LEGENDFEST Pićan u znaku zanimljivih bića i događanja

Vile, krsnici, štrige, more i još svašta nešto

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Pićan je uvijek poseban krajem srpnja, taj gradić u samome srcu Istre koji je po nekim pitanjima ostao netaknut, kao iz nekog davno prohujalog stoljeća. No, kada tu dođu štrige i štriguni, te razna bića iz mitova, bajki i legenda, mjesto postane živopisna pozornica prepuna događanja, zanimljiva kako najmlađima, tako i onim nešto starijima.

Budući da se brojni programi ponavljaju tijekom večeri, posjećenost je tim bolja, tako da svi mogu vidjeti i isprobati sve.

Legendsajam je demonstracija starih zanata, gdje nam majstori pokazuju zanimljive predmete njihovih ruku djelo. Silvano Bulić iz Svete Katarine pokazao je što se sve može učiniti od maslinovog drva, ističući da uživa na Legendsajmu s ljudima, dok Aldo Matošević navodi da sve što po noći osmisli, po danu napravi svojim rukama. Pokazao nam je svoje košare, sasvim posebne olovke, metle. I gdje ima metla, ima i štriga, uvjerili smo se. Naime, po cijelom Pićnu šetale su štrige, vrlo simpatične, a neke od njih bile su i kod kozmetičara, odnosno majstorice šminke koja ih je „piturivala“, ističući da uživa u tome.

Brojni su bili i sadržaji za djecu, pričale su im se priče, pjevalo se, kreativno radilo, izrađivalo. Kako učenici zamišljaju mistigna bića istarskih priča i legendi moglo se vidjeti u učeničkim radovima Osnovne škole Finida Poreč i Srednje škole Eugena Kumičića Rovinj nastalih u sklopu radionica za mlade u organizaciji Etnografskog muzeja Istre.

Bili su izloženi i radovi iz Legendarta i Legendina, te najbolji učenički radovi, iako svi radovi zaslužuju pohvale, kao i ocjenjvački sud. U međuvremenu, Barbara Špiljak je oslikavala lica mladim štrigama, a vilama i krsnicima, ovogodišnjoj središnjoj temi, bila je posvećena izložba Tihomira Ivančana, kao i skulptura Željka Kranjeca. Face painting Lore Lukež, programi za najmlađe u „režiji“ Tihane Lukež, zvučna alkemija po dijelu starod Pićna Ive Vičića, neizostavna skulptura od slame Nikole Fallera, zvuci davnine Augusta Popijača i Maksimilijana Vučinovića, zabavne piče Teatra Poco Loco, vile i krsniki, da upravo tako, iz Gorskog kotara, Štuorice od polnoći Istarskog narodnog kazališta, predstava Teatra Naranča, performansi, slavenska mitologija, koncerti – sve su to dijelovi ovoga festivala u organizaciji Vala kulture i Općine Pićan.

Susreli smo tu i Tanju Tandara s vrlo kreativnim radionicama za djecu gdje se slaže, proučava, kreira, radi, u sjajnom raspoloženju.

Cijele obitelji dođu, provedu tu sat, dva, više, naprave tek đir, obiđu sve, uvijek u dobrom raspoloženju, a svakako je vrlo zanimljivo pogledati što se dešava u organizaciji Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta, koji imaju srednjovjekovni zabavni kamp. Borba dobra i zla, odnosno Vila i Krsnika s bićima iz narodnih vjerovanja poput štriga i mora, bili su dio ovoga slavlja, kao i one simpatične epizode gađanja, kada simpatičan momčić „poleti“ ravno do velike kade ispod. No, ovoga je puta umjesto simpatičnog momka tu bila simpatična cura.

Pregršt događanja i dobrog raspoloženja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater