SUZE SV. LOVRE

UPRITE POGLED KA NEBU: Kiša Perzeida sljedećih noći dolazi do svog vrhunca

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Perzeidi (kod nas poznati i kao suze Sv. Lovre), jedni od najvećih i najljepših meteorskih kiša, počeli su se pojavljivati na noćnom nebu. Kada sredinom kolovoza dosegnu vrhunac postati će jedan od najupečatljivijih ljetnih nebeskih događaja koje imamo priliku vidjeti sa Zemlje, prenosi Istramet.

Ako se pitate kada je pravo vrijeme da izađete na svoje balkone i ugledate taj impresivan prikaz, savjetujemo sljedeću srijedu, u noći 11. kolovoza. Naime, s ranim zalaskom polumjeseca, nebo će biti dovoljno tamno za uspješno promatranje između ponoći i zore.

Ako ste na sjevernoj hemisferi i dovoljno daleko od svjetla, do 40 meteora na sat moglo bi proletjeti po noćnom nebu. Svakako iskoristite priliku ovog tjedna da pratite Perzeide jer pun mjesec tijekom vrha Perzeida 2022. godine i opadajući polumjesec visoko na nebu 2023. neće ponuditi isti užitak gledanja kao ovogodišnja emisija.

Pronađite mjesto gdje vam je ugodno i izbjegavajte jako svjetlo (uključujući i mobitel) barem 15 do 30 minuta kako biste se očima prilagodili mraku. Perzeidi će se pojaviti kao brze, male pruge, koje su ime dobile po mjestu nastanka na noćnom nebu: sazviježđe Perzej.

Sami meteori ostaci su kometa Swift-Turtle čija je jezgra široka čak 26 kilometara, koji kruži između Sunca i izvan orbite Plutona jednom u 133 godine. Posljednji je put to bilo 1992. godine, a sljedećem preletu svjedočit će neke druge generacije u godini 2126. Dakle, svake godine Zemlja prolazi blizu puta komete, a zaostali ostaci se pojavljuju na noćnom nebu kao Perzeidi. Nema razloga za brigu, jer se sa stvarnim kometom nećemo sudariti, pa možete u međuvremenu u miru uživati u prekrasnoj predstavi na noćnom nebu. (Ali Husain/WeatherBug)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of