ZADNJI BROD IZGRAĐEN U PULSKOM ULJANIKU

SLAVNA HELEN MIRREN KRSTILA SCENIC ECLIPSE i nazvala ga "Neptunovom kraljicom"

| Autor: Milan PAVLOVIĆ


Svi važniji svjetski mediji koji se bave nautikom prenijeli su ovog tjedna vijest o "vedroj ceremoniji" krštenja novog ekspedicijskog broda u floti australske kompanije Scenic.

Luksuznom polarnom kruzeru Scenic Eclipse, zadnjem brodu izgrađenom u pulskom Uljaniku, mirno more i dobru plovidbu, pred vlasnikom kompanije Glenom Moronijem, posadom, putnicima, novinarima i brojnim VIP gostima, zaželjela je kuma broda, čuvena britanska glumica Helen Mirren.

Ona je na Pristaništu 88 njujorškog Manhattan Terminala u utorak izgovorila tradicionalni blagoslov "Neka Bog blagoslovi ovaj brod i sve koji plove na njemu", nakon čega je udarac boce o trup broda i formalno označio početak života ovog veličanstvenog kruzera koji je, nakon što je koncem srpnja otplovio iz Pule, svojih prvih 228 putnika ukrcao već 15. kolovoza i poveo ih na avanturu od islanskog Reykjavika do kanadskog Quebeca, a zatim je na drugom putovanju iz Kanade doplovio do New Yorka.

Filmska diva koja je u bogatoj karijeri za svoj doprinos sedmoj umjetnosti nagrađena Oscarima, Tonyjem i Emmy priznanjima kazala je kako joj je, premda sama još nikad nije krstarila, nevjerojatna čast što je pozvana biti kumom jednog tako veličanstvenog broda kakav je Scenic Eclipse.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je prihvatila taj poziv, kazala je, su najviši ekološki standardi koji su bili postavljeni pred graditelje broda kako bi on imao što manji utjecaj na okoliš osjetljivih morski područja i eko sustava u koja će u avanture zaploviti sa svojim putnicima.

"Sumnjam da bi me zanimalo biti kumom da to nije tako, odnosno da Scenic Eclipse nije "zeleni brod"", kazala je Mirren. Upitana koju ulogu bi Scenic Eclipse imao kada bi bio lik u filmu Mirren je bez puno razmišljanja odgovorila – "definitivno mlade, moderne i otkačene kraljice!"

"Kad bi Neptun imao kraljicu, ona bi mogla biti Scenic Eclipse", rekla je Mirren. Inače, Scenic Eclipse prvi je brod za krstarenje oceanom australske tvrtke Scenic koja se specijalizirala i u svijetu je poznata po svojim brodovima za luksuzna krstarenja rijekama.

Putnici i prvi gosti bili su impresionirani njegovim izgledom, ali i uslugom koju nudi, a koja među ostalim uključuje mnoštvo barova i restorana, prostora za zabavu i opuštanje, te mogućnost dodatnog istraživanja područja kojima se putuje uz pomoć dva helikoptera i jedne mini podmornice.

Vlasnik Glen Moroney na svečanosti je spomenuo, ali nije želio mnogo govoriti o problemima zbog kojih je brod iz Pule isplovio godinu dana kasnije nego što je to prvotno bilo planirano, no nije ni krio da je izuzetno zadovoljan krajnjim rezultatom.

Pozornost koju je svojom plovećom "kraljicom" u kratkom vremenu privukao u svijetu nautike daje nadu da njegovi planovi da u Uljaniku nastavi graditi svoju kruzing flotu mogu postati najozbiljniji oslonac oživljavanja Uljanika, odnosno da primopredaja Scenic Eclipse ipak možda nije bio tek "labuđi pjev" pulskog brodogradilišta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of