TIJARAnewsFESTIVAL

PRESJEK KROZ POVIJEST FESTIVALA Izložba svadbenih haljina  

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Svoje dizajnerske radove koje su pokazali tijekom 20 godina održavanja Festivala predstavljaju: Ivana Tomić, Vjenčanice Biba, Kristina Nefat, Uroš Raguž, Jana Raguž, Katja Kliba, Showroom Antonela, Stehlik by Anja Stehlik, Sanja Kaić, Doris Kolić i Laardesign

 

Od prošloga petka Pula i Istra ušle su u svijet vjenčanja koji traje kroz cijeli mjesec siječanj. Kao i svake godine, nakon prosinca prepunog događanja slijedi miran siječanj, a uvijek ga „razbudi“ festival vjenčanja, koji iz godine u godine donosi sve više sadržaja.

Ovoga puta manifestacija je startala izložbom svadbenih haljina u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula. Tijara model & event management agencija organizira TIJARAnewsFESTIVAL koji se sastoji od TIJARAsposaNEWS Istarskog festivala vjenčanja, TIJARAartNEWS izložbe svadbene fotografije te TIJARAfashionNEWS izložbe svadbenih haljina.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović kazala je da je ovo posebna izložba iz razloga što to nisu obične svakodnevne haljine već odjevni predmeti prožeti emocijom, i da je riječ o posebnom događaju, jer

TIJARAfashionNEWS na jednom mjestu okuplja mnoštvo svadbenih haljina, retrospektivu radova modnih dizajnera kroz 20 godina održavanja Festivala te zbirku svadbenih haljina sa stvarnih vjenčanja iz privatnih kolekcija iz 70-ih, 80-ih i 90-ih godina, stoga je to i presjek kako se moda mijenjala.

         U ime Tijara model&event management agencije Lara Čudić je predstavila modne dizajnere te najavila bogat siječanjski program posvećen vjenčanjima. Nakon same izložbe koja je u postavu do 17.1. i dostupna za posjetitelje unutar radnog vremena knjižnice slijedi program TIJARAartNEWS izložbe svadbenih fotografija 18. siječnja na autobusima tvrtke Brioni Pula te finalno sam TIJARAsposaNEWS sajam vjenčanja zadnjeg vikenda u mjesecu, 25. i 25. siječnja.

S nekoliko riječi okupljenima se obratila i viša dizajnerica odjeće i tekstila Suzana Mofardin Mejak uz Elicu Iljosku ističući da su u povijesti svadbene haljine označavale materijalni status mladenke i obitelji, a istovremeno i njihov ukus.

Kao što je i logično, vjenčanice su kroz povijest prolazile kroz promjene kako kroz stilove tako i kroz moderne trendove. Iz izložbenih haljina može se zaključiti njihova različitost u krojevima, materijalima, dekorima i načinima ukrašavanja.

         Za glazbeni intermezzo bila je zadužena mlada talentirana klaviristica Angelina Radolović pod mentorstvom svoje učiteljice Srđane Đokić iz OKUD-a Istra. Za tu priliku izvela je nekoliko svadbi i sama odjevena u pričesnicu Salona vjenčanica Biba.

         U postavu izložbe posjetitelji mogu pronaći svadbene haljine iz privatnih kolekcija koje u skladu s razdobljem 70-ih, 80-ih i 90-ih godina pružaju pogled u desetljeća zanimljiva svako po svom modnom izričaju.

         Bilo je tu jednostavnih bijelih haljina s dodacima cvijeća i volana, pletenim gornjim dijelovima vjenčanica s opet nezaobilaznim cvjetićima i zvonolikim rukavima do nekih malo odvažnijih prošivenih srebrnim nitima. Sve se nastavlja raskošnijim haljinama s više volana, tila i cirkona te naposljetku svilenih materijala kao i nezaobilaznih, velikih, voluminoznih puf rukava.

         Svoje dizajnerske radove koje su pokazali tijekom 20 godina održavanja Festivala predstavljaju: Ivana Tomić, Vjenčanice Biba, Kristina Nefat, Uroš Raguž, Jana Raguž, Katja Kliba, Showroom Antonela, Stehlik by Anja Stehlik, Sanja Kaić, Doris Kolić i Laardesign.

         Posjetitelji mogu vidjeti nosive uske bijele haljine pune čipke i volana, lagane asimetrične haljine s ušivenim pletenicama, haljine s korzetima. Od laganih do masivnih haljina, od bijelih, sivih, neutralnih boja do crvene, za različite tipove mladenki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini