NAJNOVIJEGLAS ISTRE 24. OŽUJKA 1989.

U UMAGU PREKINUT LANAC TRGOVINE ROBLJEM, ISTRAGA VODI DO PULE Krijumčarka djece novac sakrila u vaginu, ginekolog ga našao nakon četiri dana

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA

Kod Kaldanije uhapšena četiri krijumčara djecom, članovi romske mafije iz Torina, na čijem je čelu 20-godišnja Silvija B., dok je vozač Ramo R. koji ima tri žene - u Peći, Zagrebu i Titogradu * S granice iz ropstva spašeno troje djece od 9 i 10 godina, namijenjene krađama i prošnji u Italiji, a u mogućem prihvatnom centru bande u Puli nađena još dvoje djece

 

"S najotvorenije granice u Evropi konačno je stigla radosna vijesti: jugoslavenska policija uspjela je otkriti i prekinuti lanac trgovine bijelim robljem. Pošlo je to za rukom operativcima OSUP-a Buje u Kaldaniji, gdje su lišili slobode tri muškarca i jednu ženu te oslobodili ropstva tri dječaka u dobi od 9 i 10 godina, kupljenih od njihovih roditelja u Trsteniku kod Peći. Uhapšeni su Silvija B. (20) iz Titograda, Dino G. (21) iz Peći, Nazir N. (21) iz Titograda i Ramo R. (24) iz kosovske Orahovice. Zatočeništva su riješeni 9-godišnjaci A. K. i K. B. te brat drugog, 10-godišnji A. B. Njih su njihovi očevi Bajram K. i Ukoj B. iznajmili ciganskoj bandi u Torinu za pet, odnosno deset milijuna dinara, na rok od pola, odnosno godinu dana, za točno određen posao - krađu po velikim gradovima Italije", glasi početak teksta Davida M. Fištrovića u Glasu Istre od petka 24. ožujka 1989. godine. Grupa kontrabandista iz Crne Gore i s Kosova u Istri je, naizgled, bila samo u tranziti, no istraga je policiju odvela i u Pulu, gdje se vjerojatno nalazio prihvatni centar bande.

Organizirana banda

Prva, ali nepotpuna vijest o tom slučaju objavljena je koji dan ranije. Možda je i to razlog što Fištrovićev tekst nije najavljen na naslovnici Glasa Istre i što se našao tek na dnu stranice crne kronike. No tekst je dobar, intrigantan, čita se u jednom dahu, kako najnapetiji krimić.

Grupa je uhapšena dok je kod Kaldanije uz stari Ford Taunus zagrebačkih registarskih oznaka čekala noć za prijelaz granice. Za volanom je bio Ramo R. koji, kako Fištrović piše, ima tri žene - u Peći, Zagrebu i Titogradu. Starije je policija smjestila u Okružni zatvor u Puli, a djecu, u vrlo lošem stanju, punu ušiju i s krastama po tijelu, u Prihvatilište za djecu i omladinu. Godina dana ropstva djeteta njihovim je roditeljima vrijedila 10 milijuna dinara što je, za usporedbu, četvrtina iznosa za najjeftiniji Yugo 45, ili trećina nove "Peglice", prema Zastavinom cjeniku iz ožujka iste godine.

"Silvija B. je izjavila da su dva brata njena braća, a treći brat od strica te da ih je povela na izlet kod sestre u Pulu koja stanuje kod jednog kamenoloma i zove se Esma E. Ekspresna provjera pokazala je da takva osoba ne postoji, ali su na toj adresi pulski milicionari ipak nešto pronašli - dvoje malodobne romske djece. Bez roditelja, dakako. Radi li se o prihvatnom centru bande ili ne - to treba utvrditi istraga", pisao je Fištrović prije 30 godina.

Bianco rodni list

Kod bande, čiji je mozak mlada Romkinja, milicija je našla i legalne papire za prijelaz granice, ali i pregršt dokumenata koji su ili lažni ili glase na druga imena. Našli su i 43 bianco izvoda iz matičnih knjiga rođenih na ćirilici s otiscima nekakvog pečata, za koji se tek treba utvrditi je li falsificiran ili ne. O tome ovisi i hoće li istraga skrenuti i u neke administrativne krugove.

"Jedan od 'pokajnika' iz grupe tvrdi da je Silvija dobivala izvode iz matičnih knjiga popunjene onako kako je sama željela, na lažna imena", piše u novinama.

Mlada šefica je očito imala dosta iskustva u ovom poslu, pa je i dobro znala kako u najintimnije dijelove tijela sakriti kompromitirajući materijal, što je Fištrović nadalje opisao "u rukavicama".

 "Mozgu grupe, mladoj, ali prepredenoj Silviji, ovo nije prvi susret s policijom. Prilikom privođenja u Umagu ona je uspjela odbaciti najlon vrećicu s dokumentima dvoje dječaka i s još ponečim, a uspjela je i sakriti 3.100 DEM. Operativci su pronašli vrećicu nekoliko sati kasnije kod sela Kaldanija, a ginekolog novac četiri dana kasnije, a time je i Silviji B. spašen život", napisao je Fištrović. Da ne bi bilo kakve zabune, piše i da se nakon hapšenja Silviji pogoršalo zdravstveno stanje "zbog urinarnih komplikacija izazvanih skrivenim novcem".

Rent a boy

Za istragu se očekivalo da će biti duga i teška zbog šutnje aktera, ali već se tada pokazivala kao jedna od najuspješnijih akcija razbijanja mreže trgovaca bijelim robljem, koordinirana i s Talijanima, i koja je iznjedrila niz bitnih podataka. Evidentno je u mrežu krijumčara djece bio uključen znatno veći broj ljudi iz Jugoslavije i Italije. Iza granice, na talijanskom tlu kod Trsta, grupu su trebala dočekati braća šefice te ih prevesti kombijem u logor za Rome kod Torina. U tom logoru već duže žive i roditelji kriminalne trojke koji najvjerojatnije i predstavljaju jezgru krijumčarenja djece. Za braćom i ostalima potragu je nastavila talijanska policija.

 "Sistem 'rent a boy' primjenjuje se u slučajevima kada su djeca namijenjena krađi, a ne prosjačenju (i obaveznom sakaćenju radi uspješnosti u poslu). Sudeći prema svemu, takva je sudbina bila namijenjena najslabijem iz grupe. Nakon isteka ugovorenog roka, ugovor se produžuje i roditelji ponovo dobivaju novac za svoju djecu koja se, najčešće, više nikad ne vraćaju: nestaju u vrtlogu evropskog podzemlja - bivaju prebačeni u SR Njemačku, Austriju ili Francusku ili završavaju zadavljena na nekom smetlištu ili doživotno trunu u krugu kakvog prihvatnog logora, ubožnicama i sličnim ustanovama za mentalne i fizičke invalide", riječi su kojima je Fištrović zaključio tekst.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam