NOVA MANIFESTACIJA

ZVIJEZDE NAD POREČOM: Opuštajuće promatranje zvjezdanog ljetnog neba uz kišu Perzeida

| Autor: Glas Istre
(Foto: Grad Poreč)

(Foto: Grad Poreč)


Topla subotnja večer i najava kiše Perzeida, bile su dovoljna pozivnica da izmame znatiželjnike na porečku Žatiku, točnije tamošnji mali sportski aerodrom na livadi gdje je bilo organizirano zajedničko promatranje ljetnog zvjezdanog neba za sve zaljubljenike u astronomiju i opuštajuće večeri.

U organizaciji Grada Poreča-Parenzo i Aerokluba Cumulus - Opatija, te Astronomskog društva Višnjan, i uz podršku Pučkog otvorenog učilišta Poreč, po prvi je puta održana manifestacija "Zvijezde nad Porečom".

Osim samog promatranja zvijezda padalica okupljeni su imali prilike doznati nešto više o nebeskim tijelima od stručnjaka astronomije Ante Radonića, te promatrati zvijezde i nebeska tijela izbliza teleskopom.

Uvertira je bila predavanje o obližnjim arheološkim nalazištima na brdašcima Malom i Velikom Sv. Anđelu kustosa Davora Munde iz Zavičajnog muzeja Poreštine, a okupljeni su osim toga imali prilike čuti predavanja, mitove i legende povezane s astronomijom.

Mnogi su na ovo druženje donijeli svoje dekicu i okrijepu za promatranje zvijezda, a širina ovog prostora, u blizini budućeg nogometnog kampusa, pokazala se dobrim izborom da se druženje održi u skladu s epidemiološkim mjerama. Ovom je prilikom ugašena i javna rasvjeta u dijelu ulice Karla Huguesa, kako bi se omogućilo bolje promatranje, a to je bilo moguće i zahvaljujući javnoj rasvjeti koja je u Poreču najvećim dijelim LED i ekološka, kako bi smanjilo svjetlosno onečišćenje.

Podršku manifestaciji dao je i porečki gradonačelnik Loris Peršurić koji se te večeri pridružio promatračima.

Žatika se za ovu priliku pokazala idealnom zbog blizine centru grada, a opet dovoljno daleko od gradske vreve i topline. Manifestacija je potrajala do ponoći, a mnogi su uz dojmove i nova znanja o svemiru ponijeli i nadu u ostvarenje želja upućenih zvijezdama padalicama.

Događanje u Poreču uvrstio je u svoj kalendar i Hrvatski astronomski savez na popis evenata za ovaj najaktivniji astronomski tjedan u godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater