PRESTIŽNA NAGRADA

VIDEO / ZAGREB TOURFILM FESTIVAL: Nagrađeni dokumentarni film posvećen istarskim freskama i video Visit Rovinj

Alen Tkalčec (Foto: Zagreb Tourfilm Festival)

Alen Tkalčec (Foto: Zagreb Tourfilm Festival)


Film je sniman na 23 različite lokacije u 23 crkve na području Istre, a želja idejne autorice i scenaristice, te urednice filma Vesne Jurić Rukavina bila je dati hrvatskoj i svjetskoj javnosti oslik jednog vremena, od ranog kršćanstva do srednjovjekovlja, koja se baštini kroz freske te popratno grafite i glagoljaške napise

Dokumentarni film HRT-a "Istarske freske – Jedno vrijeme za sva vremena" na 7. Zagreb TourFilm Festivalu osvojio je drugo mjesto u kategoriji Hrvatski dokumentarni film do 60 minuta.

Film je sniman na 23 različite lokacije u 23 crkve na području Istre, a želja idejne autorice i scenaristice, te urednice filma Vesne Jurić Rukavina bila je dati hrvatskoj i svjetskoj javnosti oslik jednog vremena, od ranog kršćanstva do srednjovjekovlja, koja se baštini kroz freske te popratno grafite i glagoljaške napise. Uz povijesni aspekt života, o freskama su govorili povjesničari umjetnosti, teolozi, arheolozi i licencirani turistički vodič.

Vrhunski sadržaji

Film autorski potpisuju uz Vesnu Jurić Rukavinu, redatelj Ivica Dlesk, direktor fotografije Damir Bednjanec, montažerka Nina Koletić i autor glazbe Vjeran Salamon.

- Veseli me ova nagrada koja je još jedna potvrda da u Hrvatskoj kreiramo vrhunske sadržaje iz naših Dokumentarnih sadržaja HRT koji su prepoznati na međunarodnoj razini. Tako promoviramo svoju zemlju, koja je neprocjenjiva riznica blaga i civilizacijskih dosega u raznim vremenima, izjavila je na dodjeli nagrada Vesna Jurić Rukavina, dodavši kako posebne zahvale upućuje svima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog filma, a posebno Porečkoj i Pulskoj biskupiji, te Gradu Vodnjanu.

- Cijeli projekt do snimanja je više godina promišljen, potom sam svoju ideju prenijela porečko-pulskom biskupu Draženu Kutleši, a biskupija nam je omogućila otvoriti određeni broj crkava, čak i one koje nisu na destinacijama koje se često posjećuju, da postanu mjesto gdje će putnici dolaziti ciljano. Imali smo brojne stručne suradnike, kazivače i svećenike koji su bili dio toga važnog projekta. Postali smo veliki tim, svi smo surađivali, a obrađene su 23 lokacije. Stručni kazivači u filmu su: Marino Baldini, Željko Bistrović, Kristina Džin, Darko Komšo, Sunčica Mustač, mons. Marijan Jelenić i liturgičar s Katoličko bogoslovnog fakulteta Zagreb Milan Dančuo, te licencirani turistički vodič Nikola Špehar, kazala je prije nekoliko mjeseci u intervjuu za naš list Jurić Rukavina.

Poseban dragulj

Obrađene su lokacije: Hum, Roč, Draguć, Beram, Božje Polje, Vižinada, Dvigrad, Kanfanar, Lovran, Oprtalj, koji skriva nevjerojatno blago i to je poseban dragulj u sjeni Motovuna, potom su tu Lindar, Vodnjan, Sv. Lovreč, Svetvinčenat, sv. Foška u Batvačima, Kloštar iznad Lima, kao i šuma Kontija park-prirode

Autori su pri realizaciji filma imali i potporu Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i pročelnika Vladimira Torbice, te Kuće fresaka u Draguću predvođene voditeljicom Sunčicom Mustać.

USPJEH ZA URADAK POSVEĆEN ROVINJU: Prva nagrada koju smo ikada osvojili

Arijana Tkalčec, članica tima Mesmerized koji se bavi snimanjem travel videa, u subotu je s videom Visit Rovinj osvojila drugo mjesto u kategoriji najboljeg hrvatskog turističkog filma na Zagreb Tourfilm Festivalu.

- S ponosom možemo reći da smo ove godine i mi dio Međunarodnog festivala turističkog filma - Zagreb TourFilm Festivala. Naš video Visit Rovinj osvojio je drugo mjesto u kategoriji najboljeg hrvatskog turističkog filma, kazala je Tkalčec.

Ove godine prijavljeno je 807 turističkih filmova iz 91 zemlje među kojima su i Ekvador, Filipini, Kina, Južna Koreja i mnoge europske zemlje. U daljnji krug natjecanja ušlo je njih 263. Jedanaestočlani žiri koji se sastoji od uglednih hrvatskih i europskih stručnjaka, nagradio je one najbolje.

Glavni organizatori festivala, Balduči film i Turistička zajednica Grada Zagreba ovim festivalom iz godine u godinu nagrađuju videouratke koji promoviraju turizam na razne načine, a posebno nagrađuju filmove koji promoviraju Hrvatsku kao turističku destinaciju.

- Izrazito nam je drago da je stručni žiri prepoznao naš trud i odlučio nas nagraditi. Ovo je prva nagrada koju smo ikada osvojili i sretni smo da ju je osvojio upravo Visit Rovinj. Taj video nam je definitivno jedan od najdražih koji smo napravili. I sam grad Rovinj nas je očarao i jednostavno nismo mogli ne snimiti tu ljepotu i pokazati svima zašto ga se isplati posjetiti. Drago nam je da ovim putem Rovinj, a time i Hrvatska, dobiva još dodatno na promociji jer zaista to i zaslužuje, zaključuje Tkalčec. (V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of