BRAJŠI U SPOMEN

Susret zborova u pulskoj Zajednici Talijana: Brojna publika uživala u vokalnoj glazbi i zborskom pjevanju

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Brojna je publika u subotu navečer popratila 19. Dane vokalne glazbe pod nazivom "Brajši u spomen" koji su održani u Zajednici Talijana Pula. Osim mješovitog pjevačkog zbora ovoga KUD-a, nastupili su i zbor Carillon Zajednice Talijana Pula, Mješoviti pjevački zbor Encijan Slovenskog kulturnog društva Pula, Deja vu - instrumentalni duo u sastavu Romina Peti i Toni Cukon, Mješoviti pjevački zbor glazbenog društva Sokol iz Buzeta te Riječki komorni zbor Val.

S organizacijom manifestacije "Brajši u spomen" krenulo se u rujnu 2004. godine s ciljem popularizacije vokalne glazbe i ljepote zborskog pjevanja, a dajući poseban značaj opusu poznatog istarskog skladatelja i melografa Matka Brajše Rašana, čije ime nosi zbor koji je i organizator događanja, od samog svog osnutka 1951. godine.

Svaki od zborova ima na repertoaru skladbu Brajše Rašana, a potom i druge skladbe.

Domaćin KUD "Matko Brajša Rašan" predstavio se djelima trojice najvećih autoriteta na području valorizacije i njegovanja zavičajne glazbene baštine, a to su Ivan Matetić Ronjgov, Slavko Zlatić i Matko Brajša Rašan. Pod vodstvom dirigentice Antonele Mendiković Đurić, koja je preuzela vodstvo prije nekoliko godina, zbor je izveo Ronjgovu "Ča je more", Zlatićevu "Pojti ti je" i Brajšinu "Hajd na ples" prema tekstu Viktora Cara Emina.

Tom su prigodom pročitana i imena članova ovoga KUD-a koji slave jubilej u ovome KUD-u, a Bianca Zanini obilježila je čak 70 godina u "Brajši".

Zbor Carillon što bi bio zbor mladih pulske Zajednice Talijana djeluje od 2013. godine, a osim dviju Brajšinih pjesama "Mažurano moja" i "Bilo vavek veselo", izveo je Travisovu "Sixteen Tons" te u posebnom aranžmanu vrlo energično "Don't stop my now". Njihova je ravnateljica inače Irena Vladisavljević, no sada kao njezina vrlo uspješna zamjena za porođajni je Tatiana Giorgi.

I Encijan, mješoviti pjevački zbor Slovenskog kulturnog društva Pula ima mladu dirigenticu na zamjeni, mladu Lauru Marin koja je zamijenila Inu Cerovečki. Na repertoaru su imali "Poletnu noč" Mojmira Sepa, Brajšinu "Radićeva rožica" te Aljažovu "Oj Triglav moj dom".

Kao intermezzo, nastupio je instrumentalni duet Déja vu u sastavu Romina Peti i Toni Cukon, labinsko-medulinski glazbenici, koji njeguje glazbu šezdesetih i sedamdesetih, tako da nije bilo neobično čuti i pjesmu Dolly Parton.

Buzetski Sokol djeluje neprekidno 40 godina, a uz dirigenticu Ileanu Pavletić Perosa, koju pulska publika pamti i kao nekadašnju dirigenticu KUD-a "Lino Mariani", izveo je energično šaroliki repertoar skladbi.

Pod vodstvom dirigentice Doris Kovačić, nastupio je riječki komorni zbor Val, koji djeluje već 20 godina, s pjesmama Cossetta, Krajcara-Cusme-Valenčića pa sve do Brajše i Kaplana.

Za kraj su svi zborovi izveli "Krasnu zemlju". Kroz program je vodila Ljiljana Maršić. Bila je to prilika da publika čuje vrlo kvalitetne zborske nastupe, veliki napredak kod nekih zborova i da se osjeti entuzijazam mladih dirigentica, a sitne tehničke nepreciznosti pripisat ćemo dugim korona godinama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum