MOSKVA

Kina i Rusije potpisale sporazum o izgradnji svemirske postaje ne Mjesecu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlade Rusije i Kine su, u prisutnosti predstavnika državnih svemirskih agencija potpisale sporazum o izgradnji nove zajedničke svemirske postaje na Mjesecu, a u projektu će moći sudjelovati i ostale zainteresirane države, prenosi BBC.

Ruska svemirska agencija Roskosmos na službenoj stanici piše da su ugovor potpisali direktor ove agencije Dmitrij Rogozin i šef kineske Nacionalne svemirske agencije Zhang Kejian te da je riječ o razvoju istraživačkih objekata na površini Mjeseca, u orbiti ili oboje.

Sporazum je potpisan u godini u kojoj se Rusija priprema za proslavu 60. godišnjice svojega prvog svemirskog leta s posadom.

"Kina i Rusija upotrijebit će svoja dosadašnja iskustva na području svemirske znanosti, istraživanja i razvoja te će koristiti svemirsku opremu i tehnologiju u zajedničkoj izradi smjernica o izgradnji Međunarodne lunarne znanstvenoistraživačke postaje", kaže se u priopćenju.

Chen Lan, analitičar specijaliziran za kineski svemirski program, AFP-u je rekao da je projekt "iznimno značajan", jer za Kinu predstavlja najveći projekt međunarodne svemirske suradnje.

"Suradnja između Roskosmosa i CNSA-a pridonijet će jačanju interakcije znanstvenog istraživanja i korištenja svemirskog prostora u miroljubive svrhe na korist čitavog čovječanstva”, ističe se u priopćenju.

U sklopu izgradnje nove Međunarodne znanstvene svemirske postaje (MNLS), izgradit će se kompleks objekata za istraživanje i eksperimente u orbiti ili na površini Mjeseca koji će biti osmišljeni za obavljanje niza multidisciplinarnih i višenamjenskih istraživačkih poslova, uključujući i "ispitivanje bespilotne tehnologije koja bi ljudima omogućila dulji boravak na Mjesecu“.

Ovo nije prvi svemirski projekt u kojemu zajednički sudjeluju Rusija i Kina. Dvije su države ranije potpisale nekoliko sporazuma koji se odnose na istraživanja svemira i Mjeseca.

"Do danas je u sklopu dogovora na području istraživanja Mjeseca i ostatka svemira potpisano i uspješno se primjenjuje nekoliko sporazuma kojima se koordiniraju aktivnosti između Rusije i Kine, a odnose se na istraživanja Mjeseca, svemira i zajedničkog centra za prikupljanje podataka iz svemira", stoji u priopćenju Roskosmosa.

Kina je relativno kasno krenula u svijet istraživanja svemira, no prošlog je prosinca kineska sonda Chang'e-5 uspješno s Mjeseca donijela dragocjen teret - oko dva kilograma uzoraka s mjesečeva tla. 

Rusiju, koja se smatra pionirom svemirskih istraživanja, posljednjih su godina u tim projektima pretekle i Kina i Sjedinjene Države.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater