USPJEŠNA PODUZETNICA

NATAŠA ORNELLA HERAK, pulska dizajnerica sa stalnom adresom u Kini, "zaražena" je cipelama, a ne virusom: Model njenog branda Z_Code_Z NOSILE SU I SLAVNE KARDASHIANKE!

| Autor: Lara BAGAR

Guanzhou je kad sam došla 2005. godine imao 12 milijuna stanovnika, a danas ih ima čak 22 milijuna. Mislim da Guanzghou izgleda bolje nego New York, sve blješti i sve je prostrano, veliko i ogromno, a ja sam city rat (gradski štakor) i meni zaista paše taj kaos i volim tu veličinu

Veliki ormar pun raznovrsnih cipela san je svake žene. Visoka ili niska peta, balerinke ili platformke, razigrane ili zagasite boje – nije važno. Svaki novi par cipela koje pripadnice ljepšega spola posjeduju, rezultiraju sretnijom i zadovoljnijom ženom. Muškarci vjerojatno nikada neće razumjeti tu svetu vezu između žena i njihovih cipela, kao što ni žene neće razumjeti vezu između hektolitara piva i nogometa. Statistike kažu da prosječna Amerikanka posjeduje 19 pari cipela, unatoč tomu što redovito nosi četiri para. Tako su dizajneri cipela kao neki mali ženski anđeli koji nam svojim idejama uljepšavaju svakodnevnicu. Jedna od njih je i Puljanka Nataša Ornella Herak, energična i talentirana dizajnerica cipela sa stalnom adresom, ni više ni manje nego, u Kini.

Počela s Mirakulom

Modnim znalcima njezino ime nije nepoznato jer je 90-ih godina ona bila dio vrlo popularnog modnog dvojca Mirakul koji je godinama uspješno vodila s Dubravkom Sarjanović. Njihov fokus su bili modni dodaci, ručno rađene torbe i cipele koje su se isticale kvalitetom izrade i ludim kombinacijama boja, materijala, a koji su vjerodostojno predstavljali duh i energiju dizajnerica. Nakon krize koja je rezultirala umiranjem mnogih manjih brendova Nataša se odlučila na riskantan i hrabar korak i prije 14 godina krenula na Daleki istok gdje je ostvarila uspješnu dizajnersku karijeru u sektoru cipela. Voditeljica je dizajnerskog tima tvrtke Stylish Shoes čije cipele kupuju svi veći brendovi kao što je Asos, Pretty Little Things, Topshop i mnogi drugi. Možda ste ih vidjeli na internetu, naručili, nosite ih ne znajući da upravo ona stoji iza njihovog dizajna. Nataša je u međuvremenu pokrenula i vlastiti brend cipela Z_Code_Z.

foto

Nataša Ornella Herak

- U Hrvatskoj si se afirmirala s brendom Mirakul. Izgleda da si uvijek bila ispred svoga vremena, kako s dizajnom tako i stilom života. Prije mnogih, prije ovog vala odlaska ti si se otisnula u veliki bijeli, u tvom slučaju, žuti svijet. Kako to da je odabir pao na Kinu?

- Od jedne tvrtke koja je imala i maloprodaju i veleprodaju u Zagrebu dobila sam poziv da dođem odraditi jednu kolekciju na četiri mjeseca. Bio je to pravi trenutak. S obzirom da je Mirakul hibernirao odmah sam prihvatila poziv. Zaljubila sam se u Kinu i nakon odrađene kolekcije s istom firmom vratila sam se u Hrvatsku na četiri mjeseca. Nakon toga otišla sam u Kinu svom novom poslu.

foto

Cipele iz njezine kolekcije

- Koliko se Kina promijenila od kad si ti došla do danas? U ovih 14 godina Kina se pretvorila u vodeću ekonomsku silu, ona je danas druga sila na svijetu.

- Jako se puno promijenila, ali zaista za 360 stupnjeva. Užasno se puno toga izgradilo brzinom koja je nezamisliva, ali to je nekako ostavilo i traga na ljude. Manje su prisniji, užasno se puno radi, nema odmora, materijalni status je zaista bitan. Guanzhou je, kada sam ja došla 2005. godine, možda imao 12 milijuna stanovnika, a danas ih je čak 22 milijuna. Izgrađena su nova naselja, grad se strelovitom brzinom proširio, izgradili su savršen subway system koji je toliko pametno napravljen da ne govorim o čistoći i točnosti.

foto

Iz kolekcije Z_code_Z

Kineskinje bez stila

- Razlika između Istoka i Zapada?

- Zapad je sav u nekim pravilima, ovakvim ili onakvim, a u Kini to nikome ne pada ni na pamet. Na Zapadu moraš imati godišnji odmor, a u Kini ne moraš. Ali isto tako u Kini možeš isti dan stići na snimanje kralježnice, a na Zapadu čekaš mjesecima. Mislim da sve ima svoje dobro i loše, a mi nikada nećemo biti zadovoljni. Nemoguće je u biti ravnopravno raspravljati, jednostavno se prilagodiš njihovim pravilima.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater