NAJNOVIJEU NADI JE SPAS

Bujski vatrogasci vape za novim domom - UKOLIKO NE PROĐE NA NATJEČAJU, GRADIT ĆE GA SAMI


Nakon što im je na prvom natječaju za dobivanje sredstava iz europskih fondova projekt gradnje vatrogasnog doma odbijen, bujsko Dobrovoljno vatrogasno društvo je svoje namjere ponovo istaknulo na novom natječaju. Naime, kao i mnogi drugi istarski projekti, ni ovaj bujski nije prošao zbog visokog koeficijenta razvijenosti istarskog područja po službenoj statistici, što znatno utječe na bodovanje i odobravanje sredstava.

Ponovo se javili na slični natječaj

- Sada smo, u suradnji s Gradom Buje, projekt gradnje vatrogasnog doma ponovo prijavili na slični natječaj. Zapravo, ovaj je sada namijenjen samo za gradnju vatrogasnih domova, pa se nadamo da ćemo proći, iako znam da je prijavljeno mnogo takvih projekata. Opet bi nas mogao kočiti manjak potrebnih bodova zbog koeficijenta razvijenosti, zbog čega su već mnogi projekti odbijeni, odnosno nisu imali dovoljan broj bodova. Ipak, ukoliko naš projekt opet bude ispod crte i resorno ministarstvo nas opet odbije, moramo početi sami. Vatrogasni dom nam je izuzetno potreban i gradit ćemo ga, istina sporije zbog sredstava, ali ćemo ga sagraditi, odlučan je predsjednik DVD Buje Goran Rašić koji kaže da u tome ima i potporu Grada Buje.

Profesionalna vatrogasna služba djelovala je u Bujama još 1947. godine, a vatrogasno društvo osnovano je 1953. godine da bi 1968. godine prestalo s radom osnivanjem jedinstvene postrojbe u Umagu. Nakon prestanka s radom vatrogasne jedinice, ostao je neiskorišten vatrogasni dom koji je koju godinu kasnije dodijeljen tek osnovanoj tvornici Digitron. Sadašnje DVD Buje osnovano je 2008. godine čime je nakon 40 godina oživljena vatrogasna tradicija u Bujama, a dvije godine poslije Grad je DVD-u dodijelio prostorije u zgradi Gradske uprave, gdje se i danas nalazi. S vremenom je nabavljano sve više vatrogasne opreme, nabavljena su i vozila (kamion, kombi, terensko vozilo…), pa se odmah osjetio nedostatak prostora za rad, naročito za spremanje opreme, te za druge potrebe. DVD Buje je jedno od najaktivnijih u Istri, naročito se ističe u radu s mladima, vrši se stalna obuka i osposobljavanje, opreme je sve više…

Nedostaje oko četiri milijuna kuna

- Dom nam je zaista potreban, a još prije četiri godine Grad Buje nam je dodijelio jednu praznu zgradu s dvorištem, nekadašnji mlin, blizu je gradu, s dobrim pristupom i nju mislimo preurediti u vatrogasni dom. Prema projektu kojega smo prijavili za preuređenje zgrade trebalo bi nam oko četiri milijuna kuna. Ako nam se sredstva odobre dom bi bio završen do kraja iduće godine, imao bi dovoljno prostora za sve naše potrebe, dvije velike garaže za vozila, dvoranu koju će moći koristiti udruge i građani, uredske prostorije, spremište, ali i četiri sobe s krevetima u kojima bismo mogli ugostiti razne grupe, prije svega vatrogasce iz drugih krajeva i tako nešto i zaraditi za održavanje objekta. Sve smo pripremili, čekamo ishod natječaja, a ako ne prođemo idemo sami u taj veliki posao, trajat će četiri umjesto jedne godine, ali nećemo odustati, dodaje Rašić.

U idućoj godini planiraju nabaviti jedan defibrilator i postaviti ga negdje u gradu, da uz postojeći u Policijskoj postaji, bude na usluzi građanima. Planiraju nabaviti još dva vozila, a iduće godine će u okviru proslave svetog Florijana ponovo organizirati veliku vatrogasnu zabavu. Već su ugovoreni i bendovi koji će zabavljati posjetitelje…Još samo da počnu graditi dom. (Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike