SLOW FASHION

FOTO/STILSKI POČETAK JESENI Renomirana pulska dizajnerica Ivana Tomić ima novu kolekciju. Inspiraciju je pronašla u JAPANSKOJ MITOLOGIJI

| Autor: Lara BAGAR


Kao i u životu, i u modi se fokus prebacuje na bitne stvari. Stoga je naziv jesensko-zimske kolekcije Ivane Tomić AKIBIMI, naziv za božicu jeseni iz japanske mitologije, koja je nastala promišljanjem o nužnosti jednostavnih modnih formi, te stavlja fokus na udobnost i sigurnost kao kontrapunkt sve kompleksnijoj i zahtjevnijoj svakodnevici koja nas okružuje i istodobno iscrpljuje

Stigao je listopad, a s njim još jedna izmjena sezona koja je u nama probudila osjećaj novog početka i označila vrijeme za promjenu.

S prvim danima jeseni jedna od ponajboljih hrvatskih dizajnerica, Puljanka Ivana Tomić podarila nam je još jednu kolekciju koja poziva ne samo na nošenje, već i na promišljanje. Nova normala na koju se još uvijek privikavamo potaknuli su nas da razmišljamo, živimo i stvaramo drugačije. Kao i u životu, i u modi se fokus prebacuje na bitne stvari. Stoga je naziv jesensko- zimske kolekcije Ivane Tomić AKIBIMI, naziv za božicu jeseni iz japanske mitologije, koja je nastala promišljanjem o nužnosti jednostavnih modnih formi, te stavlja fokus na udobnost i sigurnost kao kontrapunkt sve kompleksnijoj i zahtjevnijoj svakodnevici koja nas okružuje i istodobno iscrpljuje.

Recikliranje i zero waste

U vremenu agresivnog konzumerizma, dizajnerica vraća životnu i modnu filozofiju dalekog Japana svojom minimalističkom estetikom s maksimalnom funkcionalnošću kreirajući kolekciju ključnih komada koja izlazi izvan okvira sezonskih trendova. Promjenom društvene paradigme u svijetu došlo je i do promjene one modne.

Brza moda (fast fashion) zamjenjuje sve popularniji, nadasve nužni i iznimno cijenjeni slow fashion. Riječ je o održivom konceptu koji zagovara proizvodnju koja brine o čovjeku, okolišu i životinjama.

U duhu slow fashiona, dizajnerica kao i u dosadašnjim kolekcijama ostaje vjerna principu recikliranja materijala iz prijašnjih kolekcija, korištenju "deadstocka" tj. ostataka luksuznih dizajnerskih materijala, te upotrebi restlova ugašenog domaćeg tekstilnog brenda. Istovremeno je kao i prethodne kolekcije izvedena korištenjem zero - waste tehnike krojenja (tzv. krojenje bez otpada) koja minimizira količinu viška tkanine, te naglašava važnost ekološke održivosti.

Nova klasika

Tako je kolekcija primarno bazirana na vrhunskim vanjskim odjevnim komadima poput kaputa, jakni i ponča izrađenim od kašmira, vune i pamuka u kombinaciji sa suknjama i kardiganima od svile i vune, te tunikama krojenim od ostataka materijala korištenih pri izradi podstava. Čiste linije, minimalistički detalji i harmonija obogaćeni su print tehnikom sitotiska sa stiliziranim motivima prijašnjih kolekcija, te uzorcima tapeta iz prošlog stoljeća vidljivih na haljinama i majicama od velura.

Pročišćene linije i bogata tekstura multifunkcionalnošću i bazičnošću ostavlja prostor slaganju brojnih stilskih kombinacija i daje veliku slobodu interpretacije.

Ivana Tomić ne samo što je sama osmislila i izradila cjelokupnu kolekciju, već potpisuje i snoviti modni editorial dostojan sjajnih stranica modnih magazina realiziran u tajnovitoj pulskoj šumi bambusa, snažnog japanskog simbola harmonije i ravnoteže koji nas podsjeća na važnost postizanja unutarnjeg mira u svakodnevnom životu. Upravo je ta simbolika povratka jednostavnosti i povezanosti s prirodom, vraćanju izvoru, ali i zajednici te podržavanju lokalnih snaga glavna okosnica kolekcije AKIBIMI 2020/2021, ali i ključ održivosti jedne scene koja u novoj normali opstaje na lokalnoj podršci. Upravo su i lokalne snage pridonijele stvaranju ove sjajne modne priče. Akibimi je savršeno utjelovila Ana Lea Janžić iz Thalia modela, jedna od ponajboljih hrvatskih modela s impresivnom europskom manekenskom karijerom i dio još jedne zanimljive lokalne dizajnerske priče  Laardesigna koja sve više prelazi okvire Hrvatske. Šminku potpisuje Asminka Lučev, asistent je Louis Louis, a popratni video i glazbu koji se može vidjeti na stranicama Ivane Tomić potpisuje Alen Spion.

Stoga umjesto da u starom, užurbanom tempu proletimo kroz jesen, valjalo bi usporiti i ponovno biti i uživati u trenutku s dobrim komadom odjeće s potpisom domaćeg dizajnera. Misli globalno, nosi lokalno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater