nekada je bilo veselo

MOMJAN Sv. Martin "u oblacima", momjanski muškat u konobama

| Autor: Luka JELAVIĆ
Arhiva G. I.

Arhiva G. I.


Spomendan svetog Martina od davnina se slavi u Momjanu kod Buja, gdje i crkvena župa nosi ime tog sveca kojega su odavno proglasili zaštitnikom, uz ostale, vina i vinogradara. Martinje je u i tom kraju sjeverozapadne Istre simbolično označavalo sazrijevanje mladog vina, pretvaranje mošta u mlado, pitko vino. Taj se događaj u hrvatskim regijama i krajevima obilježava različito, ali krštenje mladog vina u središtu je svake fešte u vinogradu ili izvan njega. 

Martinje se u Momjanu slavilo godinama kroz velike fešte, otvarale su se prigodne konobe, nudilo mlado i staro vino, a posebno je gostima bio privlačan momjanski muškat, posebna sorta grožđa koja je dobila zaštićenu oznaku izvornosti kao sorta vezana za posebno područje oko Momjana. S vremenom su se sadržaji dopunjavali, a posljednjih godina posjetitelji su u "Vetrini muškata" imali prigodu kušati i sami ocjenjivati momjanska vina, posebno momjanski muškat, a najbolji proizvođači dobivali su titulu momjanskih muškatira.

Ove godine slika je sasvim druga. Konobe u Momjanu i okolici su otvorene, gosti se primaju pod posebnim mjerama, ali svemu nedostaje nekadašnjeg druženja uz momjanski muškat, nedostaje čekanje za mjesto, nedostaje… puno toga. Iz opipljive stvarnosti i čaše u rukama prelazi se "u oblake", u neku novu virtualnu stvarnost, pa tako i Martinje.

Umjesto šetnje i degustacija po konobama, Turistička zajednica Buja, kao jedan od glavnih organizatora ove manifestacije, tek kao prisjećanje na neka bolja vremena i održavanje tradicije, ponudila je preko društvenih mreža nagradni natječaj za najbolji komentar na temu "Momjan - carstvo muškata". Drugi zadatak odnosi se na srednjovjekovni dvorac i obitelj koja je tu obitavala, dok se jedno pitanje odnosi na tradicionalno momjansko vino. Sve to mogu dopuniti komentarima i fotografijama. Za točne odgovore, najoriginalnije i najljepše komentare, sjećanja ili priče, slijede i nagrade - večera za dvoje u momjanskim konobama Stari podrum, Rino i San Mauro te poklon paketi vina Brajko, Kozlović i Kabola. Odgovori se mogu slati i objavljivati do 15. studenog u 24 sata.

Svetog Martina smatraju jednim od najvećih biskupa svih vremena. On je bio prvi svetac koji nije bio mučenik, a ipak ima svoj blagdan. Zaštitnik je vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, gostioničara, uzgajivača konja i gusaka, hotelijera, liječenih alkoholičara, švicarske papinske garde i čitave Francuske. Njega se svake godine, na njegov blagdan, spominju i svi sudionici svečanog misnog slavlja u Momjanu, u župnoj crkvi koja nosi, kao i cijela župa, ime tog sveca. Tako je bilo i ove godine, u crkvi u kojoj na glavnom oltaru stoji i kip svetog Martina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of