PULA

DRUŠTVENI CENTAR ROJC: Obnavljaju se zahodi i dotrajale cijevi. Datiraju još iz doba Austro-Ugarske Monarhije

| Autor: Lara Bagar, Mirjana Vermezović Ivanović
Zamijenit će se cijevi i u dvorištu Rojca (Snimio Duško Marušić Čiči)

Zamijenit će se cijevi i u dvorištu Rojca (Snimio Duško Marušić Čiči)


Nakon što je na društvenim mrežama objavljena fotografija derutnog, pljesnivog zahoda na prvom katu Društvenog centra Rojc koji, među ostalim, koriste i djeca, a iz kojeg se zbog neispravnih vodokotlića širio neugodan miris ustajalog urina, što predstavlja i sanitarni problem, u sekundi je pokrenuta lavina komentara zgranutih građana. No, problem se, nakon godina bezuspješnih vapaja što roditelja, što korisnika Rojca, konačno počeo rješavati.

Doznajemo da su se korisnici prostora i udruge obratili pročelnici za kulturu i razvoj civilnog društva Leni Radunić koja im je obećala da će nešto poduzeti po tom pitanju i odmah ispunila obećanje.

Radunić precizira da je Grad pokrenuo uređenje zahoda na prvom katu na inicijativu Studija More, odnosno Sanje Simeunović Bajec.

-Ne možemo reći da se zahod rekonstruira: kućnom majstoru povjereno je čišćenje i ličenje zidova, postavljen je novi umivaonik. Školjka je nova. Ovo je prva ruka, a generalna obnova svih toaleta bit će kroz dvije godine, u skladu s proračunskim mogućnostima. Naime, na koordinaciji DC-a Rojc dogovorili smo projekt zamjene cijevi, odnosno vertikalne fekalne odvodnje u svih 16 zahoda u centru, kao i zamjenu dotrajalih kanalizacijskih cijevi u dvorištu centra, koje datiraju iz 1870. godine, kad je zdanje podignuto.

Jugozapadno krilo u dvorišnoj strani Rojca puca po vertikali. Tamo su cijevi sanitarnih čvorova. Zvali smo statičare i građevinare, angažirali smo Pragrande da snimi cijevi u dvorištu. Ovog tjedna proslijedit ćemo projektantima zahtjev za dostavu ponuda za izradu projektne dokumentacije koja bi trebala biti gotova u roku od mjesec dana. Vidjet ćemo koliko će koštati obnova da bismo iduće godine krenuli u parcijalnu renovaciju, dio po dio, kat po kat.

Neki su sanitarni čvorovi obnovljeni, poput onog kod Dnevnog boravka. Pokušat ćemo pronaći sredstva i putem natječaja europskih fondova, i to za objekte od posebne društvene koristi kakav je Rojc, objašnjava Radunić.

Marko Grbac, član Koordinacije DC-a Rojc objašnjava da je u

zahodu na prvom katu pukla kanalizacijska cijev i u toku sanacije pao je strop.

- Činjenica je da svi zahodi nisu lijepi, ali su funkcionalni, a to kako ih održavaju je, nažalost, do korisnika, komentirao je Grbac. Navodi da Grad u narednom razdoblju planira zamjenu drvenarije u zajedničkim prostorima. Nakon toga slijedi promjena rasvjetnih tijela. To su nam prioriteti jer je sigurnost na prvom mjestu, zaključuje naš sugovornik.

Toaleti u popularnom društvenom centru, koji koristi stotinjak udruga i njihovih gostiju, već godinama predstavljaju gorući higijenski problem za koji se koliko-toliko pokušavalo pronaći rješenje. Mahom su to bili osobni pokušaji, kako roditelja, tako i korisnika prostora. Naime, različitim klubovima i udrugama koji ostvaruju prihod od svojih aktivnosti u interesu je imati adekvatan toalet.

Pojedinci su, doznajemo, ranije na vlastitu inicijativu postavljali pločice, zahodsku školjku i dasku koji bi ubrzo nakon postavljanja bivali oštećeni. Činjenica je, međutim, da je u konglomeratu silnih udruga teško postići konsenzus. Jedni se uvijek pravdaju nedostatkom novca, drugi pak ne žele ulagati u uređenje zahoda jer ni sami ne znaju kada će im isteći najam, a treći su indolentni i nezainteresirani korisnici ne samo za prostor koji i oni upotrebljavaju, već i za zdravlje korisnika, posebno onih najbrojnijih, djece. Osim toga, mnogi pokušaji saniranja nerijetko bi propali budući da bi netom uređeni zahodi bivali devastirani, a potom prepušteni zubu vremena.

Jedini svijetli primjer sanitarija u Rojcu je sređen i održavan zahod Dnevnog boravka čiju će sudbinu, nadajmo se, za dobrobit i zdravlje svih korisnika, doživjeti i novi zahodi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of