LIPO JE U ISTRI, TEĆI, ISTI, PITI

Supružnici Ivana i Dragan Kramar iz Žminja brane titulu najbržeg para Pivske milje!

Svi zainteresirani pivoljupci koji žele Teći Isti Piti mogu ovaj vikend u sklopu manifestacije Vikend z Kampanjolom u Kaštelu Morosini Grimani istrčati 4 dionice po 100 metara uz degustaciju četiri čaše piva

| Autor: Glas Istre
Bračni par Kramar iz Žminja na postolju

Bračni par Kramar iz Žminja na postolju


Dok se Ministarstvo turizma već podosta godina trudi oplemeniti posezonu, jedna mala, izvorno istarska manifestacija pod skromnim, minimalističkim nazivom Teći Isti Piti polako završava svoje 7. izdanje. Krenula je iz Vodnjana 2016. kada je premijerno trčana 1. Špaleta Run s ciljem promocije lokalnih OPG-ova i proizvođača izvornih istarskih delicija južne Istre. Zadnjih je nekoliko godina potiho izašla izvan okvira bivše Općine Pula i iskoračila do Rovinja i Kanfanara na Štrika Feratu te do Baderne.

Gastronomadi i trkači

U međuvremenu se razvila u prepoznatljivo hedonističko rekreativno natjecateljsko druženje gdje su uvijek zastupljene dvije utrke; kraća za rekreativce i duža za istinske natjecatelje.

U cilju, naravno, nema razlika jer su svi dobrodošli i podjednako uživaju u domaćim specijalitetima. Istarskim se trkači(ca)ma tijekom godina pridružuju gastronomadi iz ostatka Hrvatske, a u zadnje je vrijeme prisutan povećan broj inozemnih sudionika.

Ipak se ovdje moramo zaustaviti i zadržati na domaćim snagama, budući da su supružnici Ivana i Dragan Kramar iz Žminja počeli postizati hvalevrijedne rezultate i priko Učke.

Ove se godine, naime, održala prva službena utrka BEER MILE u Zagrebu (4 x 400 metara i 4 piva), za koju se u samoj najavi istaknula organizacija sličnih utrka diljem Hrvatske. Upravo je na jednoj takvoj, održanoj u Puli prije nekoliko godina, Dragan Kramar postigao drugo vrijeme u Hrvatskoj. Stoga se s puno čežnje iščekivao rezultat i na službenom natjecanju. Međutim, osim što je potvrdio svoje umijeće sljubljivanja trčanja i pijenja bire i osvojio srebrnu medalju, ugodno je iznenadila njegova družica koja je osvojila izvrsno 3. mjesto! Tim su rezultatom zauvijek ostali upisani kao najbrži par na utrci Pivske milje u svojem premijernom izdanju.

Trčanje uz gemišt

Ali to nije sve, jer se nedugo potom u Zagorju, meki gemišta, održalo slično natjecanje uz poneku izmjenu pravila. Staza je bila nešto dulja, ali i brdovitija, budući se iz mjesta Završje Podbelsko moralo uspeti na Vrh Čevo uz visinsku razliku od preko 300 metara. Ne smijemo zaboraviti četiri okrjepe na svakoj od kojih treba popiti pola litra gemišta. Kada sve zajedno zbrojimo, vidljivo je kako je utrka s gemištima dosta teža od Pivske milje, ali i da su domaći natjecatelji u startu već u prednosti. Uzevši u obzir sve do sada navedeno, evidentno je bilo da će Kramarima biti gotovo nemoguća misija ostvariti približne rezultate. Došavši do vrha, čuđenje na licima domaćina nije se moglo skriti. Ne samo da je Dragan Kramar potvrdio 2. mjesto osvojeno na prošlogodišnjem izdanju, nego je i njegova životna družica pobijedila favorizirane trkačice iz okolnih krajeva i okitila se titulom Kraljice Opake utrke 2022. godine i na najbolji način pronijeli glas ISTRuna diljem Lijepe naše.

Mišljenja smo kako je ovaj uvod bio i više nego dovoljan da sve zainteresirane pivoljupce koji žele Teći Isti Piti ovaj vikend u sklopu manifestacije Vikend z Kampanjolom u Kaštelu Morosini Grimani zaintrigiramo mogu li biti uspješniji od obitelji Kramar. Dionica nije zahtjevna budući se trči 4 x 100 metara uz degustaciju četiri čaše piva, te se nadamo kako će ljubitelji piva između Oktoberfesta i Svetvinčenta odabrati degustaciju bire u srednjevjekovnom kaštelu u samom centru Istre.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter