NAJNOVIJEPROSLAVA MARTINJA DILJEM ISTRE

OVOGA VIKENDA BOGAT PROGRAM U ČAST SVETOG MARTINA Dvodnevna degustacija i ocjenjivanje muškata


Katoličkog sveca svetog Martina europska tradicija drži zaštitnikom vinara i vinogradara, a na njegov dan u mnogim zemljama i krajevima simbolično se krsti mlado vino. Taj je običaj kod nas prisutan naročito u Međimurju, Slavoniji, Baranji i Podunavlju, a u Istri se slavi u nekoliko mjesta. Među većim istarskim feštama posvećena tom svecu svakako je ona u Momjanu gdje mještani s gostima po tradiciji slave svog zaštitnika.

Defile motorista do kaštela

Proslava Martinja u Momjanu počinje večeras glazbenom priredbom u kojoj će pjevači amateri izvoditi velike hitove popularnog festivala u San Remu.

Fešta se nastavlja u subotu u ranim popodnevnim satima defileom motorista, sudionika 15. Winter moto partyja u organizaciji Moto kluba Pirates, koji se svake godine okupljaju u Momjanu. Oni će nakon vožnje po vinskim cestama doći do momjanskog kaštela gdje će za sve posjetitelje od 16 sati na platou kaštela biti upriličena degustacija vina Momjanštine. Martinje u Momjanu donosi i Vetrinu muškata, međunarodnu smotru koja privlači desetke proizvođača tog vina iz Istre, Slovenije i Italije.

- Ove godine odlučili smo da se degustacija održava na tri lokacije, jer smo vidjeli da je i posjetiteljima teško na jednom mjestu degustirati tridesetak uzoraka muškata i birati najbolji. Prvi punkt s uzrocima muškata je u prostorijama nekadašnje pošte gdje će posjetitelji uzeti čašu i kupon za glasovanje, dio uzoraka će biti u bivšoj mesnici, a treći dio u Zajednici Talijana gdje će biti i kutija za glasačke kupone. Posjetitelji tako imaju priliku malo prošetati, odmoriti, vidjeti drugi program, a ocjenjivanje smo proširili i na drugi dan fešte, kaže direktor Ureda TZ-a Buje Valter Bassanese.

Nakon prebrojavanja glasova najboljima će se dodijeliti zlatna, srebrna i brončana medalja i titule Muškatira od Momjana u znak vrhunskog postignuća i velikog dosega u jedinstvenoj umjetnosti muškata.

Biciklijada po Momjanštini

Iz bogatog subotnjeg programa treba izdvojiti koncerte na kojima u Domu kulture nastupaju The Green Smoothies, Mauro Staraj i La Banda, te grupa Error. U nedjelju, na spomendan svetog Martina, program počinje tradicionalnom biciklijadom koja je uvijek dobro posjećena. Biciklisti će voziti tridesetak kilometara po Momjanštini. U podne je svečano misno slavlje posvećeno svecu zaštitniku mjesta u crkvi koja nosi njegovo ime. Nakon mise slijedi simbolično krštenje i degustacija mladog muškata, a zatim se do 18 sati nastavlja degustacija i ocjenjivanje tridesetak uzoraka muškata.

Tijekom nedjelje bit će održan i memorijalni nogometni turnir "Adriano Smilović" te koncert Limene glazbe ZT-a Buje. Od 18.30 sati u prostorijama ZT-a Momjan slijedi kulturno - umjetnički program, a u 19 sati u domu proglašenje najboljih proizvođača muškata po ocjeni posjetitelja. Sve završava zabavom s plesom u dvorani Doma kulture.

Za Martinje će u Momjanu biti otvorene i privremene konobe i kantine pa će sigurno i gastronomska ponuda biti dobra, uz dobra vina toga kraja. Martinje u Momjanu organiziranju Mjesni odbor, Udruga Vino Momillianum, mjesna Zajednica Talijana i TZ Buje, uz potporu Grada Buje i Istarske županije.

Obilazak konoba i blagoslov vina u Ližnjanu

U subotu se, u povodom dana Sv. Martina, zaštitnika ližnjanske župe, održava manifestacija Martinja u Ližnjanu. Program ližnjanskog Martinja započinje u 12 sati obilaskom konoba i blagoslovom vina u organizaciji Udruge Ližnjanske maškare, a nastavlja se otvorenjem malog Martinjskog sajma u organizaciji Udruge poljoprivrednika Agro - Mladica u 16 sati u maloj općinskoj sali u Ližnjanu. Posjetitelji će imati prilike degustirati mlada maslinova ulja s područja Općine Ližnjan te med i rakiju OPG-a Krivičić. Posjetitelji će moći vidjeti i prikaz istarske narodne nošnje kroz kukičani ukrasno uporabni predmet ćapin Adriane Peruško, zatim izložbu slika slikara Zvonka Olujića, knjigu "Vera Nevera" učenika OŠ dr. Mate Demarina - Područni odjel Ližnjan i izložbu crteža i radova Paole Hrelja. Istovremeno u 16 sati održat će se kulturno umjetnički program u velikoj općinskoj sali pod nazivom "Martinja u Ližnjanu" u kojem sudjeluju dječji vrtić Bubamara Ližnjan, školarci OŠ dr. Mate Demarina PO Ližnjan i KUD Kuje Ližnjan. U 17 sati u Župnoj crkvi sv. Martina u Ližnjanu održati će se kulturno-umjetnički program "U čast sv. Martinu" u sklopu kojega će nastupiti zborovi iz Raklja, Medulina i Ližnjana.

Program se nastavlja u 18 sati u općinskoj sali gastro ponudom slasnih pjata šuga od divljači i žbruvade Udruga Ližnjanske maškare i DVD-a Ližnjan, a u nastavku večeri za dobru zabavu i ples pobrinuti će se Duo VIP. Proslava Martinje završit će u nedjelju u crkvi Sv. Martina u Ližnjanu gdje će se u 11 sati održati svečana misa s procesijom koju će predvoditi mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru. Organizatori manifestacije su Općina Ližnjan i Župa sv. Martina uz brojne suorganizatore. (L. J., P. S.)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike