ZAŠTO USISAVATI KAD SE MOŽE SVIRATI?

Mladi Australac u Puli: Cijev usisavača ili didgeridoo - svejedno, jednako dobro zvuči

Ako su vam obaveze po gradu jedini razlog da u njega dođete i ne zadržavate se tu više negoli je potrebno, ali vam se još manje, recimo, da usisavati po kući, evo prilike da usisavač u vama probudi neke sasvim druge, glazbene asocijacije, ali i da doživite jedan potpuno novi instrument u našem gradu - didgeridoo

| Autor: Jelena MILOVIĆ
(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)


Nakon što smo ovog ljeta slušali raznolike repertoare, a često i zastali uz same glazbenike po gradu, koji su zabavljali namjernike i turiste po pulskim ulicama, a s prvim se naznakama hladnoće izmjestili na za to prikladnija mjesta, malo je u Puli onih koji u pravoj maniri uličnih zabavljača uveseljavaju prolaznike u ove hladne dane.

Na Narodnom trgu ispijanje kava na terasama svojom harmonikom budno prati već poznato lice, ali nešto dalje, u Flanatičkoj, koja se križa s Ciscuttijevom, uočili smo jedno sasvim novo. Samo po sebi to i ne bi bilo tako neobično, da ono, na čemu svira ovaj mladi Australac (jer to je zemlja iz koje dolazi) nije posve neuobičajeno. Naime, mladi glazbenik muzicira na cijevi usisavača, koju većina žena, a i poneki muškarac, očima ne može vidjeti. Zvukovi koje na taj način proizvodi ukratko možemo opisati iznimno moćnim.

(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)(Snimila Mirjana Vermezović Ivanović)

Ali, nije to jedini "instrument" koji ovaj ulični zabavljač svira. Didgeridoo (didžeridu) je naziv instrumenta u obliku cijevi koji svojim izgledom, ali i zvukovima koje proizvodi, asocira ponajprije na rog. Ovaj je instrument rađen od jedne vrste bora, kako nam je kratko ispričao ovaj osebujni umjetnik, a on ga je, veli, nabavio u Berlinu. Inače, to je glazbalo koje potječe iz Australije. Izvorno su ga svirali australski prastanovnici – aboridžini, a danas se svira u čitavom svijetu. Starost mu se procjenjuje na barem 1.500 godina. Mnogi ga smatraju najstarijim puhačkim glazbalom na svijetu, a često i najstarijim glazbalom uopće, starim čak 40.000 godina. No, za to nema pravih dokaza. Takva su popularna vjerovanja vezana uz mistiku koja se često veže uz ovaj instrument. Neki zapadnjaci tako uz njega meditiraju te smatraju da ima ljekovita svojstva.

Zato, ako su vam obaveze po gradu jedini razlog da u njega dođete i ne zadržavate se tu više negoli je potrebno, ali vam se još manje, recimo, da usisavati po kući, evo prilike da usisavač u vama probudi neke sasvim druge, glazbene asocijacije, ali i da doživite jedan potpuno novi instrument u našem gradu - didgeridoo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater