KONAČNO

NAKON DESETLJEĆA ZAPUŠTENOSTI UREĐUJE SE DIO GRADSKOG KUPALIŠTA: Kreće sanacija centralne zgrade kupališta Stoja

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Sanacija centralne kupališne zgrade podrazumijeva radove radi rješavanja problema statičke stabilnosti, odnosno zamjenu stropne konstrukcije, rješavanje problematike ravnog krova i odvoda te minimalne intervencije u interijeru

Nakon desetljeća zapuštenosti i derutnosti uskoro bi trebala krenuti sanacija centralne zgrade kupališta Stoja. Iz Grada Pule već su nam najavili da na jesen kreće sanacija, a s obzirom da je kupalište Stoja upisano u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, sve aktivnosti na kupalištu potrebno je provoditi sukladno posebnim uvjetima i prethodnom odobrenju Konzervatorskog odjela u Puli.

Osigurano pola milijuna kuna

Prošle godine Grad Pula je izradio projektnu dokumentaciju uređenja i elaborat geomehaničkih istraživanja, kako bi se realizirao projekt sanacije centralne zgrade kupališta. Projekt se namjerava sufinancirati sredstvima Ministarstva kulture, a dinamika sanacije ovisit će o uvjetima konzervatora. Nedavno je, na sjednici Gradskog vijeća početkom kolovoza, pročelnik Upravog odjela za prostorno planiranje, komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić istaknuo da na kupalištu Stoja, kao zaštićenom kupalištu, konzervatori nisu dopuštali ništa osim rekonstrukcije, a to je, pak, bilo nemoguće jer je željezo, koje treba držati objekt, trulo.

- Dosad smo uspjeli sanirati postojeću konstrukciju glavne zgrade, a poslije ljeta kreće sanacija glavnog objekta. Hoće li tu poslije biti ugostiteljski objekt, hoćemo li ostaviti dio kabina za presvlačenje da bi svjedočili o vremenu kakvo je bilo nekad, a dio prenamijeniti za nešto drugo, to ćemo vidjeti kroz idejno rješenje i svakako u suradnji s konzervatorima, rekao je tada Škuflić.

Sanacija centralne zgrade kupališta Stoja kreće nakon što je 2016. godine Grad Pula, sukladno posebnim uvjetima nadležnog Konzervatorskog odjela, a u sklopu javnog poziva Ministarstva kulture za sufinanciranje programa javnih potreba u kulturi, realizirao dodatna geomehanička istraživanja te izradio snimak postojećeg stanja kupališta Stoja.

- Ove godine, temeljem novog poziva Ministarstva kulture, planirane su aktivnosti na konstruktivnoj sanaciji centralne kupališne zgrade ukupne investicijske vrijednosti od oko pola milijuna kuna (bez PDV-a) od kojih je 70 tisuća kuna sufinancirano od strane navedenog ministarstva. Za potrebe sanacije izrađen je glavni projekt rekonstrukcije centralne zgrade kupališta na koji je ishođena suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela te je proveden postupak jednostavne nabave koji je u završnoj fazi, odnosno u tijeku je provjera pristiglih ponuda, otkrivaju iz Grada Pule.

Početak sredinom ovog mjeseca

Kako dalje ističu iz gradske uprave, konkretne aktivnosti sanacije centralne kupališne zgrade podrazumijevaju radove radi rješavanja problema statičke stabilnosti (zamjena stropne konstrukcije, rješavanje problematike ravnog krova i odvoda, minimalne intervencije u interijeru).

- Izvođenje radova planirano je za sredinu rujna kada se očekuje i manji broj gostiju na samom kupalištu kao i u susjednom kampu Stoja, najavljuju iz Grada. (G. ROJNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini