PLESNA ŠKOLA USREDOTOČENA NA LATINO PLESOVE

ROSSO LATINO: Plesna umjetnost i vještine su vrlo korisne, kreativne i zdrave

| Autor: Vanesa BEGIĆ


U plesnoj školi jedino za tango treba imati stalnog partnera, dok za ostale plesove to nije potrebno - svi koji dolaze na naše plesne tečajeve mogu doći sami jer se tijekom sata plesni partneri po rasporedu izmjenjuju, vele Manuela i Zlatko

Plesna škola Rosso Latino usredotočena je, kao što i sam naziv govori, na latino plesove. Škola djeluje od 2011. godine u Puli te u Šišanu, Rovinju, Poreču i Pazinu. Voditelji su Manuela Mišan i Zlatko Lasek. Zanimljivo je da jedan i drugi rade u OŠ Monte Zaro, Manuela predaje talijanski jezik, a Zlatko informatiku i tehničku kulturu. Važno je napomenuti da, osim što su položili za voditelje plesnih tehnika, izvanredno su završili i Kineziološki fakultet, smjer sportski ples.

- Sve to nije bilo lako postići, pored posla i vođenja plesne škole, svaki vikend odlaziti u Zagreb na predavanja. Uložili smo puno vremena, truda i novca - to je puno odricanja, ali kada se nešto voli, ništa nije teško. Od plesova podučavamo standardne i latino plesove te salsu, bachatu i kizombu, kao i argentinski tango. Kako smo radili u istoj školi, a i posjećivali iste plesne partyje, dogovorili smo se da zajedničku ljubav prema plesu prenesemo i na druge tako što smo otvorili plesnu školu Rosso Latino, vele Manuela i Zlatko.

Puno više od hobija

Plešu cijeli život, Manuela je krenula od baleta i nastavila s folklorom koji je Zlatku dugo godina bio hobi. Plesna godina traje od rujna do kraja svibnja, a tijekom ljetnih mjeseci nastupaju na raznim festivalima i kulturnim događanjima. Za njih je ples antistres terapija, te ističu da su jedini koji se u Istri ozbiljnije bave argentinskim tangom i izvode show nastupe.

- U plesnoj školi jedino za tango treba imati stalnog partnera, dok za ostale plesove to nije potrebno - svi koji dolaze na naše plesne tečajeve mogu doći sami jer se tijekom sata plesni partneri po rasporedu izmjenjuju. Tu su kroz godine rođena brojna poznanstva, prijateljstva, kao i brojne ljubavi. Važno je napomenuti da ples razvija pozitivne osobine kod osoba, tako da do sada nikada nismo imali problema niti s ijednim polaznikom. Plesači ne koriste alkohol, a mnogi su se tijekom pohađanja tečaja odviknuli i od cigareta. Svojim nesebičnim radom i zalaganjem nastojimo doprinijeti da se plesne aktivnosti i plesna kultura razvijaju u našem okružju. Kako smo turistička regija mnogi turisti koji nam dolaze sve više traže plesni oblik zabave u kojem i sami sudjeluju, kažu Manuela i Zlatko.

Škola djeluje u unajmljenim prostorima Mjesnog odbora Kaštanjer u Puli, u Rovinju u prostorima Pučkog otvorenog učilišta, a u Poreču i Šišanu u prostorima Zajednice Talijana. No, ovi marljivi plesači ističu da imaju veliku potrebu za vlastitim prostorom gdje bi plesna škola mogla neovisno cjelodnevno djelovati s nizom plesnih aktivnosti.

- Nadamo se da ćemo u suradnji s Gradom doći do adekvatnog prostora i da ćemo moći organizirati i tečajeve za djecu i mlade za što za sada, zbog nedostatka vlastitog prostora, nismo bili u mogućnosti - to je najveći ograničavajući faktor u našem radu. Vježba se svakodnevno, svi pokreti trebaju biti skladni, sinkronizirani s glazbom i usklađeni s partnerom, svaki detalj je važan. U plesu sve treba biti dobro isplanirano, uvježbano i organizirano.

Terapeutska funkcija

Pored tjelesne aktivnosti, koja je potpuno prirodna, ples ima i terapeutsku funkciju, pomaže kod određenih bolesti povezujući umne i motoričke aktivnosti, rasterećuje, jača i dovodi do psihičke ravnoteže. Jednom riječju ples obnavlja životnu energiju.

Aktivnost Udruge vidljiva je u organizaciji i provođenju mnogih projekata na području Istre. Naročito se ističe, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Poreča, organizacija "Love Sensual festivala", kao i manifestacije "Sea sensual Latino Day" u Poreču svake godine početkom svibnja. Događanja su karakteristična po tome što dolaze najbolji svjetski instruktori, plesači i pjevači bachate, salse i kizombe.

Također, plesna škola sa svojim članovima organizira tijekom godine brojna putovanja i posjete mnogim festivalima u zemlji i inozemstvu. U plesnoj školi pored polaznika tečajeva vježba i grupa za show nastupe u sastavu: Cristian Debrevi, Martina Mikić, Sanja Rubba, Maria Horvat i Giuliana Biban.

Grupa se naročito ističe u koreografijama i snimanju glazbenih videospotova, a ovog ljeta su na području cijele Istre snimali spot s poznatim kolumbijskim pjevačem Vannyjem Jordanom.

- Do danas mnogo je naših zadovoljnih sugrađana prošlo tečajeve ili pripreme za vjenčanja. Raznolikih iskustava i zanimljivosti u radu škole ne nedostaje tako smo imali slučaj jednog mladog para koji je za prvi ples izabrao West Coast Swing, no ono što je zanimljivo je da su zaručnici svaki tjedan tijekom dva mjeseca dolazili iz Londona vježbati plesne korake, vele Manuela i Zlatko.

Manuela i Zlatko stalno su u pokretu, plešu i usavršavaju se, naročito ljeti u raznim državama i isto tako raznim festivalima gdje imaju plesne radionice i show nastupe. Krajem kolovoza nastupaju na najpoznatijem latino festivalu u Benidormu u Španjolskoj. Često ih viđamo na ljetnim programima i manifestacijama, gdje pokazuju kako je plesna umjetnost i vještina vrlo korisna, kreativna, zdrava, potiče socijalizaciju, doprinosi boljitku u svim poljima življenja i djelovanja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini