GLASOVANJE TRAJE DO PETKA

POČELO GLASANJE ZA ISTRIANU: Najuspješniji Istrani u šest kategorija bit će objavljeni 14. prosinca

S prošlogodišnje dodjele (Danilo MEMEDOVIĆ)

S prošlogodišnje dodjele (Danilo MEMEDOVIĆ)


Glasovanje traje do petka, 30. studenog u posebnim emisijama na Radio Puli, koja je medijski partner ovom projektu u vremenu od 14.30 do 14.50 sati te svakodnevno na 24-satnom info-telefonu Radio Pule 0800-7076, sve do ponedjeljka, 3. prosinca

Svečanost dodjele Istriane, nagrade za najbolje pojedince iz svijeta gospodarstva, kulture, glazbe, zdravstva, znanosti i sporta održat će se u petak, 14. prosinca u pulskom hotelu Park Plaza Histria s početkom u 13 sati. U glazbenom dijelu programa nastupit će Lara Demarin i Vedran Šilipetar. Voditelji programa su Dražen Turina Šajeta i Kristijan Nemet, poznati radijski voditeljski par.

Glasovanje traje do petka, 30. studenog u posebnim emisijama na Radio Puli, koja je medijski partner ovom projektu u vremenu od 14.30 do 14.50 sati te svakodnevno na 24-satnom info-telefonu Radio Pule 0800-7076, sve do ponedjeljka, 3. prosinca.

Osim građana Istre glasovat će istarski gradonačelnici, načelnici općina, direktori TZ-a, gospodarstvenici, kulturni, sportski, zdravstveni i glazbeni djelatnici te novinari. Pokrovitelj dodjele Istriane je Istarska županija, generalni sponzor Istarska kreditna banka Umag, a i ove će se godine nagrada dodijeliti najuspješnijim pojedincima u Istri za tekuću godinu u šest kategorija.

Povjerenstvo za dodjelu čine čelnici Istarske županije u svakom području djelovanje: Jasna Jaklin Majetić (gospodarstvo),

  1. Irena Hrstić (zdravstvo), Patricia Percan (znanost i obrazovanje), Vladimir Torbica (kultura), Mladen Pavićević (sport), Nataša Petrić Tasha (glazba) te istarski župan Valter Flego.

U kategoriji gospodarstvo nominirani su Petar Banko, Gordana Deranja i Branko Kovačić. Petar Banko dugogodišnji je istaknuti poduzetnik koji za sebe kaže da ga je oduvijek privlačilo poduzetništvo, gastronomija i kuharstvo. Godine 1991. vratio se iz Njemačke u Hrvatsku te iste godine otvara delikatesu Alden. U toj delikatesi započela je priprema bakalara na bijelo - mantecato, po kojemu Alden d.o.o. dan danas postaje prepoznatljiv. Gordana Deranja je vrsna poduzetnica koja je već punih 20 osoba čelna osoba Tehnomonta, a aktivno obavlja niz funkcija u različitim regionalnim i nacionalnim udruženjima. Branko Kovačić generalni je direktor tvrtke Aquapark Istralandia d.o.o. Brtonigla i vlasnik te direktor tvrtke Istrakopp d.o.o. Poreč. Uspješno vodi tvrtku već 30 godina što ga svrstava među najuspješnije istarske građevinare s respektabilnom referentnom listom. Specifičnost projekta vodenog parka Istralandia je što se ista osoba - Branko Kovačić javlja u tri funkcije: investitor, izvođač radova i osoba koja upravlja aquaparkom.

Gordana Antić, dr. med., spec. hitne medicine iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, dr. Daniela Germin Petrović, specijalist interne medicine iz Istarskih domova zdravlja, dr. Nediljko Landeka, dipl. sanitarni inženjer iz Zavoda za javno zdravstvo i medicinska sestra Oriana Španić nominirani su u kategoriji Zdravstvo.

Dr. Antić osim svoje osnovne zadaće liječnika ističe se voljom, željom, ali i provedbom edukacije zdravstvenih i nezdravstvenih te ostalih zainteresiranih osoba i subjekata iz područja hitne medicine. Zamjenica je ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu i voditelj edukacijskog centra Zavoda. Dr. Germin Petrović zbog svoje stručnosti i pristupačnosti omiljena je među pacijentima, a zbog skromnosti i kolegijalnosti omiljena je i među kolegama liječnicima. Dr. Landeka u svojem radu najveću pozornost posvećuje zaštiti zdravlja stanovništva od prijenosnika bolesti, odnosno od organizama koji izazivaju otrovne ugrize, ubode ili alergijske reakcije. Oriana Španić medicinska sestra na Odjelu psihijatrije Opće bolnice Pula intenzivirala je rad u psihijatrijskoj ambulanti psihoza na način da vodi u Hrvatskoj jedinstveni socioterapijski program integracije psihijatrijskog pacijenta u zajednici.

U kategoriji kultura nominirani su Elis Lovrić, Bruno Juričić i Elena Uljančić. Elis Lovrić uspješna je i svestrana umjetnica koja svojim radom promovira istarsku glazbenu scenu, čakavštinu i uopće modernu Istru, a kandidirana je za glazbeni album "Merika" kojim se promiče izvorni dijalektalni izričaj i glazba. Bruno Juričić istaknuti je arhitekt. Nominiran za nastup na međunarodnoj izložbi arhitekture, 16. Venecijanskom bijenalu s projektom "Oblak Pergola /Arhitektura gostoljubivosti" suradničkom site-specific ambijentu, instalaciji koja prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja. Elena Uljančić nominirana je kao dobitnica godišnje nagrade Društva hrvatskih muzealaca u kategoriji realizirani izdavački projekt za publikaciju "Vodič kroz vodu – voda porečke prošlosti". Od 1997. zaposlena je u Zavičajnom muzeju Poreštine u Poreču, gdje je 2002. izabrana za voditeljicu, a 2008. za ravnateljicu.

Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije za nagradu Istriana 2018., u kategoriji Znanost i obrazovanje predložio je sljedeće kandidate: Sanjicu Saru Radetić, Čedomira Ružića i doc. dr. Giorgia Sinkovića. Radetić je od 2008. ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč, gdje pokreće nove programe, radi na novim projektima, digitalizira kino, prvi puta verificira obrazovanje odraslih i uvodi nove programe obrazovanja, potiče amaterizam osnivajući dramsku skupinu i foto klub, a posebno se posvećuje i brine o mladima. Čedomir Ružić dugogodišnji je prosvjetni djelatnik, od 1996. godine ravnatelj je Srednje škole Mate Blažine Labin. Dr. Giorgio Sinković sudjeluje u nastavnoj aktivnosti od 1977. pa do današnjeg dana (od izvođenja vježbi iz Matematike na ogranku Tehničkog fakulteta u Rijeci, do sadašnje obavljanja dužnosti dekana Fakultetu informatike).

Za najboljeg glazbenika, kandidirani su legenda istarske glazbene scene Lidija Percan, Branko Sterpin, dobitnik Nagrade Status 2018. u kategoriji Jazz - truba i Luka Žužić, dobitnik Nagrade Status 2018 u kategoriji Jazz - trombon.

Među sportašima kandidirani su Darko Raić Sudar, istaknuti nogometni djelatnik, bivši nogometaš i trener, Mario Sirotić rukometni trener iz Buzeta te izbornik hrvatske rukometne reprezentacije gluhih s kojom je na Svjetskom prvenstvu osvojio zlatnu medalju te plivač Bruno Blašković, koji je na europskom prvenstvu u Glasgowu ostvario niz odličnih rezultata. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of