na ŠETALIŠTU LUNGOMARE

POČEO MJESEC BORBE PROTIV OVISNOSTI - Ovisnost nije prihvaćeni oblik ponašanja i protiv nje se treba zajednički boriti


Utrkom pulskih osnovnoškolaca, koja je danas održana na šetalištu Lungomare, započelo je obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji se obilježava svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca. U tom se razdoblju provode aktivnosti kojima je cilj upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika ovisnosti.

U narednih mjesec dana Policijska uprava istarska provest će brojne preventivne aktivnosti kojima će upozoriti kako je ovisnost ozbiljan društven problem, protiv kojeg se treba moriti cjelokupna zajednica. U suradnji s Gradom Pula, Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, Gradskim društvom Crvenog križa Pula, Istarskom županijom, Udrugom kineziologa, UZPIRO Cro, Institut, Centrom za socijalnu skrb Pazin - Podružnica Obiteljski centar Pula te školama Stoja, Veruda i Centar, održana je tako utrka na Lungomareu. Prije početka prisutnima su se obratili načelnik PU istarske Alen Klabot i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, koji su podsjetili na važnost zajedničke borbe protiv ovisnosti.

-Problem ovisnosti jedan je od najozbiljnijih društvenih problema. Njega ne može riješiti samo policija, već je to problem u čije rješavanje se moraju uključiti i jedinice lokalne i područne samouprave, predstavnici zdravstva, škole, udruge, odnosno cjelokupna zajednica. Samo zajedničkim radom i suradnjom možemo poslati jasnu poruku da ovisnost nije prihvaćeni oblik ponašanja i da se protiv nje treba boriti, istaknuo je načelnik policijske uprave i pozvao djecu da kažu "ne" ovisnosti i okrenu se zdravim izborima u životu.

U utrci, koja je započela na Mornaru, sudjelovalo je osamdesetak učenika. Nakon što su u majicama kampanje ''Bježi/Via'' otrčali do Gortanove uvale i nazad do Mornara, djeca su se okrijepila toplim čajem i kroasanima, koje su im dijelili korisnici Prihvatilišta za beskućnike. Umjesto startnih brojeva, sudionici utrke nosili su na majicama jedan od tri najbolja slogana, koji su izabrani na natječaju učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola. Na natječaj je pristiglo 68 slogana, a kao najbolji odabrani su -"Put neovisnosti je put za dobar život" (OŠ Monte Zaro, Edin Mujanović, 7b), "Put neovisnosti je put duge ceste, a velikog cilja" (OŠ Veli Vrh, Laura Drandić, 7b) i ''Put neovisnosti nije osvijetljen, ali svijetli na kraju'' (OŠ Tone Peruško, Matija Stojšić, 8a).

Učenici koji su napisali najbolje slogane dobili su za svoj trud zahvalnice, koje im je uručila Jelena Rupčić, voditeljica mladeži Gradskog društva Crvenog križa Pula te poklone PU istarske, Grada Pula i kampanje ''Bježi/Via'', a osvojili su i prigodnu nagradu pa će tako jedan dan provesti s pomorskom policijom i saznati nešto više o radu policije. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum