NAJNOVIJEOD PETKA

PAZIN: Počinje 10. TradInEtno festival

(Arhiva)

Od petka 20. srpnja do petka 29. srpnja održava se 10. jubilarni TradInEtno festival, festival tradicijske i etno glazbe, koji se iz godine u godinu širio i razvio u sedmodnevno događanje na raznim lokacijama u Pazinu.

Ovogodišnji festival donosi vokalne, instrumentalne i plesne radionice, radionice za djecu, second hand sajam i mnoge koncerte. Događanja su odvijaju na raznim mjestima u gradu od Parka Narodnog ustanka, po gradskim ulicama do kafića Bunker i Kaštela.

Po prvi put TradinEtno festival u svom programu ima radionicu makedonske glazbe, a vodit će je Aleksandar Jovevski. To će za polaznike biti prilika da nauče neke od najljepših makedonskih pjesama i otkriju zanimljivu makedonsku glazbu. Uz ovu, program radionica sastoji se od instrumentalnih, vokalnih i plesnih radionica. TradInEtno camp radionica, pod vodstvom Allana Skrobea i Ane Čorić glazbena je okosnica festivala. Na njoj se polaznici međusobno uče jednu melodiju ili pjesmu iz zemlje iz koje dolaze koju će na kraju aranžirati za orkestar. Za one koji žele razvijati svoje glasovne sposobnosti na raspolaganju je vokalna radionica pod vodstvom Lidije Dokuzović, pjevačice benda Afion i osnivačice etno zbora Čipkice. Tu je i radionica pjesama Balkana pod vodstvom Dunje Bahtijarević, glavnog vokala etno grupe Kazan. Plesnu radionicu KoloNaOkolo vodi Koviljke Marečić, a na programu su plesovi i balkanska kola.

Radionica Ples na tavolac predstavlja zaboravljeni oblik seoske zabave za koju se dio sela ogradio, a ulaz naplaćivao tako da se glazbenicima plaćalo da odsviraju pojedini ples. Glazbeni dio radionice vodit će Dario Marušić, a za plesove je zadužena Koviljka Marečić. Novost ovogodišnjeg festivala su radionice za djecu koje će se održavati u ponedjeljak, četvrtak, petak i subotu u jutarnjim satima, a obuhvaćat će čitanje priča, učenje plesova i pjesama.

Okosnicu glazbenog programa festivala čine grupa Afion koja se nakon stanke u djelovanju ponovno okuplja baš zbog nastupa na tradicionalnom 10. TradInEtno festivalu čime će ujedno proslaviti i 15 godina od osnivanja. Nastupit će i Čipkice, etno zbog iz Zagreba, kao i Cumbia Club de Liege iz Belgije te DJ Zem, afrički DJ iz Benina. Ulaz na sve koncerte je besplatan, a organizator festivala je udruga TradInEtno. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike