ISTARSKI RONIOCI ZARONILI NA BANJOLE

PODVODNO HODOČAŠĆE: Sasvim poseban zaron do Svete Eufemije

| Autor: Aleta BRATTONI

Ovaj je, već tradicionalni zaron, započeo u jutarnjim satima kratkim brifingom kojim je roniocima pobliže objašnjena pozicija ronjenja, kao i njene dubine. S dva su se broda zatim uputili nautičku milju od Rovinja, na otok Banjole

Domaćini iz Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj i ove su godine organizirali podvodno hodočašće na repliku kipa svete Eufemije, zaštitnice grada Rovinja, te su tim činom započeli obilježavanje Dana grada koji se slavi 16. rujna.

Istarski klubovi

Iako su ronioci diljem Hrvatske pokazali interes za ovim događanjem, nažalost, zbog svima znane situacije, sudjelovanje je bilo ograničeno samo na istarske klubove. Tako je, umjesto nekadašnjih 150 sudionika iz čitave Hrvatske, pa i susjedne Slovenije, na ovogodišnjem hodočašću sudjelovalo njih četrdesetak, a sve uz poštivanje mjera koje nalaže Stožer.

Ovaj je, već tradicionalni zaron, započeo u jutarnjim satima kratkim brifingom kojim je roniocima pobliže objašnjena pozicija ronjenja, kao i njene dubine. S dva su se broda zatim uputili nautičku milju od Rovinja, na otok Banjole.

Tamo je, na šesnaest metara dubine prije četiri godine, također na Dan grada Rovinja, postavljena replika kipa svete Eufemije. Kip je visok šezdesetak centimetara i izrađen je od bronce, a djelo je akademskog kipara Andrije Milovana.

Sljedeće je godine započela tradicija hodočašća, a već je prve godine podno kipa postavljena informativna pločica. Ona ga opisuje, navodi autora, te potpisuje KPA Rovinj i sponzore, pa tako individualni ronioci mogu uvijek znati o čemu se radi.

Inače, lokacija postavljanja kipa pomno je odabrana. Predsjednik KPA Rovinj, Davide Brattoni, objašnjava kako je prednost blizina ovog otoka koji se nalazi na jednu nautičku milju od Rovinja, što je otprilike petnaestak minuta plovidbe.

"Osim toga, idealno je za početne kategorije ronioca, ali isto tako nudi i veće dubine od otprilike 35 metara za one naprednijih kategorija. Otok Banjole ne predstavlja samo atrakciju za domaće ronioce, već i za turiste. Specifičnost ove lokacije jesu tri spilje, od kojih jedna ima izlaz na sredini otoka. Spilje su obrasle spužvama, mekim koraljima, a moguće je pronaći i raznoliku faunu, od hlapa, ugora i kavala do tabinja, orada, fratra i drugih", govori Brattoni.

Posebno hodočašće

Na otok Banjole prvi je put zaronila Ivana Hazdovac, koja se u rovinjski klub učlanila prije otprilike godinu dana, a inače se odaziva na eko-akcije, te je ronila duž Dalmacije.

Na podvodnom je hodočašću ove godine prvi put sudjelovao i tajnik Ronilačkog saveza Istarske županije, 80-godišnji aktivni ronilac Aldo Verbanac, ujedno i najstariji aktivni ronilac na Jadranu. Ronjenjem se bavi već 54 godine, a ronio je u posebnim uvjetima, s posebnom tehnikom i do sto metara dubine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter