BRZO SE ŠIRI

BONAMIOZA PRISUTNA U AKVATORIJU ISTRE: Bolest koja je fatalna za oštrige nije opasna za ljude, a uzgajivačima školjaka nanosi veliku štetu

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Snimio: Dejan Štifanić)

(Snimio: Dejan Štifanić)


Tijekom studenog i prosinca prošle godine na dva uzgajališta školjkaša u Istarskoj županiji potvrđena je bonamioza, bolest oštriga ili kamenica uzrokovana uzročnikom Bonamia exitiosa. Nakon potvrde bolesti Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane odredila je zaraženo i ugroženo područje. To je prva pojava bonamioze u Republici Hrvatskoj nakon 2018. godine kada je bolest potvrđena također na području Istarske županije, kažu kratko iz Ministarstva, ne navodeći niti koja su to ugrožena područja u Istri.

Bonamioza je bolest oštriga ili kamenica, a prvi je put opisana u Bretanji u Francuskoj 1979. godine. U posljednja dva desetljeća ta bolest dovodi do velikih pomora uzgajanih kamenica u gotovo čitavoj Europi, Sjevernoj Americi, Australiji i Novom Zelandu. Iako bolest školjaka nije opasna za ljude, ali je za kamenice fatalna, i ova šačica preostalih uzgajivača školjaka u Istri nije bila raspoložena za razgovor, jer je ta informacija za njih bila samo još jedan dodatni životni udarac. Pojasnili su nam da to ne znači pošast među svim školjkama, ali će, primjerice, umjesto prirodnog gubitka od 10, 15 posto, u drugoj godini uzgoja kamenica taj gubitak biti barem dvostruko veći. Razumljivo je da ih je nakon pojave korone i problema u plasmanu školjaka na ionako malo tržište, vijest o bolesti koja će im uništiti dio školjaka dodatno pogodila. Nažalost, ova se bolest među školjkama izuzetno brzo širi, a kamenice su osjetljive na uzročnika u dobi do 15 mjeseci. Ekonomski gubitci uslijed pojave bonamioze su znatni, jer se teška uginuća pojave prije nego kamenice dosegnu potrebnu veličinu.

Čak i ako bolest ne dovede do pomora, znatno smanjuje i oslabljuje samu kamenicu. Međutim, ima i jedna svjetla točka u toj turobnoj stvarnosti, a to je da preživjele kamenice nakon bonamioze pokazuju otpornost na tu bolest, pa se upotrebljavaju dalje za selektivni uzgoj.

Upravo zbog tako devastirajućeg učinka na uzgoj i velikog ekonomskog troška, školjke se redovno svake godine testiraju na prisutnost uzročnika ove bolesti. Jedna od najcjenjenijih, plosnata kamenica, gotovo je nestala u Europi, a Hrvatski zaljevi i kanali jedno su od rijetkih područja u kojemu se uspjela održati. Šteta što se nakon pomora periski dogodila i ova nepogoda, posebice stoga, doznajemo, što su se uz jedno od najpoznatijih uzgajališta školjaka u Istri, ono u Limskom kanalu, u zadnje dvije godine otvorila još dva uzgajališta kamenica, koja svoj prvi plasman na tržište od početka uzgoja čekaju tri godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater