MEĐUNARODNI SAJAM RIBARSTVA, RIBARSKE OPREME, AKVAKULTURE…

POREČ: Na ovogodišnjem "Crofishu" 95 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske

| Autor: Aleta BRATTONI
S najave ovogodišnjeg Crofisha (A. BRATTONI)

S najave ovogodišnjeg Crofisha (A. BRATTONI)


Ovaj je sajam potekao iz prekograničnih projekata triju talijanskih regija i Istarske županije, a suradnja s tim projektima i dalje se nastavlja, izjavio je Graciano Prekalj, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije

Trinaesto izdanje "Crofisha", međunarodnog sajma ribarstva, ribarske opreme, akvakulture, sportskog ribolova i sportova na vodi, po četvrti se put vraća u Poreč. U dvorani "Žatika" tim će se povodom ovog vikenda, točnije od 22. do 24. studenog, predstaviti 95 izlagača iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Njemačke i Španjolske s više od 280 poznatih svjetskih brendova koji svojim asortimanom obuhvaćaju cjelokupni sektor ribarstva.

- Sajam je svake godine sve veći i sve se više širi. Tako raste i broj izlagača, iako je ribarski sektor imao i boljih trenutaka, naveo je Robert Momić, direktor sajma Crofish, na konferenciji za medije koja se održala ovog ponedjeljka u prostorijama Jedriličarskog kluba "Horizont" Poreč.

Momić dodaje kako Crofish okuplja sve zainteresirane gospodarske subjekte iz djelatnosti ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova, te predstavlja priliku za razgovor o problematici koja tišti ribarski sektor.

Predavanja

Značaju sajma pridonose i stručna popratna događanja poput specijaliziranih predavanja, okruglih stolova, kao i ostale aktivnosti koje približavaju proizvode ribarstva stanovništvu i turističkom tržištu.

- Ovaj je sajam potekao iz prekograničnih projekata triju talijanskih regija i Istarske županije, a suradnja s tim projektima i dalje se nastavlja, izjavio je Graciano Prekalj, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije.

Tako će se, u sklopu sajma, predstaviti prekogranični projekti A.R.G.O.S., Adri Smart Fish, PRIZE FISH i FLAG-hr kao bitan čimbenik i doprinos ribarstvu u budućnosti, te prvi susret hrvatskih, talijanskih i slovenskih ribara i trgovaca ribom, a sve s ciljem jačanja tržišta ribe i ribljih proizvoda.

Neizostavan dio sajma jesu sportska natjecanja koja prezentiraju važnost bavljenja sportom. U subotu će se tako održati "Kup Istre u podvodnom ribolovu Crofish", na kojega se prijavljuju tročlane ekipe. Prijave su još uvijek otvorene, a trenutno je upisano 70-ak sudionika, dakle 25 ekipa iz čak šest država: Italije, Slovenije, San Marina, Crne Gore, Srbije i, naravno, Hrvatske. Publici će zasigurno biti zanimljivo vaganje ribe koje je predviđeno istoga dana od 16 sati u dvorani Žatika.

Božidar Mihić, predsjednik Jedriličarskog kluba "Horizont" Poreč novinarima je predstavio još jedno sportsko natjecanje, "Regatu Crofish", odnosno državno prvenstvo u jedrenju klase optimist, točnije uzrasta do dvanaest godina.

- U regati će sudjelovati 120 djece koja će se natjecati i pokušati osvojiti Prvenstvo hrvatske boreći se na valovima i vjetru. Kroz rad našega kluba djecu učimo vrijednostima mora, kao i kako ga trebaju čuvati, navodi Mihić.

Spomenimo kako će i ove godine sajam Crofish i Grad Poreč ugostiti plovila Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva obrane RH s ratnim brodom "Hrvatska Kostajnica", Ministarstva unutarnjih poslova, te ribarske inspekcije. Carinski gat upotpunit će ribarski brodovi Hrvatske, Slovenije i Italije, a plovila će kroz tri dana sajma biti dostupna za razgledavanje u vremenu od 10 do 16 sati.

Nakon što je prošle godine na sajmu Crofish prvi put zaronilo više od 150 oduševljene djece, ponovno se vraća hrvatski ronilačko-edukativni projekt "Pogled u plavo". Besplatna probna ronjenja u 10-metarskom grijanom bazenu bit će moguća od petka, 22. studenog u periodu od 12 do 19 sati, te 23. i 24. studenog od 10 do 19 sati.

Gastro ponude

Neće nedostajati niti gastro ponude. Naime, u sklopu manifestacije održat će se svakodnevni "Cooking show" program tijekom kojeg će se predstaviti razni restorani i brojni chefovi s neizostavnim morskim delicijama.

Spomenimo kako će i ove godine na relaciji gradska riva – dvorana "Žatika" prometovati Crofish "Tu tu" vlakić, i to u petak od 12 do 16 sati te u subotu i nedjelju od 10 do 16 sati. Pokrovitelji sajma su predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Istarska županija i Grad Poreč.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater