ZA PRAĆENJE EKOSUSTAVA

NA MILJU I POL OD POREČA IZGRADIT ĆE SE UMJETNI PODVODNI GREBEN za proučavanje naseljavanja biljnih i životinjskih organizama

Umjetni greben planira se izgraditi u blizini otočića Žontuje u Porečkom akvatoriju. Odabrana je prigodna lokacija između Otočića Žontuja, Žontujić, Regata, Butaceja, Altijež, Orada nedaleko od obale, optimalne dubine pri čemu se izbjegavalo postavljanje na ikakvom plovnom putu. Udaljenost umjetnog grebena od obale je 0,54 nautičke milje od turističkog naselja Plava Laguna te 1,4 milje od Marine Poreč. Dubina na toj lokaciji iznosi 25,6 metara

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Prvi umjetni greben bačen je u more nadomak Zadra (Foto: Morski.hr)

Prvi umjetni greben bačen je u more nadomak Zadra (Foto: Morski.hr)


Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije organiziralo je tri ribarske manifestacije koje su imale za cilj promociju i valorizaciju proizvoda malog priobalnog ribolova kao jedne od aktivnosti projekta Adri.SmArtFish iz programa Interreg ITA-HR. Manifestacije su bile na rasporedu 10., 14. i 22 rujna u trajanju od 13 do 17 u ribarskoj lučici u Savudriji, na novom carinskom gatu u Vrsaru te na platou pored lučke uprave u Fažani.

Održivi razvoj

Projekt Adri.SmArtFish - je projekt koji se financira iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V- A Italija - Hrvatska 2014. - 2020. Provedba projekta započela je 1. siječnja 2019. godine, a završetak projekta očekuje se 31.12.2021. godine. Opći cilj projekta je ojačati ulogu malog priobalnog ribolova na području GSA 17 i to u skoroj budućnosti potičući inovacije unutar konteksta "plavog rasta" kroz usvajanje pristupa upravljanja temeljenog na ekosustavu. Istarska županija kroz ovaj projekt promiče održivi razvoj ribarstva i akvakulture te na taj način omogućava gospodarskim subjektima obavljanje svojih djelatnosti u uvjetima primjene EU legislative.

Nositelj projekta je Regija Veneto (Venecija). Ostali partneri su Sveučilište Ca'Foscari (Venecija), Autonomna regija Friuli Venezia Giulia (Trst), Regija Emilia Romagna (Bologna), Regija Marche (Ancona), Istarska županija (Pazin), Primorsko - goranska županija (Rijeka), Zadarska županija (Zadar), Institut za oceanografiju i ribarstvo (Split) i Ministarstvo poljoprivrede (Zagreb).

Ukupan proračun projekta iznosi 3.254.230,5 eura, a proračun Istarske županije na projektu 267.600 eura, od čega je sufinanciranje ERDF-a (European Regional Development Fund) 85 posto tog iznosa, odnosno 227.460 eura.

Biocenoza

Glavne aktivnosti istarske županije su izgradnja i postavljenje grebena u more i nabava plutače. Umjetni greben planira se izgraditi u blizini otočića Žontuje u Porečkom akvatoriju. Odabrana je prigodna lokacija između Otočića Žontuja, Žontujić, Regata, Butaceja, Altijež, Orada nedaleko od obale, optimalne dubine pri čemu se izbjegavalo postavljanje na ikakvom plovnom putu.

Udaljenost umjetnog grebena od obale je 0,54 nautičke milje od turističkog naselja Plava Laguna te 1,4 milje od Marine Poreč. Dubina na toj lokaciji iznosi 25,6 metara.

Umjetni greben predviđeno je izgraditi od predgotovljenih betonskih elemenata, sve prema nacrtima u grafičkom dijelu projektne dokumentacije. Betonske elemente predviđeno je izgraditi na prigodnoj površini na obali, ukrcati dizalicom na platformu kojom se transportiraju na predmetnu lokaciju te pažljivo polažu na dno u točno definiranoj formaciji uz konstantan ronilački nadzor i kontrolu.

Namjena grebena je proučavanje naseljavanja biljnih i životinjskih organizama formiranjem biocenoze što sličnije onima kakve se nalaze na prirodnim grebenima. Korištenje umjetnog grebena u znanstvenom smislu podrazumijeva detaljno dokumentiranje "nultog" stanja na lokaciji ugradnje, zapažanje i dokumentiranje postojećeg stanja podmorja kako bi se kasnijim, periodičkim istraživanjima moglo analizirati promjene u podmorskom ekosustavu nakon izgradnje umjetnog grebena. U pokušaju ostvarivanja održivog iskorištavanja obnovljivih prirodnih resursa, umjetni greben će služiti kao jedna od metoda s ciljem proučavanja i rješavanja problema prekomjernog izlova u sektoru priobalnog ribolova. Cilj projekta je osnažiti ulogu sektora priobalnog ribolova koji se razvijao sukladno sa lokalnom tradicijom na ekološki održiv način i u prihvatljivom omjeru.

Znanstvena baza

Ciljevi "AdriSmArtFish" projekta unutar kojeg spada i izgradnja umjetnog grebena obuhvaćaju stvaranje znanstvene baze na temelju podataka o trenutnom stanju u sektoru priobalnog ribolova u istraživanom području. Zatim promicanje održivog pristupa inovacijama unutar sektora priobalnog ribolova kroz proizvodnju i tržište te promicanje održivog pristupa inovacijama unutar sektora priobalnog ribolova kroz donošenje specifičnih politika i načina upravljanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini