RIJEKA

Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici posvećen vuku, medvjedu i risu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Centar za velike zvijeri u Staroj Sušici, posvećen vuku, medvjedu i risu, vrijedan 8,2 milijuna kuna, otvorit će svoja vrata posjetiteljima čim to, zbog epidemiološke situacije bude moguće, najavljeno je u utorak tijekom obilaska tog centra.

Kako je priopćeno iz županijske uprave, riječ je o objektu koji je je izgrađen i uređen u okviru projekta "Centar za posjetitelje o velikim zvijerima", partneri u projektu su Primorsko-goranska županija, Javna ustanova “Priroda”, Općina Ravna Gora i Turistička zajednica Gorskog kotara, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Europska unija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt su osigurali šest milijuna, a Primorsko-goranska županija i Javna ustanova “Priroda” 2,2 milijuna kuna.

Župan Zlatko Komadina rekao je da taj interpretacijski centar ima ulogu prezentacije zaštićenih životinjskih vrsta te stvara dodatni motiv za dolazak izletnika i turista.

"Nastavak je ovo našeg projekta promocije i zaštite, koji je počeo u Centru Beli s bjeloglavim supovima, a sada smo sličan projekt razvili i u zelenom dijelu županije“, rekao je.

Ravnateljica Javne ustanove "Priroda" Irena Jurić rekla je da se na projektu počelo raditi još 2017., a najprije je trebalo je rješavati imovinsko-pravne odnose, zatim izraditi projektnu dokumentaciju.

“Postav centra, zajedno s drugim popratnim sadržajima, kao što su razni suveniri i promotivni filmovi čine cjelinu koja bi trebala brendirati Gorski kotar kao dom sve tri velike europske zvijeri”, rekla je.

Multimedijski postav dočarava stanište velikih zvijeri kroz sva godišnja doba, kombinacijom suvremenih i klasičnih elemenata interpretacije.

Idejni koncept nastao je na temelju knjige “Planiranje i standardi gradnje autohtonih objekata”, a u izvedbi konstrukcije građevine korišteno je isključivo drvo, tradicijski materijal Gorskog kotara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom