ŽUPANIJA POSTALA VLASNIK DOMA ZA STARIJE

KONAČNO MOŽE POČETI DOGRADNJA "ŠTIGLIĆA". Krenut će vjerojatno u drugoj polovici 2022. godine

| Autor: Marcello ROSANDA
Starački dom Alfredo Štiglić u Puli (Arhiv)

Starački dom Alfredo Štiglić u Puli (Arhiv)


 

Potpisivanjem ugovora o prijenosu prava (su)vlasništva između istarskog župana Borisa Miletića i ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivana Serdara, Istarska županija jučer je postala vlasnik nekretnina triju domova za starije osobe u Puli, Novigradu i Raši, čiji je i osnivač.

Naime, 2002. godine osnivačka prava nad domovima za starije osobe u Istarskoj županiji prenijeta su s Republike Hrvatske na Istarsku županiju, ali tom prilikom nisu riješeni i imovinsko-pravni odnosi u vezi s nekretninama u kojima domovi za starije osobe obavljaju svoju djelatnost. Od ukupno četiri ustanove nad kojima su prenesena osnivačka prava, spomenuta tri su do sada djelatnost obavljala u objektima koji su u cijelosti ili djelomično u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Tulio Demetlika, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, načelnik Odjela za gospodarenje nekretninama HZMO-a Igor Simić, ravnateljica pulskog Doma za starije osobe Alfredo Štiglić Vesna Grubišić-Juhas, ravnateljica Doma za starije osobe Novigrad Ines Mika i ravnateljica Doma za starije osobe Raša Sanja Dobrić Bedrina.

 

Župan Miletić izrazio je veliko zadovoljstvo što Istarska županija među prvima potpisuje ugovor, naglasivši da ukupna vrijednost predmetnih nekretnina iznosi nešto manje od 44 milijuna kuna.

- Prijenosom vlasništva sada su se stekli preduvjeti da se nastave proširenja smještajnih kapaciteta postojećih ustanova, naglasio je istarski župan Boris Miletić.

- Istarska županija sustavno skrbi o građanima treće životne dobi, što potvrđuju i aktualne investicije izgradnje domova za starije osobe u Pazinu i Labinu, a čiji su osnivači navedeni gradovi. Također, u tijeku je dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije osobe Buzet, kazao je Miletić, dodavši da za spomenute investicije Županija izdvaja više od 44 milijuna kuna.

Još jedna vrijedna investicija na koju se Miletić osvrnuo je dogradnja Doma za starije osobe "Domenico Pergolis" u Rovinju, u čijoj je realizaciji s 50 posto sredstava sudjelovala i Županija, a kojom je značajno poboljšana kvaliteta prostora i opreme.

- Sada su se stekli preduvjeti za dogradnju Doma "Alfredo Štiglić" u Puli, za koji smo 2017. godine tadašnji župan i ja kao tadašnji gradonačelnik Pule potpisali sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji na projektu uređenja i dogradnje Doma, koji bi u jednakim omjerima financirali Županija i Grad Pula. Želim se zahvaliti ravnatelju HZMO-a i županijskoj Skupštini koja je donijela odluku o potpisivanju današnjeg Ugovora, kazao je Miletić.

Ravnatelj HZMO-a Ivan Serdar osvrnuo se na odluku Vlade iz studenog 2020. godine, kojom su zaduženi resorno Ministarstvo i HZMO da osiguraju sve uvjete kako bi uredili zemljoknjižne odnose s ciljem prijenosa vlasništva bez naknade osnivačima, u ovom slučaju županijama.

- Nakon što smo ishodovali suglasnog Upravnog vijeća i Vlade, potpisali smo danas ovaj Ugovor i vjerujem da će to biti vjetar u leđa Županiji da aplicira na sredstva iz EU fondova, što do sada nisu mogli jer nisu bili vlasnici nekretnina, kazao je ravnatelj HZMO-a. Naglasio je da ugovor definira da se namjena tih domova neće mijenjati narednih 20 godina, odnosno da se nekretnine ne smiju prodati, te da namjena mora ostati ista kao što je i sada.

Budući da su Grad Pula, Istarska Županija i Dom još 2017. godine potpisali već spomenuti sporazum o financiranju i kreditnoj suradnji u kojem je definirano da je za dogradnju "Štiglića" potrebno osigurati 38 milijuna kuna, te je precizirano da Grad i Županija osiguraju po pola tog iznosa, upitali smo župana je li sada potrebno donijeti novu odluku o kreditnom zaduženju, jer je prošlo nekoliko godina.

- S obzirom na protok vremena, sigurno će biti potrebno revidirati ga u dijelu koji se odnosi na procijenjenu vrijednost investicije, jer su građevinski radovi proteklih godina značajno poskupjeli. Također, u sporazumu je kao prioritet navedeno uređenje depandanse Doma u Mažuranićevoj ulici, a potom dogradnja zgrade u Krležinoj ulici, što se promijenilo. Sada je u planu objekt u Krležinoj, budući da bi se time dobio veći broj dodatnih smještajnih kapaciteta, odgovorio je Miletić.

Hoće li se i kada to zbiti, te kada će Grad Pula i Županija konačno započeti s tim projektom, Miletić je rekao da je Županija od potpisivanja navedenog sporazuma svake proračunske godine osigurala namjenska sredstva za projekt uređenja i dogradnje "Štiglića". Međutim, glavna prepreka u njegovoj realizaciji bili su spomenuti neriješeni imovinsko-pravni odnosi s državom, odnosno Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje, dosadašnjim vlasnikom nekretnina Doma.

- Sada je ta prepreka riješena i naša je želja projekt započeti čim prije, a to bi, vjerujemo, moglo biti u drugoj polovici 2022. godine, najavio je Miletić. Upitali smo ga hoće li se u ovom slučaju moći premostiti novonastale političke razlike.

- Skrb o osobama treće životne dobi i gorući problem nedostataka smještaja u domovima za starije je jedno od pitanja koje nadilazi političke razlike i zato izražavam nadu da Grad Pula od istog neće odustati. Dakle, budući da se radi o investiciji od velike važnosti za osobe treće životne dobi na području Pule, nadamo se da će Grad, kao što je do sada bilo u planu, financijski sudjelovati u njegovoj realizaciji s polovicom financijskih sredstava, istaknuo je Miletić.

 

Domovi u Labinu i Pazinu

 

Miletić je podsjetio da su trenutno u tijeku dva iznimno značajna projekta: izgradnja domova u Labinu i Pazinu, koje zajednički financiranju Županija, Grad Labin i Grad Pazin.

- Lani je tako uspješno okončan i projekt dogradnje Doma "Domenico Pergolis" u Rovinju, vrijedan više od 32 milijuna kuna, a koji su financirali Županija i Grad Rovinj po istom principu, pola-pola. U tijeku je i dogradnja i rekonstrukcija Doma za starije u Buzetu, projekt vrijedan 24,7 milijuna kuna, koji s 13,6 milijuna kuna financira EU, a preostalih 11 milijuna kuna Županija i Grad Buzet. Vrijedi spomenuti i dogradnju lifta u Domu za starijeosobe Raša, istaknuo je.

Na pitanje sufinancira li Županija privatne domove, Miletić je odgovorio:

- Istarska županija kroz Plan za zdravlje i socijalno blagostanje kontinuirano provodi aktivnosti i potiče razvoj izvaninstitucionalnih usluga za starije osobe, te sufinancira programe pružanja usluga pomoći u kući za starije osobe na području grada Labina te općina Raša, Sv. Nedelja, Kršan i Pićan, grada Pazina te općina Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Tinjan i Žminj, grada Buzeta, općine Lanišće te na području Puljštine - općine Barban, Marčana, Svetvinčenat, Ližnjan, Medulin i Fažana, te grad Vodnjan. Kroz ove programe usluge se pružaju za sveukupno 298 korisnika. Također, Istarska županija financira uslugu boravka u Gerontološkom centru Vila Trapp za starije osobe, koju pruža Dom "Alfredo Štiglić, zaključio je Miletić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater