NESTAO U TRI SEKUNDE

U Risnjak pušten mladi rumunjski ris Doru

| Autor: Hina
Foto: Vedran Slijepčević / Facebook LIFE Lynx - hrvatski terenski blog

Foto: Vedran Slijepčević / Facebook LIFE Lynx - hrvatski terenski blog


Na predjelu Šegine Nacionalnog parka Risnjak u subotu je pušten ris Doru dovezen iz subkarpatskih šuma u Rumunjskoj, u sklopu projekta kojem je cilj povećanje broja tih najvećih europskih mačaka na području Gorskog kotara.

 Riječ je o velikom međunarodnom projektu LIFE Lynx kojeg sufinancira Europska komisija. U prvoj fazi su pomoću fotozamki i prikupljanjem uzoraka utvrđena područja na kojima je najbolje pustiti nove risove. Nakon toga su posebnim zamkama početkom ožujka uhvaćena dva risa u Rumunjskoj, od kojih je jedan, imena Goru otpremljen u Sloveniju, a drugi, Doru, što na rumunjskom znači potreban, u Hrvatsku. Doru ima oko četiri godine i 21 kilogram.

 U sljedećih pet godina će se u šume Hrvatske i Slovenije naseliti 14 risova uhvaćenih na području Slovačke i Rumunjske. 

 Time se namjerava genetski osvježiti ovdašnja populacija, jer su sve jedinke u Sloveniji i Hrvatskoj potomci šestero risova iz Slovečke koje su slovenski lovci naselili na području Kočevja 1973. godine. Autohtoni risovi su ovdje istrebljeni početkom 20. stoljeća zbog prekomjernog lova, fragmentacije staništa i nestanka plijena. Kako se tu risovi međusobno razmnožavaju unutar iste populacije srodnika, nastaju genetske anomalije koje ugrožavaju opstanak pa je nužno bilo dovesti nove životinje.

 U projekt u Hrvatskoj su uključeni Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Veleučilište u Karlovcu i udruga Biom, uz podršku Javne ustanova Priroda te Nacionalnog parka Risnjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini