ĆAKULADA "SPOD BANKA"

VESNA PETROVIĆ FOŠKERA: Litratati ili kako su neki mislili litra vina tati, nije reklama za vina

Vesna Petrović Foškera (Zoran BURAZEROVIĆ)

Vesna Petrović Foškera (Zoran BURAZEROVIĆ)


Jena je profesorica rekla da joj se jako pjaža emisija, ali da previše reklamiram vino, da ni to tako dobro, jer i dica gledaju televiziju u to doba. Ja sam si pensala, ma kakovo vino, rijetko smo nešto tako spominjali, bila je tu istina bukaleta, no onda mi je rekla da spominjem stalno litru vina za tatu. Nije mi bilo jasno. Onda je rekla da ja vajka rečem litra tati, pa sam kapila da je to bilo litratati, a ona je pensala da je to litra vina za tatu

Govoriti o razlikama između dijalekata, preciznije rečeno, mjesnih govora u Istri, nije lako a niti zahvalno, posebice iz razloga što su mnogostruki utjecaji među dijalektima, te dolazi do simbioze, odnosno miješanja izraza, kako migracijama, tako i prouzrokovano drugim faktorima.

Govori iz područja okolice Pule su specifični, jer tu je vidljiv i utjecaj talijanskog, tako da su ti govori drukčiji u odnosu na one iz središnje Istre. Svaki pjesnik, književnik, ujedno ima i svoj mikrogovor, a kada pomislimo na nekoga tko koristi dijalekt, to zasigurno mnoge par excellance povezuje s likom i figurom šjore Foškere, iliti Vesne Petrović, poznato lice s tv ekrana pulske TV Nove i još ranije s radijskih valova.

Govorim štinjanskom čakavicom

- Govorim štinjanskom čakavicom, mati mi je bila Štinjanka, tata iz Solina, a mama je imala i korijene u Režancima. Doma smo vajka govorili po domaću, a to je bilo zmišano s talijanskim, blizu je Pula, tu nije bio neki specifičan govor. Čakavicu sam govorila od kada sam bila mića. Recitirala sam od vajka u školi, no ozbiljnije sam se počela time baviti kada sam delala u Uljaniku i kada je bila emisija na Radio Puli "Uljanikovih 30 minuta", koju su vodili Slavica Maršić i Josip Iskra. Tu smo Barbanac Denis Kontošić i ja imali svojih pet minuti po domaće. To je bilo još u Jugi, osamdesetih, i nekoliko sam lita to delala. Nisam vajk kapila Denisov barbanski govor, ki nije prečižo kako naš. I tako, po domaće smo kušeljali, izašli van s domaćim besidami. Nisam znala koliko publika riva to kapit. No jedan put kada san se peljala s korijeron, bila su tu neka dica, od 10-12 lita. Kada smo pasivali pored kampanja, rekli su da su sve kampanje oko Pule u baredu, pa sam vidila, ko dica kušeljaju, to znači da kapidu i drugi. Pokle me Bepo Šestan zva za Radio Pazin. Lito dan sam tamo imala emisiju jedan put na šetimanu jušto u podne, i pokle sam se 1996. javila za Tv Novu. Te je godine 26. travnja krenuo program, a ja sam se javila par miseci prije, kada su bile audicije. Pasala sam, i onda je Boško Obradović reka "ti ćeš pasat do kraja, jer si jedina koja kušelja po domaće". Bilo je čuda njih koji su tu tribali delat, no, pasali smo audicije i audicije, govori nam Foškera.

Na pitanje kako je krenula s prvom emisijom, rekla je da je prva emisija "Spod banka" bila snimljena, i onda je vidjela da ima čuda dela, snimat, montirat, rezat, uklopit sve to, pa je rekla direktoru Denisu Mikoliću da mogu ići uživo, i pokle tega su išli stalno uživo.

Štorija o regalu

- Na početku sam se morala navadit puno tega. Radio nije prečižo ko televizija, moraš se piturat, prontat, ali kada sam se navadila delat prid kamerom, sve je bilo lakše i išli smo uživo. Ta emisija mi je bila jako draga, a to su bile godine odmah nakon rata, puno se ljudi tu doselilo, ki nisu kapili po domaće, a mnogi su rekli da su se tako navadili kušeljat, da nisu kapili, ma su se pokle navadili. Bilo je i simpatičnih epizoda. Jena je doseljena profesorica rekla da joj se jako pjaža emisija, ali da previše reklamiram vino, da ni tako dobro, jer i dica gledaju televiziju u to doba. Ja sam si pensala, ma kakovo vino, rijetko smo nešto tako spominjali, bila je tu istina bukaleta, no onda mi je rekla da spominjem stalno litru vina za tatu. Mislila sam si, kako, za kog tatu, nije mi bilo jasno. Onda je rekla da ja vajka rečem litra tati, pa sam kapila da je to bilo litratati, a ona je pensala da je to litra vina za tatu. Druga šjorica je rekla da vajka dijelim nagrade, a nikada taj regal koji vajka spominjem. Mislila sam, kakav regal, tu su bile neke sitne nagrade, libar, CD, i onda sam se sjetila da sam rekla da dilimo regale, ali regale kao poklone, ne regale za dnevni boravak. Bilo je jako puno lipih epizoda, stvarno čuda tega, ali sve je to bilo pozitivno. Emisiju sam delala sve dok nisam postala vičešindaka, onda sam to puštila, a pokle tega, kada je finija mandat, sam počela delat "Od subote do subote", i skoro će 500. emisija u maju. Sada se TV Nova vidi po ciloj Istri i šire s novim frekvencijama i koncesijama, nije kao na počecima sa "Spod banka". (Vanesa BEGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter