PIŠE EMIL PERDEC

ENOTEKA: Barbarossa Teran iz Motovuna i australski Shiraz & Cabernet

Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Ilustracija (M. MIJOŠEK)


ISTARSKA VINA: Barbarossa Teran iz Motovuna

Ovih se dana privodi kraju ovogodišnja berba grožđa, a mnogi vinari koji su ujedno i maslinari vrlo brzo će sve raspoložive snage prebaciti na branje maslina. Većina vinara s kojima sam razgovarao iznimno je zadovoljna kompletnom berbom 2018., čak više s crvenim sortama. Mnogi smatraju da će im 2018. godina biti prava za velika crvena vina. Jedan od najboljih proizvođača terana u Istri, motovunski vinar Klaudio Tomaz s ushićenjem mi je pričao o teranu iz netom završene berbe te smatra da će mu ovo biti možda najbolje crveno vino do sada. No, dok ne dođe na red ta 2018., ja bih danas s Vama podijelio moje viđenje Klaudijeva terana Barbarossa iz berbe 2016., kojeg smo nedavno degustirali s polaznicima prve razine tečaja za sommeliere u Poreču i mogli im pokazati pravi primjer vina koje je još u usponu i ne treba žuriti s trošenjem. Berba 2016. je bila odrađena krajem rujna, a treba naglasiti da je 15 posto grožđa ubrano kao sušene bobice polovicom listopada, što polako počinje biti tradicija kod Tomaza, a želja mu je približiti se poznatom talijanskom vinu Amarone. Nakon ručne berbe i prerade, odrađena je maceracija od 45 dana u inoxu, a potom je slijedilo odležavanje od 18 mjeseci u drvenim bačvama različite zapremine, dijelom manjih, a dijelom većih hrastovih bačvi.   Pred samu degustaciju vino nije potrebno dekantirati, ali mu treba dati prostora u većoj bordoškoj čaši da se nadiše i polako počne otvarati. Vino odlikuje jako lijepa razigrana živahna rubin crvena boja, bistro je i gusto. Na prvo mirisanje javlja mi se nota divlje kupine koju slijedi nota vanilije te tamne čokolade uz cvjetnu notu jorgovana i malo klinčića. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a s druge strane krasi ga jako lijepa svježina tipična za sortu teran, dok su tanini mekani, no još uvijek pomalo nezgrapno hrapavi. Upravo ovakvi su nam tanini prvi signal da vinu treba još vremena u boci. Naglasio bih da vino ima izvrsnu mineralnost te puno tijelo. Vino je uravnoteženo, mada mu ipak malo više prevladava desna strana sa svježinama i taninima. Intenzivnost okusa mu je izražena, a trajnost okusa je poprilično dugotrajna. Na aftertasteu javlja mi se ponovno nota kupine. Smatram da je vino harmonično i vrlo ukusno, lijepo se pije, no kako sam već konstatirao, ne treba žuriti s trošenjem jer će stajanjem u boci biti još bolje. Enogastronomski preporučio bih ga uz pečenog veprića s krumpirom ispod čripnje.

Ime vina: Teran Barbarossa

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vinarija Tomaz

Lokacija: Motovun / hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Pečeni veprić s krumpirom.

Ocjena: 9,3 /10

Čaša:   Riedel Vinum Bordeaux Grand Cru

Cijena (mpc): 90 (Cicibela Rovinj)

AUSTRALSKA VINA: Shiraz & Cabernet

Pred točno dvadeset godina susreo sam se prvi put s ozbiljnim vinima iz Australije, naime tada je poznati zagrebački distributer vina Boris Ivančić počeo uvoziti vina nekoliko velikih australskih vinarija a među njima i od Rosemount Estate. Vinarija koju je 1969. godine osnovao Bob Oatley bila je dugo najveća australska vinarija u vlasništvu obitelji, sve do 2001. godine, kada je postala dio korporacije „Southcorp Wines“ koja je pak 2005. godine spojena s grupacijom Foster's poznatim Australskim proizvođačem piva. Danas je pak dio globalne korporacije „Treasury Wine Estates“ koja ima sjedište u Melbourneu, a Foster's grupacija ju je pokrenula kako bi   odvojila vinsko poslovanje od pivskog. Uglavnom, Rosemount se u početku proslavio s komercijalnim bijelim vinima Chardonnay – Sémillon, no meni su u sjećanju ostala i fina vina na bazi shiraza i cabernet sauvignona. Ipak, po mom mišljenju, njihovo najbolje komercijalno vino koje je došlo na Hrvatsko tržište je slavni cuvee „GSM“ što nosi sortne skraćenice sorti: Grenache, Shiraz i Mourverder. Podijelio bih svoje viđenje baznog vina koji je kupaža Shiraza i Cabernet sauvignona iz berbe 2016. Grožđe je brano strojno krajem veljače, a sastoji se od 88 posto shiraza i samo 12 posto cabernet sauvignona. Veći dio od 90 posto odležavao je u inox bačvama šest mjeseci, a deset posto provelo je po tri mjeseca u inoxu pomiješano s čipsom od američkog i francuskog hrasta. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i gusto, na prvi miris dominira nota šumskog voća s dominantnom kupinom i borovnicom koju slijedi nota mliječne čokolade i malo crnog papra te mala nota vanilije. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, dok s druge strane ima solidnu svježinu i ugodne tanine, možda malo krupnije granulacije te je ukusno sa srednjim tijelom. Vino je u dobrom balansu iako desna strana ipak malo preteže. Intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Vino je ukusno, lijepo se pije, ima dobru harmoniju te se na aftertasteu ponovno javlja nota kupine i vanilije. Vino je još uvijek u dobroj formi, a ne treba ga čuvati jer bi vrlo brzo moglo početi padati. Enogastronomski paše uz nedjeljni ručak s miješanim mesom na roštilju.

Ime vina: Shiraz Cabernet

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Rosemount Estate

Lokacija: McLaren Valley/ Australija

Temperatura serviranja: 14-16 °C

Gastro preporuka: Miješani roštilj.

Ocjena: 9 /10

Čaša:   Riedel Vinum Bordeaux

Cijena (mpc): 60 kn (Cicibela Rovinj)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter