PROSLAVA DANA GRADA ROVINJA

PODVODNO HODOČAŠĆE U ROVINJU: Sedamdesetak ronilaca zaronilo u morske dubine u čast Svetoj Eufemiji

| Autor: Aleta BRATTONI
Kip Svete Eufemije nalazi se na dubini od 14 metara (Snimila Ivana Nobilo)

Kip Svete Eufemije nalazi se na dubini od 14 metara (Snimila Ivana Nobilo)


Ovogodišnjem slavlju Dana grada Rovinja i njegove zaštitnice, sv. Eufemije, pridružio se već petu godinu i Klub podvodnih aktivnosti Rovinj na njima svojstven način, odnosno podvodnim hodočašćem na repliku kipa ove svetice.

Iako predviđeno za subotu, zbog vremenskih je neprilika hodočašće odgođeno za idući dan, pa se tako smanjio i broj sudionika. Ipak, impresivna brojka od sedamdesetak ronilaca okupila se ove sunčane nedjelje ispred rovinjskog Kluba. Najvećim brojem hodočašću su prisustvovali ronioci iz različitih klubova diljem istarske županije, dok je nekolicina njih došla iz susjedne Slovenije.

(Snimila Aleta Brattoni)

(Snimila Aleta Brattoni)

"Podvodnim se hodočašćem obilježava Dan grada i iskazuje se poštovanje prema našoj sv. Eufemiji na jedan sasvim originalan način. Ova itekako hvalevrijedna inicijativa ujedno promovira naš grad s obzirom na veliki odaziv ne samo domaćih ronioca, nego i onih diljem Istre, ali i izvan države. Podrška Grada Rovinja-Rovigno ovoj inicijativi je velika, a smatram da će tako biti i u budućnosti. Zahvaljujem se Klubu podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno na organizaciji i trudu, te sam siguran kako će se ova tradicija još dugo nastaviti", izjavio je ovom prilikom dogradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, David Modrušan, koji je pratio i podržao ronioce ove nedjelje.

(Snimila Aleta Brattoni)

(Snimila Aleta Brattoni)

Nakon jutarnjeg briefinga kojim je predsjednik rovinjskog KPA, Davide Brattoni, objasnio prisutnima kuda se roni i što mogu očekivati, te im dao osnovne informacije i upute, krenulo se s dva broda, "Paukom" i "Tonkom", nautičku milju od sjedišta Kluba, gdje se smjestio Banjol, otočić impresivne flore i faune s čak tri podvodne spilje.

(Snimila Aleta Brattoni)

(Snimila Aleta Brattoni)

Ova je lokacija pomno izabrana još 2017. godine za postavljanje brončanog kipa rovinjske mučenice kojeg je izradio sugrađanin Andrija Milovan, jer je pogodno za sve kategorije ronilaca. Upravo je tako i sam kip smješten na oko 14 metara dubine, a prve godine hodočašća postavljena je pripadajuća informativna pločica.

(Snimila Aleta Brattoni)

(Snimila Aleta Brattoni)

"Ovo je naš doprinos Gradu u povodu slavlja njegove zaštitnice, a time je istovremeno obogaćena turistička ponuda Rovinja. Naš se Klub brine i o održavanju kipa, pa tako na početku svake ronilačke sezone odlazimo na Banjol kako bismo ga počistili. Znamo kako repliku posjećuju brojni domaći i inozemni ronioci po tome što nikada nije u potpunosti obrasla algama", govori nam predsjednik Kluba i inicijator ove ideje, Davide Brattoni.

(Snimila Aleta Brattoni)

(Snimila Aleta Brattoni)

Kako organizacija hodočašća doprinosi turizmu potvrdio je Dejan Novak iz Potapljaškog društva Logatec iz Slovenije rekavši kako se uvijek rado odazivaju na ovakva događanja. Ovo im je drugi put na rovinjskom podvodnom hodočašću, a navodi kako namjeravaju dolaziti i ubuduće.

(Snimila Aleta Brattoni)

(Snimila Aleta Brattoni)

I ove su se godine za sigurnost svih sudionika pobrinuli rovinjski vatrogasci, a održavanje ovog i svih prethodnih hodočašća održano je uz financijsku potporu lokalne Turističke zajednice, te podršku Grada Rovinja-Rovigno. Sponzori su ove godine restorani "Orca", "Pineta", "Brancin" te restoran i pizzeria "Dario".

Nakon povratka u Klub, uslijedila je zabava i prepričavanje ronilačkih zgoda uz organizirani ručak i podjelu majica. Na zadovoljstvo prisutnih, druženje je završilo uz bogatu, te povrh svega korisnu lutriju kojom su prijavljeni ronioci imali priliku osvojiti nešto od ronilačke opreme, od one sitnije poput maske, do prve nagrade, ronilačke boce.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum