ISTARSKA MODNA SCENA

Dok u Istri moda spava zimski san, u Zagrebu se moda živi: ODRŽIVO SA STILOM, kako to znaju Laardesign i Staša Design

| Autor: Lara BAGAR

Proteklog su se mjeseca u Zagrebu odigrala dva događaja koja su na hrvatsko modno nebo donijela nova uzbuđenja, a među njima su se pozicionirala i modna imena iz Istre. Prvi su Laardesign, etablirani modni brend iz Pule, a druga je Staša Design, modni brend iz Londona, čija dizajnerica Puljanka Staša Doblanović Rendall svoje modele šiva u Labinu

Laardesign

Naizgled zamrla istarska modna scena ipak daje znakove života i to, nažalost ili na sreću, izvan Istre. Proteklog su se mjeseca u Zagrebu odigrala dva događaja koja su na hrvatsko modno nebo donijela nova uzbuđenja, a među njima su se pozicionirala i modna imena iz Istre.

Prvi su Laardesign, etablirani modni brend iz Pule, a druga je Staša Design, modni brend iz Londona, čija dizajnerica Puljanka Staša Doblanović Rendall svoje modele šiva u Labinu.

Proljetni debi

Jedan od najuspješnijih istarskih modnih brendova, zanimljiva mama-kćerka modna simbioza Laardesign, nakon proljetnog debija na Zagreb fashion Destinationu postalo je rado viđeno ime u hrvatskoj metropoli. Staša pak već dobrano pliva u svjetskim modnim vodama i nakon London Fashion Weeka, eto, odlučila se predstaviti na BIPA Fashion. hr-u u Zagrebu.

Dva različita modna rukopisa te ista modna i poslovna filozofija kojoj se okreću svjetski modni brendovi, a to je održiva moda.

Kao svoj odgovor "brzoj" modi koja počiva na hiperprodukciji i konzumerizmu, Laardesign je suprotstavio bezvremenske komade izrađene od tvida, kašmira i eko-kože. U kolekciji dominira crna boja, a naglasak je i na neutralnim nijansama. Fokus je stavljen na kapute, jakne, košulje, te na rukave XXL dimenzija. Sve je to upakirano snažnom porukom, a to je korištenje recikliranih materijala u dijelu kolekcije, te premise univerzalnosti modnog jezika bez obzira na spol, rasu ili klasnu pripadnost.

Modna održivost

Staša Design ime je za koje modni znalci znaju kako u Hrvatskoj, tako i u prijestolnici mode Londonu. Staža osvaja svojim vrhunskim krojem i modnom etikom. Održivom modom se bavi od samog početka čime je stekla veliki broj sljedbenika u Velikoj Britaniji. I na BIPA Fashion. hr-u. Staša je ostala dosljedna sebi. Kolekcija u kojoj je kroj okosnica, bazira se na minimalizmu i modnoj održivosti, ali i eksperimentiranju s različitim materijalima. Ručno izrađena nosiva dekoracija od bambusa forte su ove kolekcije i iznimno zanimljiv dodatak onim nešto jednostavnijim jer vrlo dobro pomiruju modnu dekonstrukciju koja ne zadire u ekstremizam, no ipak tvori zanimljiv twist koju ovu kolekciju čini posebnom. Staša je iznimno šarmantnu decentnu kolekciju uspjela učiniti zanimljivom i drugačijom, što je svakako jedan od najvećih izazova minimalističke estetike kojoj nije mogla odoljeti ni Anita Duić, zaštitno lice najnovije očaravajuće Stašine kolekcije.

a

Laardesign pak u najnovijoj kampanji "Heart of glass", utjelovljuje i sama vlasnica, Ana Lea Janžić, dizajnerica i model sa svjetskom karijerom koja na najbolji mogući način prenosi poruku svog modnog izričaja.

Ako se u svijetu moda mora održati, kod nas se ona mora podržati. Naša održivost u tom kontekstu poprima neku druge smjernice i ona znači podršku stvaranju, nošenju i kupovanju lokalnog. Misli globalno, nosi lokalno!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of