DIGITALNI GLAZBENI SERVIS

SPOTIFY PODNIO ŽALBU protiv Applea Europskoj komisiji

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Digitalni glazbeni servis Spotify priopćio je u srijedu da je Europskoj komisiji podnio žalbu protiv konkurenta Applea, tvrdeći da krši propise o ravnopravnoj tržišnoj utakmici.

„Proteklih je godina Apple u App Storeu uveo pravila kojima se namjerno ograničava izbor i guše inovacije na račun korisničkog iskustva - u biti nastupaju kao igrač i sudac istodobno, dovodeći u lošiji položaj ostale programere aplikacija”, rekao je u srijedu osnivač i izvršni direktor Spotifya Daniel Ek.

Po njegovom tumačenju, Spotify i drugi digitalni servisi prisiljeni su u osnovi platiti 'porez' od 30 posto na kupnje preko Appleova platnog sustava.

Zbog Appleove bi naknade Spotify bio prisiljen "umjetno" povećati Premium članarine, te bi ona bila znatno viša od cijene Apple Musica, naglašava Ek.

„Da bi naše cijene bile konkurentne za naše konzumente, to ne možemo napraviti”, istaknuo je čelnik Spotifyja.

Ako pak Spotify odluči da neće korisiti Appleov platni sustav, američki div uvest će niz tehničkih i drugih ograničenja kojima će onemogućiti komunikaciju s potrošačima, dodao je.

Ek upozorava i na isključivanje Spoitfya i drugih konkurenata iz Appleovih servisa poput Sirija, HomePoda i Apple Watcha.

„Ne tražimo poseban tretman. Jednostavno želimo da bude isti kao i prema mnogim drugim aplikacijama u AppStoreu”, dodao je.

U švedskoj kompaniji ističu da su pokušali riješiti probleme u izravnoj komunikaciji s Appleom.

U američkoj kompaniji nisu odmah odgovorili na upit za komentarom.

Spotify je pak pokrenuo internetsku stranicu „Time To Play Fair” („Vrijeme je da igra bude poštena”)", na kojoj detaljno opisuje Appleove napade na svoj dio 'terena'.

Švedska tvrtka ima oko 200 milijuna korisnika na 78 tržišta, uključujući i više od 96 milijuna pretplatnika Spotify Premiuma.

Apple Music ima oko 50 milijuna pretplatnika i ne nudi besplatnu verziju usluge.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum