ČETIRI PREDNOSTI

Prirodno sijeda kosa nikada nije bila poželjnija

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Kada se uoče prve sijede vlasi, mnogi se odluče na bojanje kose. Ovisno o rastu kose, bojanje se radi svakih četiri do šest tjedana. A ako vam je to prevelika obaveza, niste jedini! Mnoge zvijezde poput Jodie Foster, Sarah Jessice Parker i španjolske kraljice Letizije nemaju volje prikrivati svoje sijede kose i umjesto toga slave svoje sijede pramenove. Evo četiri prednosti koje bi vas mogle uvjeriti da pustite kosu da prirodno sijedi.

Kosa s vremenom postaje zdravija

Sijeda kosa također često ima manje zaštitnih slojeva, što je čini tanjom i sklonijom lomljenju. Redovito bojanje stoga je dodatno opterećenje koje još više slabi vlakno kose i dovodi do isušivanja te kosa dugoročno postaje tanja.

Vlasište postaje zdravije

Nije neuobičajeno da na vlasištu osjetite svrbež i napetost nakon bojanja kose. S jedne strane, prirodni zaštitni sloj, hidrolipidni film, oslabljen je redovitim bojanjem, a istodobno kemikalije koje se nalaze u bojama za kosu mogu izazvati iritaciju kože. Dakle, prestanak bojanja je najlakši način za promicanje zdravog vlasišta i sprečavanje kemikalija.

Štedite novac 

Prirodno sijeđenje kose ima još jednu prednost: to se vidi na računu. Primjerice, idete li kod frizera svaka četiri tjedna i dotjerate kosu, godišnje uštedite i do nevjerojatnih 540 eura po cijeni od 45 eura po terminu. A i oni koji sami farbaju kosu jeftinijom bojom za kosu iz drogerije primijetit će to u svojim novčanicima. 

Prednosti za okoliš 

Bilo kod kuće ili u salonu, bojanje kose povećava potrošnju vode i oslobađa više kemikalija u okoliš. Mnogi proizvodi za bojanje kose sadrže potencijalno štetne kemikalije koje dospijevaju u naše vode nakon ispiranja. Nekonzumacijom ovih proizvoda smanjujete svoj utjecaj na okoliš i promičete zeleniji način života. Stoga, prigrlite svoje sijede i uživajte u bezbrižnoj slobodi prirodne kose!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater