Andrea Cossetto se prisjeća kako je prije petnaestak godina počeo pomagati ocu Feruču u vinogradu, pa kad bi u 4-5 sati ujutro odlazili u vinograd radi rezidbe, često su morali čekati svanuće jer se prije nije vidjelo raditi. Kad bi se pojavila prva svjetlost, prima luce, tada se moglo uzeti škare u ruke i početi s poslom, i ta je Andreina uspomena kumovala imenu ove zlatne malvazije…
Nije primavera, nije ni prima notte, već je Prima Luce. Tako se zove trenutačno najbolja svježa istarska malvazija na svijetu. Naravno da takva titula službeno ne postoji, ali ako zbrojimo sve što je posljednjih mjeseci osvojila malvazija Prima Luce iz berbe 2017. vinarije Cossetto iz sela Broskvari pokraj Višnjana, možemo joj makar neslužbeno priznati takav naslov. Evo pedigrea ovog sjajnog vina: zlatna medalja na manifestaciji Vina iz davnina (posvećenoj isključivo autohtonim hrvatskim sortama) u travnju u Zagrebu, zlatna medalja na Vinistri u svibnju u Poreču, srebrna medalja na ocjenjivanju International Wine Challenge u Londonu, i naposljetku, najnovije odličje ovome vinu zlatna je medalja na također londonskom ocjenjivanju Decanter World Wine Award, jedina od pet istarskih zlatnih Decanterovih medalja koja je dodijeljena svježoj malvaziji.
Pitam mlade vinare i supružnike Andreu i Valentinu Cossetto jesu li sretni, zadovoljni, ponosni zbog ovog ne samo velikog, već monumentalnog uspjeha, a Andrea kaže: "Naravno da smo presretni, ovo je priznanje cijeloj obitelji i svima je jako drago. Ovo je potvrda naše kvalitete i veliko priznanje našem radu i trudu, a Prima Luce je time postala naše najuspješnije vino. Lani smo za ovu malvaziju na Decanteru dobili srebro, i najviše što smo očekivali je da se i ove godine dogodi isto, pa nas je konačni ishod ugodno iznenadio". (Napisao i snimio Davor ŠIŠOVIĆ)
OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU