RIJEKA

U Staroj Sušici otvoren Centar za posjetitelje "Velike zvijeri"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Staroj Sušici u Gorskom kotaru u petak je otvoren Centar za posjetitelje „Velike zvijeri“, čiji je izložbeno-edukacijski postav posvećen smeđem medvjedu, sivom vuku i euroazijskom risu.

Riječ je o projektu Javne ustanove "Priroda", kojim se valorizira prirodna bašina Gorskog kotara, a Gorski kotar brendira kao dom medvjeda, vuka i risa, jer je to jedno od rijetkih područja u Europi u kojemu obitavaju te tri velike zvijeri. Velike zvijeri u Hrvatskoj su strogo zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Medvjedom se gospodari kao lovnom divljači, a lov na vuka i risa strogo je zabranjen.

Centar „Velike zvijeri“ izgrađen je na temeljima ruševne gospodarske zgrade kraj frankopanskog dvorca u Staroj Sušici, a otvorio ga je župan Zlatko Komadina koji je istaknuo  da je čak 75 posto površine Primorsko-goranske županije županije dio ekološke mreže Natura 2000.

"U plavom dijelu županije na Cresu imamo Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli, a sada smo u njenom zelenom dijelu otvorili Centar za posjetitelje 'Velike zvijeri'. Brendiranjem prirodne baštine doprinijeli smo turističkoj ponudi Ravne Gore i cijelog Gorskog kotara. To utječe i na demografiju jer je  važno svako novootvoreno radno mjesto," naglasio je.

Ravnateljica Javne ustanove “Priroda” Irena Jurić rekla je da je multimedijski postav spoj klasičnog i modernog pristupa interpretacije prirodnih vrijednosti Gorskog kotara, koji kroz mijene godišnjih doba posjetitelja uvodi u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri.

"Pri stvaranju postava korištene su moderne tehnologije 3D ispisa te računalna programska rješenja, ali i klasične modelarske, kiparske i slikarske vještine koje su postavu dale toplinu i emociju ljudskog stvaralaštva”, rekla je.

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Igor Kreitmeyer naveo je da su populacije velikih zvijeri u Hrvatskoj stabilne.

"Imamo oko tisuću medvjeda i dvjesto vukova, a posebno nas veseli činjenica da populacija risa u Hrvatskoj posljednjih godina broji gotovo devedeset jedinki. Zaštita prirode zbog klimatskih promjena važna je i za opstojnost čovjeka. I Nacionalni plan oporavka i otpornosti i Operativni program Konkurentnost i kohezija sada promiču zeleno, održivo i digitalno. Potiče se kružna ekonomija, klimatski neutralna, a za prirodu pozitivna”, rekao je.

Centar za posjetitelje je izgrađen i uređen u okviru projekta “Centar za posjetitelje o velikim zvijerima” koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a vrijednost projekta je 8,2 milijuna kuna. Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurali su 6 milijuna kuna, a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova „Priroda“ 2,2 milijuna kuna.

Županija i Javna ustavova “Priroda” su u ovom projektu surađivale s Općinom Ravna Gora i Turističkom zajednicom Gorskog kotara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater