U FAŽANI I NA BRIJUNIMA OD 20. DO 23. RUJNA

Prijave za radionicu reportaže otvorene su samo do kraja kolovoza


Festival reportaža "Fra Ma Fu", nazvan po čuvenom reporteru i velikom putniku Franji Martinu Fuisu, nakon tri godine seli iz njegove rodne Virovitice u Fažanu i na Brijune. Program u organizaciji Studijskog instituta za novinarstvo kulturu i obrazovanje (SINKO) te Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) uz suorganizaciju Općine Fažana i Hrvatskog novinarskog društva (HND) održat će se od 20. do 23. rujna.

Za ta tri dana priprema se bogat program, između ostalog i niz izložbi, filmskih projekcija, promocija knjiga i slično, a u središtu su zbivanja tradicionalne radionice stripa, reportaže, fotografije i animacije. Prijave za radionicu reportaže, namijenjenu mladim novinarima, studentima novinarstva i ostalima, šalju se do konca mjeseca na e-adresu [email protected], a zbog ograničenog broja mjesta poštovat će se redoslijed prijava.

Radionice stripa i jednominutnog filma

Prijava treba sadržavati biografske podatke i pismo u kojem će se na najviše jednoj kartici (1.800 znakova s proredom, tj. oko 300 riječi) navesti novinarsko iskustvo i motivi za sudjelovanje na radionici. Izabrani polaznici podmiruju svoje putne troškove, a za trajanja radionice osigurani su im smještaj i prehrana. Voditelji radionice reportaža dugogodišnji su novinari, urednici i predavači novinarstva Mirko Mlakar i Saša Leković. Otvorene su i prijave za radionice stripa te jednominutnog filma u jednom kadru.

Od ostalih zanimljivosti festivala valja izdvojiti i okrugli stol o novinarskoj solidarnosti, zatim "Bal tridesetih" uz izvođenje songova za koje je tekstove napisao Franjo Fuis te drugi sadržaji za novinare i ostale sudionike iz Hrvatske i inozemstva. Poznati fotograf Šime Strikoman u Fažani će snimiti milenijsku fotografiju na temu neponovljivog Mate Parlova.

Svi programi otvoreni za javnost

Idejni začetnik Goran Gazdek, novinar i urednik portala Virovitica.net i još nekih, zamislio je festival kao mjesto druženja struke i javnosti, a istodobno i kao kulturno događanje i mjesto edukacija. "Fra Ma Fu", kako se zove festival, pseudonim je najpoznatijeg hrvatskog novinara 30-ih godina 20. stoljeća Franje Martina Fuisa (Virovitica, 1908. - Plitvice, 1943.) i jednog od naših najistaknutijih reportera svih vremena. Prerušavao se u skitnicu, proputovao biciklom cijelu Hrvatsku, obilazio najudaljenije jadranske otoke veslajući s ribarima... Reportaže je ilustrirao fotografijama koje je sam snimao.

Smatra se začetnikom moderne reporterske fotografije i hrvatske turističke reportaže. Uz to je pisao i pustolovne romane, pjesme, songove za kabaretske predstave, novele i scenarije, a okušao se i kao scenarist za dokumentarne filmove i kazališne predstave. Razlog zašto se na festivalu odvijaju i sadržaji vezani uz strip bit će jasniji ako kažemo da je Fuis pisao i scenarij za stripove koje je crtao velikan crteža Andrija Maurović.

Iz redova organizatora napominju da su svi programi četvrtog "Fra Ma Fu" festivala otvoreni za javnost. Kao partneri nastupaju Turistička zajednica općine Fažana i Turistička zajednica Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica i Istarska županija. (Z.S.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter