VRSAR

PROJEKT MORe MORe VRIJEDAN VIŠE OD MILIJUN I POL KUNA: Za promicanje ribarstva, akvakulture i pomorske baštine novac za Multimedijski interpretacijski centar

Osnovna ideja konceptualnog rješenja biti će da se posjetitelj, prateći dupina Orsu (ime je dobio po starom nazivu Vrsara: Ors , Orsera), upoznaje putem raznih multimedijskih sadržaja sa životom flore i faune na dnu mora, u moru i na površini mora

| Autor: Slaven BRAJKOVIĆ
Zgrada budućeg Multimedijalnog centra MORe MORe u Vrsaru (Snimio Slaven Brajković)

Zgrada budućeg Multimedijalnog centra MORe MORe u Vrsaru (Snimio Slaven Brajković)


Među dionicima koji su dobili sredstva za prijavljene projekte na LAGUR natječaje za mjeru 7. Promicanje ribarstva, akvakulture i pomorske baštine, našla se i Općina Vrsar-Orsera, kojoj je za Multimedijski interpretacijski centar u projektu MORe MORe odobreno 1.596.000 kuna. Centar će biti smješten u obnovljenoj tradicionalnoj primorskoj zgradi u Vrsaru na adresi Dalmatinska 3. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,219.750 kuna.

Fizičke i kemijske osobine Jadrana

U prvoj fazi koja se sastojala u obnovi stare zgrade utrošeno je 965.000 kuna. Druga faza projekta koja sada slijedi u vrijednosti je od 2,254.750 kuna a financirati će se odobrenim sredstvima LAGUR-a u visini od 1,596.000 kuna, sredstvima Ministarstva turizma i sporta 480.000 i vlastitim sredstvima Općine Vrsar 178.750 kuna. Drugom fazom nabaviti će se inovativne softverske aplikacije i hardver, za što će se provesti javna nabava. Sam predmet Interpretacijskog centra je more i podmorje sjevernoistočnog Jadrana.

Kada Centar bude otvoren za javnost, posjetitelji će se moći upoznati sa fizičkim i kemijskim osobinama Jadranskog mora, vjetrovima, morskom florom i faunom, sa posebnim osvrtom na vrsarski akvatorij. Dio Centra biti će posvećen interpretaciji interakcije mora i čovjeka, predstaviti će kulturnu baštinu, tradiciju ribarstva, pomorstva, gastronomiju, sportsko-rekreativne aktivnosti te turizam kao jednu od najvažnijih privrednih djelatnosti vrsarske destinacije. A krajnji cilj ove interpretacije je da se sinestezijski, korištenjem različitih medija prenese doživljaj, ispriča priča te nadahne i motivira posjetitelje za navedene teme.

Osnovna ideja konceptualnog rješenja biti će da se posjetitelj, prateći dupina Orsu (ime je dobio po starom nazivu Vrsara: Ors , Orsera), upoznaje putem raznih multimedijskih sadržaja sa životom flore i faune na dnu mora, u moru i na površini mora.

Vrsarski arhipelag kojeg čine 18 otoka

Priča će govoriti o susretu i prijateljstvu dupina kao jedne od najinteligentnijih životinja sa čovjekom, ali isto tako i o sukobu čovjeka sa delfinom i njegovom borbom za opstanak kroz paranje ribarskih mreža. Jedan od daljnjih ciljeva Centra je osvijestiti posjetitelje o važnosti suživota čovjeka sa morem i s njim povezanim održivim gospodarskim (ribarstvo, pomorstvo, marikultura) i turističkim razvojem.

A vrsarski arhipelag kojeg čine 18 otoka i otočića iznimno je bogat ribljim fondom (nažalost ne kao nekad) te je lokalno stanovništvo oduvijek bilo upućeno na bavljenje ribarstvom. A kada se govori o ribarstvu treba podvući lanjske godine obnovljenu vrsarsku luku javnog prometa u koju je uloženo 10 miliona kuna nepovratnih sredstava (75 posto iz fondova EU i 25 posto od RH) koja ima na vezu 18 ribarskih brodova, među kojima dvije plivarice, spadaju među najveće na Jadranu. Nositelj investicije bila je Lučka uprava Poreč.

Luka je odlukom Vlade RH postala iskrcajno mjesto za ribarska plovila koja obavljaju gospodarski ribolov na Jadranu, a prostornim planom Općine Vrsar njen je akvatorij označen kao

hidroarheološki lokalitet zbog njene složene povijesti i brojnih arheoloških nalaza.

Slojevitost morskih ekosustava i čovjeka

Blizina Limskog zaljeva koje je jedan od poznatih lokaliteta uzgoja ribe, doprinosi već desetljećima povećanju populacije delfina što izaziva neželjene posljedice za ribarstvo jer delfini paraju mreže i smanjuju riblji fond u vrsarskom akvatoriju, ali su istovremeno ljeti i dodatni izvor prihoda za većinu ribara čiji brodovi postaju izletnički.

U Centru će se stoga prezentirati slojevitost i međuovisnost svih morskih ekosustava i čovjeka. To će se osigurati kroz atraktivnu igru svjetla i sjena kako bi se dočarao podmorski svijet koji je u prirodnim uvjetima nedostupan velikoj većini ljudi. Centar će istovremeno biti i veliki digitalni akvarij koji će sadržavati digitalne zapise o relevantnim morskim bićima sjevernog Jadrana. Za mišljen je tako da dok se posjetitelji "kreću morskim prostranstvom" oko njih će plivati virtualne ribe i ostala morska bića, o kojima će moći dobiti sve osnovne informacije, a sve će se to događati prateći delfina Orsu, što će ih inspirirati da nauče više o prirodnoj i kulturnoj baštini ovog kraja.

Akcent Centra dat je i na osvješćivanje mlađe generacije o prirodno održivom razvoju. Centar će direktno imati utjecaj i na obogaćivanju turističke ponude vrsarske destinacije. Nema sumnje da će Centar naći svoje mjesto na turističkoj mapi kao jedini takav proizvod u Istarskoj županiji a i u Hrvatskoj. Sve su to bili motivi kojima se povodio Upravni odbor LAGUR-a kod

dodjele nepovratnih sredstava za projekt MORe MORe Općini Vrsar. To je ujedno i dokaz dobrog i kvalitetnog rada općinske ekipe koja je radila na tom projektu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter