DVANAESTU GODINU ZAREDOM

ISTRIANA: Županijski izbor najboljih u šest kategorija

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Prošlogodišnji laureati (D. ŠTIFANIĆ)

Prošlogodišnji laureati (D. ŠTIFANIĆ)


Od ponedjeljka, 2. prosinca do petka, 6. prosinca na valovima Radio Pule, emitirat će se posebna emisija od 14.30 do 14.45 u sklopu koje će svoje glasove nominiranima za Istrianu moći davati i slušatelji

Dvanaestu godinu zaredom, i ove će se godine dodijeliti nagrada Istriana, kojom se proglašavaju najbolji pojedinci u šest kategorija iz Istarske županije, i to u srijedu, 11. prosinca u 13 sati u pulskom hotelu park Plaza Histria. Program će voditi Dražen Turina Šajeta i Kristijan Nemet. Netom su objavljene nominacije u šest kategorija.

Za zdravstvo su nominirani Orjana Čačić Momčilović, djelatnica Hitne medicine; Helena Mitrović, prof. psiholog; magistrice farmacije Ivna Rudan i Alena Tatarević te stomatologinja Božena Vutuc-Franković.

Najbolji za zdravstvo

Profesionalnu karijeru Alena Tatarević započinje kao magistar farmacije u Zdravstvenoj ustanovi Istarske ljekarne u Puli gdje je svakodnevno na usluzi svim građanima Pule i Istre, kojima svojim pristupačnim kontaktom, savjetima, edukacijom te komunikacijom s njihovim liječnicima pruža najbolju moguću skrb i uslugu.

Helena Mitrović voditeljica je Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti. U Zavodu radi od 2006. godine, otkad se bavi savjetodavnim radom s ovisnicima, konzumentima i njihovim obiteljima. Od 2011. godine Služba dobiva novu djelatnost zaštite mentalnog zdravlja te imenovana postaje voditeljicom Službe.

Nakon završenog studija Ivna Rudan započinje svoju karijeru u javnom ljekarništvu u kojem predano radi 11 godina. U svom radu s pacijentima je stručna i profesionalna te svoje znanje koristi kako bi im pružila savjete i potrebne informacije.

Orjana Čačić Momčilović, dr. med., specijalista hitne medicine gotovo trideset godina "živi" i radi kao voditelj ispostave Rovinj Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Ona nije "samo" voditelj, već i duša rovinjske hitne, sinonim je za rovinjsku hitnu.

Boženi Vutuc Franković, od početka njenog rada 1962. godine, nikad nije bio dovoljan osmosatni radni dan i petodnevni radni tjedan. I danas, i u mirovini, voditeljica je projekta zaštite zubnog zdravlja u vrtićima i školama na području Labinštine.

U kategoriji obrazovanja nominirani su Zorka Lončar i Josip Šiklić. Zorka Lončar bila je dugogodišnja ravnateljica Dječjih vrtića Pula, a sada je u mirovini. Po završetku studija radila je u OŠ u Divšićima kao ravnateljica te u Puli - u nastavi i kao pedagoginja. Od 1981. do 2001. bila je ravnateljica tadašnje ustanove Dječji vrtići Pula, a svojim kontinuiranim zalaganjem i aktivnošću utemeljila je stručno-razvojnu službu u pulskim dječjim vrtićima.

Josip Šiklić bio je dugogodišnji ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Pazin, a danas je u mirovini. Autor je brojnih stručnih, znanstvenih i publicističkih radova. Organizirao je brojne znanstvene i stručne skupove. Pored angažmana u školi bio je prisutan u radu uže i šire lokalne zajednice.

U kategoriji "glazba" nominirani su Đeni Dekleva Radaković, Ludvik Slana, Miron Hauser i Robert Mikuljan. Đeni Dekleva-Radaković diplomirala je kompoziciju i klavir, aktivno djeluje kao skladateljica, a skladbe joj se izvode na koncertnim podijima i natjecanjima diljem svijeta. Mnoge su joj skladbe tiskane. Bavi se umjetničkom djelatnošću kao solistica i kao članica raznih dua.

Ludvik Slana do umirovljenja bio je zaposlenik Hrvatske radiotelevizije, na Radio Puli, a prije toga radio je i kao profesor glazbene pedagogije. Posebna zasluga Ludvika Slane ogleda se u kontinuiranom radu na promoviranju pulskih i istarskih glazbenika i domaće glazbene scene kroz svoju emisiju "Gost iz svijeta glazbe".

Miron Hauser diplomirao je u Grazu i u Trstu. Stalni je član Jazz orkestra HRT-a od 2011. godine. U svibnju 2016. godine u sezoni jazz orkestra održan je njegov cjelovečernji autorski koncert na kojem se predstavio kao trombonist, skladatelj i dirigent. Dobitnik je nagrade Status Hrvatske glazbene unije u 2019. u kategoriji Jazz glazba – trombon što mu je treća takva nagrada.

Robert Mikuljan trubu počinje svirati s 12 godina te aktivno nastupa od svoje 14. godine. Magistrirao je jazz trubu u Trstu. Surađivao je sa hrvatskim, slovenskim i talijanskim jazz glazbenicima. Godine 2017. nominiran je za nagradu Status, a u 2019. godini dobitnik je iste nagrade u kategoriji Jazz truba.

Za nagradu Istriana iz područje kulture nominirani su Ivan Obrovac (1937.- 2019.), posthumno, te Ivan Matejčić i Mauro Ferlin. Ivan Obrovac nominiran je posthumno za jedinstveni umjetnički događaj "Obrovac na kvadrat" i dugogodišnji predani pedagoški rad. Školovao je 35 generacija grafičkih dizajnera od kojih su stasala gotovo sva imena aktualne umjetničke scene u Istri, a i šire.

Ivan Matejčić nominiran je za pokretanje prve hrvatske javne digitalne baze kulturne baštine Istarska kulturna baština i dugogodišnji konzervatorski rad. Plodonosan i vrijedan rad jednog od naših najpoznatijih povjesničara umjetnosti i konzervatora, nemjerljivo je obogatio i valorizirao kulturnu baštinu cijele Istre te u njoj ostavio trajne rezultate.

Mauro Ferlin nominiran je za izložbu "Gradovi u tijeku" i višegodišnje kreiranje vizualnog identiteta Sa(n)jma knjiga u Istri. Ferlin je osebujni umjetnik koji je osim brojnih izložbenih i scenskih postava te različitih umjetničkih formi u kojima se izražava,   svakako zaslužan za vizualni identitet pulskog Sajma knjiga od njegovih početaka do danas.

U kategoriji sporta nominirani su Dorian Čalić, Darijan Živolić i Frane Mileta. Dorian Čalić u svojoj boksačkoj karijeri imao je oko 300 mečeva. Dugogodišnji je član izvršnog odbora Hrvatskog boksačkog saveza, te dobitnik nagrade za životno djelo Saveza sportova Grada Pule 2015. godine. Ove je godine izabran za izbornika seniorske reprezentacije Hrvatske.

Darijan Živolić iz Boćarskog kluba Pula ove godine na seniorskom Svjetskom prvenstvu koje je održano u turskom Mersinu osvojio je zlatnu medalju u brzinskom izbijanju i brončanu medalju u štafetnom izbijanju s čime je po uspješnosti drugi boćar prvenstva na kojem je nastupilo 96 boćara iz 23 zemalja.

Fran Mileta, labinski je rukometaš, koji je od kolovoza ove godine član RK Nexe iz Našica koji se, osim u Premier ligi, natječe i u SEHA ligi i EHF kupu.

Najbolji gospodarstvenici

U kategoriji gospodarstvo nominirani su Maria-Gracia Baćac i Branko Kovačić. Kao vlasnica i direktorica tvrtke M-G Express, specijalizirane za Balkan i receptivno poslovanje gostiju francuskog govornog područja, Maria-Gracia Baćac dobitnica je brojnih nagrada.

Branko Kovačić generalni je direktor tvrtke Aquapark Istralandia Brtonigla i vlasnik i direktor tvrtke Istrakop Poreč. U poduzetništvu je više od 30 godina.

Organizatori nagrade Istriana ističu da će sada uslijediti glasovanje svih gradonačelnika, načelnika, direktora turističkih zajednica, predsjednika uprava najvećih gospodarskih subjekata u Istri, te kulturnih, sportskih i zdravstvenih djelatnika i novinara.

Od ponedjeljka, 2. prosinca do petka, 6. prosinca na valovima Radio Pule, emitirat će se posebna emisija od 14.30 do 14.45 u sklopu koje će svoje glasove moći davati i slušatelji.

Pokrovitelji dodjele su Istarska županija, svi istarski gradovi, a generalni sponzor je Istarska kreditna banka Umag. Nagradu je pokrenuo kolega novinar Daniel Sponza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater