Već desetu godinu Istria Gourmet Festival plijeni pozornost svih ljubitelja autohtonih istarskih jela, kapljica vina na daleko proslavljenih istarskih vinara i zlatnih maslinovih ulja. Festivalski prostor funkcionira kao Istra u malom, gdje posjetitelji šeću od restorana do restorana u čijoj se neposrednoj blizini smjestila i kušaona s vinima
Okusi i mirisi Istre ispunili su hedonistički kutak uz stadion Gorana Ivaniševića na ATP turniru Plava Laguna Croatia Open Umag. Već desetu godinu Istria Gourmet Festival plijeni pozornost svih ljubitelja autohtonih istarskih jela, kapljica vina na daleko proslavljenih istarskih vinara i zlatnih maslinovih ulja. Festivalski prostor funkcionira kao Istra u malom, gdje posjetitelji šeću od restorana do restorana u čijoj se neposrednoj blizini smjestila i kušaona s 30 istarskih vina - Taste of Istria - gdje se iz večeri u večer na programu "Skrivene čari istarskih vina" predstavljaju po tri vina.
Ove se godine na punktu "Naša kužina" svojim specijalitetima predstavila tvrtka Pelagius iz Novigrada, u vlasništvu Aleksandra Lončara i Dejana Spećine, inače specijalizirana za pripremu cateringa. Restoran Zigante, ponosni nositelj Michelinove preporuke, već desetu godinu je sudionik Gourmet Festivala gdje nude delicije pripravljene na bazi tartufa. I kao velika zanimljivost, po prvi put je otvoren i Michelinov punkt na kojemu su sudjelovali renomirani restorani s popisa ovog prestižnog gourmet vodiča. Radi se o restoranima s područja klastera sjeverozapadne Istre: Badi, u vlasništvu Ivana Badurine, Pergola, vlasnika Fabricija Vežnavera i San Rocco, Tullija Ferneticha. Pridružio im se, obogativši fast food ponudu, i popularni restoran RougeMarin iz Zagreba.
Chef Zdravko Tomšić iz Opatije angažiran je specijalno za ovu prigodu. Nudio je ukupno15 jela - od hladnih predjela, toplih jela i glavnih. Vrlo raznoliko i prilagođeno ukusu za svako nepce.
- Kao svoje favorite izdvojio bih salatu od cikle, mladog kozjeg sira s dresingom tostiranih badema. Lagana ljetna hrana. Isto vrijedi i za toplo predjelo: tagliolini od dimljenih dagnji, kozica i cherry rajčica. Od glavnih jela bih preporučio file romba u emulziji od leccina i malvazije s kaparima, s peperoncinom i broskvom na padelu, odgovara Tomšić na pitanje što je najprihvatljivije kušati na ovim visokim temperaturama. U nastavku razgovora saznajemo da je Tomšić prvi otvorio poznati Kukuriku restoran u Kastvu, gdje je bio šef kuhinje sedam godina, a zatim je 11 godina radio i kao chef u restoranu Draga di Lovrana.
- Trenutno nastojim u zagrebačkom restoranu Vinodol realizirati projekt središnjeg mjesta hrvatske gastronomije, gdje će se nuditi jela s potpisom svih hrvatskih regija, otkriva nam Tomšić za kraj. (Sanja BOSNIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)