljeva Nacionalnog plana razvoja socijalnih usluga 2021. - 2027., čija je realizacija predviđena Nacionalnim planom oporavka i otpornosti.

Broj centara za starije može biti i veći od planiranih osam pa će se razmotriti mogućnost povećanja financijskih sredstava u slučaju velikog interesa na javni poziv, dodaju u Ministarstvu.

Centri za starije osobe trebali bi, između ostalog, pružati usluge starijima i u domu korisnika, čime bi se smanjio pritisak na smještaj u dom. Također, u centrima za starije osobe osigurala bi se i zdravstvena skrb na primarnoj razini. Prepoznajući važnost razvoja sveobuhvatne skrbi za osobe oboljele od demencije, pozivom će se dodatno poticati smještaj osoba kojima je zbog Alzheimerove bolesti ili drugih demencija potrebna pomoć i nadzor druge osobe, a skrb im se ne može osigurati u njihovu domu. Ministarstvo navodi da je početak izgradnje previđen 2024. godine, a završetak bi bio u lipnju 2026. godine.

- Centri za starije nisu klasična institucija. Oni bi uz te smještajne kapacitete (oko 100 kreveta po centru), nudili i izvaninstitucijske usluge, znači izvan centara za starije. To je skrb u zajednici, to je pomoć, to je njega starijim osobama, to je poludnevni boravak, psihološka pomoć, savjetovanje, pojasnio je Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini