TKO NE ŽELI ČEKATI

Mlad i zdrav Puljanin prijavio se za cijepljenje u Srbiji i dobio termin. Za Glas Istre kaže:"JEDINI PROBLEM JE ŠTO JE SVE NA ĆIRILICI"

| Autor: Roberto RAUCH
EPA

EPA


Državljani Hrvatske u našoj zemlji teško mogu doći na red za cijepljenje brzo, pogotovo ako su mladi i zdravi. S obzirom na listu prioriteta, oni bi mogli čekati i mjesecima. Ali, izgleda da i mladi i zdravi znatno brže mogu doći na red, i to tako da se cijepe u susjednoj Srbiji.

Ovakvoj tezi u prilog ide slučaj Puljanina koji je želio ostati anoniman, ali čiji podaci su poznati našoj redakciji, a njegove tvrdnje provjerene dokumentima. On je mlađi od 30 godina i iako živi u Hrvatskoj, prijavio se za cijepljenje stranaca u Novom Sadu. Prvih dvadesetak dana nije dobio nikakav odgovor ni potvrdu o prijavi, da bi 25. dan dobio e-mail s terminom za, ni manje ni više, odmah sljedeći dan. Dakle, sveukupno bi od prijave do cijepljenja prošlo manje od mjesec dana, što je kraći rok od onoga kojeg u Hrvatskoj ponekad čekaju i ugrožene skupine. 

Dok u Hrvatskoj cjepivo stiže na kapaljku, susjedna Srbija već tjednima slovi za najučinkovitiju europsku zemlju kada je u pitanju procijepljenost vlastitog stanovništva. Kako ovih dana piše Deutsche Welle, čak tri četvrtine odraslih u Srbiji još se nisu prijavili za cijepljenje, zbog čega se tamo jako brzo dolazi na red. "To je apsurd", kaže epidemiolog Zoran Radovanović za DW. "Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje ponuda cjepiva premašuje potražnju".

Direktor srpske kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović prije više od mjesec dana izjavio je da se za cijepljenje protiv Covida u Srbiji prijavilo i oko 8.000 stranih državljana, a njih oko 4.000 već se i cijepilo, uglavnom u Beogradu, ali i u pograničnim mjestima na jugu Srbije. U Srbiji se još prošlog mjeseca, kako su prenosili mediji, na poziv prijateljice iz Beograda cijepila i poznata hrvatska književnica Vedrana Rudan. "Nazvala me naša beogradska prijateljica Tanja. Rekla mi je da ja kao 'umetnica' kojoj se igra predstava u Beogradu i autorica mnogih knjiga objavljenih u Srbiji imam pravo na cjepivo protiv korone", napisala je na svom blogu, a kasnije potvrdila da se cijepila kineskim cjepivom.

Što se tiče našeg Puležana, on je prijavu za cijepljenje u Srbiji poslao 2. ožujka, no sve do 25. ožujka nije dobio nikakav odgovor. Na e-mail je prekjučer dobio poruku s točnim terminom i mjestom cijepljenja. Zbog činjenice da bi u Novom Sadu cjepivo morao primiti već danas, za što se nije mogao organizirati u kratkom roku, pa se odmah po primitku poruke putem e-maila uspješno i odjavio. Kako je poručio za Glas Istre, kod prijave za cijepljenje uglavnom je morao navesti osobne podatke, a mogao je izabrati i lokaciju gdje će se cijepiti i čak cjepivo koje želi primiti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater